Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat

El tramvia de València compleix 28 anys amb 172,2 milions de desplaçaments i 5 nous quilòmetres de traçat

24/05/2022
El tramvia de València compleix 28 anys amb 172,2 milions de desplaçaments i 5 nous quilòmetres de traçat
- La consellera Torró ha destacat "l'èxit inqüestionable" d'aquest mitjà de transport, que ha recorregut ja 34,5 milions de quilòmetres
- A la inauguració recent de l'L-10, hi seguiran en un futur les ampliacions de la prolongació de la mateixa L-10 i les L-11 i L-12
- La consellera Torró ha destacat "l'èxit inqüestionable" d'aquest mitjà de transport, que ha recorregut ja 34,5 milions de quilòmetres
- A la inauguració recent de l'L-10, hi seguiran en un futur les ampliacions de la prolongació de la mateixa L-10 i les L-11 i L-12



La consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró, ha destacat que "hui, 24 de maig, el tramvia modern de València compleix vint-i-huit anys de servei en la xarxa de Metrovalencia", temps en què ha desplaçat "172,2 milions de persones usuàries en les seues quatre línies, una vegada s'ha sumat, des del 17 de maig, la nova línia 10".

Torró ha destacat "l'èxit inqüestionable" experimentat pel tramvia de València en les últimes dècades i ha assegurat que aquest mitjà de transport "mira al futur amb optimisme amb l'obertura recent de la línia 10, que connecta el centre de València amb Natzaret, i les ampliacions previstes d'aquesta mateixa línia i les línies 11 i 12 de Metrovalencia; totes en marxa administrativament, ja que s'estan redactant els estudis de projecte".

El 21 de maig de 1994, amb l'obertura de la línia 4 del tramvia, es va recuperar un sistema de transport públic que des de finals del segle XIX fins a 1970 havia vertebrat la ciutat i havia articulat la vida quotidiana dels seus ciutadans i ciutadanes.

Amb la recuperació d'aquest mitjà de transport per part de la Generalitat, València esdevenia la primera ciutat espanyola a recuperar un sistema de tramvia, però modernitzat. La consellera ha assenyalat que, des d'aquell moment, "la progressió del tramvia ha sigut constant, fins al punt que les grans capitals com Madrid, Barcelona, Sevilla o Bilbao han apostat per aquest mitjà de transport seguint la referència del tramvia de València".

Evolució del tramvia

D'aquesta manera, ha recordat Torró que "la primera línia del tramvia modern es va inaugurar en 1994 amb 21 parades i 9,8 quilòmetres de xarxa integrats en l'entorn urbà de la ciutat, circumstància que continua conservant, però ja amb 25 quilòmetres de longitud en l'actualitat, després de sumar els 5 quilòmetres de la línia 10".

En aquests 28 anys, la xarxa tramviària ha evolucionat fins a comptar amb quatre línies en servei: línia 4 (Mas del Rosari / Doctor Lluch), línia 6 (Tossal del Rei / Marítim), línia 8 (Marítim/Neptú) i línia 10 (Alacant-Natzaret). L'explotació actual suma 25 quilòmetres i 51 parades, repartides pels municipis de València (40), Burjassot (6) i Paterna (5), que els recorren 46 unitats de Siemens i Bombardier, actualment Alstom.

Les parades més transitades són La Carrasca, Pont de Fusta, Benimaclet, Vicent Andrés Estellés, La Cadena i Vicente Zaragozá, i el nombre de quilòmetres recorreguts en aquests 28 anys ascendeix a 34,5 milions, la qual cosa equival a 863,5 voltes al món.

Ampliacions futures

La posada en servei de la línia 10 de Metrovalencia suposa el "punt de partida", en paraules de la consellera, per a les futures ampliacions de la xarxa de tramvia a la ciutat de València. A part de la prolongació de la mateixa L-10 cap al Grau, els seus primers quilòmetres de recorregut seran compartits per les futures línies 11 -que es desviarà a la Ciutat de les Arts i les Ciències (pont l'Assut de l'Or) fins al Grau, en què coincidirà amb la prolongació de l'L-10- i 12, la qual prendrà un traçat alternatiu, després de l'estació d'Amado Granell-Montolivet i abans de la parada de Quatre Carreres, fins a assolir l'hospital més gran de la capital, l'hospital La Fe.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró