Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Trabajo en violencia de género

El Govern de Costa Rica estudia el model de treball amb homes maltractadors impulsat per Igualtat per a adaptar-lo al seu país

31/05/2022
El Govern de Costa Rica estudia el model de treball amb homes maltractadors impulsat per Igualtat per a adaptar-lo al seu país
- Rubén Sancho ha rebut una delegació de Costa Rica amb què ha parlat sobre bones pràctiques en la lluita contra la violència de gènere
- Des de 2018 Igualtat col·labora amb la Universitat de València en el Programa Contexto d'intervenció amb agressors
- Rubén Sancho ha rebut una delegació de Costa Rica amb què ha parlat sobre bones pràctiques en la lluita contra la violència de gènere
- Des de 2018 Igualtat col·labora amb la Universitat de València en el Programa Contexto d'intervenció amb agressors



Una delegació de Costa Rica s'ha traslladat a la Comunitat Valenciana per a conéixer de primera mà el model de treball amb homes maltractadors impulsat des de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, amb l'objectiu de poder adaptar-lo a les polítiques de lluita contra la violència de gènere impulsades des del seu país.

El secretari autonòmic d'Igualtat i Diversitat, Rubén Sancho, ha rebut aquesta delegació, encapçalada per la ministra de l'Institut Nacional de les Dones (INAMU), Cindy Tatiana Quesada Hernández, interessada en les polítiques posades en marxa per la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives per a lluitar contra la violència de gènere i masclista, en especial en relació amb la intervenció amb homes agressors.

Durant la trobada, s'han compartit visions sobre el Programa Contexto d'intervenció psicosocial en homes que han exercit o es troben en risc d'exercir violència de gènere, que desenvolupa la Universitat de València amb la col·laboració, des de 2018, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, mitjançant un tractament integral basat en la reeducació i la reinserció.

A través d'un conveni de col·laboració amb la Generalitat, l'equip del programa del Departament de Psicologia Social de la Universitat de València du a terme aquesta intervenció amb homes agressors, "amb la finalitat de previndre la reincidència i protegir les dones víctimes, els fills i filles d'aquestes, així com les futures parelles d'aquests homes", ha indicat el secretari autonòmic.

Per cinqué any consecutiu, ha assenyalat, en 2022 la Conselleria finançarà aquest programa "complint una de les accions previstes en el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista per a promoure un canvi en la conducta d'aquests homes i previndre la reincidència en els seus actes violents". El programa inclou la tasca de visibilitzar i conscienciar sobre la necessitat d'intervindre amb agressors amb una finalitat preventiva i reeducadora.

Treball en violència de gènere

El secretari autonòmic ha destacat algunes de les línies de treball que en matèria de violència de gènere es duen a terme des de la Conselleria. Així, ha assenyalat "l'aposta" per un disseny de polítiques públiques des de la "prevenció i la sensibilització, la detecció i la intervenció, l'acompanyament i la recuperació de les dones, la rehabilitació dels agressors i la reinserció sociolaboral de les dones supervivents".

Per a tot això, ha indicat Sancho, la Conselleria ha incrementat el seu pressupost per a violència de gènere "un 265 % des de 2015", el qual ha passat dels 7,6 milions de llavors als 27,8 milions que s'han recollit en els pressupostos d'enguany.

També s'ha referit als canvis introduïts en 2019 en la Llei integral contra la violència sobre la dona en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, per a adaptar-la al Conveni d'Istanbul del Consell d'Europa sobre la prevenció i la lluita contra la violència contra les dones i la violència domèstica.

Així mateix, Rubén Sancho ha explicat com el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista envia "un missatge inequívoc de confrontació amb els agressors i la violència que exerceixen", i promou, com un dels seus objectius clau, "els valors de les masculinitats igualitàries per a generar nous referents d'homes".

Finalment, el secretari autonòmic s'ha referit a les ajudes i les indemnitzacions a les víctimes que ofereix la Generalitat, així com les campanyes de sensibilització i prevenció o la creació d'una aplicació anomenada 'D'igual a igual' a fi "d'ajudar i orientar les famílies i els joves en la prevenció, la detecció i l'actuació davant de la violència".

Galeria d'imatges