President
COVID-19

Ximo Puig anuncia la posada en marxa de les primeres ajudes del pla 'Resisteix', que facilita a les empreses més afectades per la crisi préstecs de l'IVF amb trams no reembossables que arriben al 30 %

20/01/2021
Ximo Puig anuncia la posada en marxa de les primeres ajudes del pla 'Resisteix', que facilita a les empreses més afectades per la crisi préstecs ...
- La línia HORECA, dotada amb 50 milions d'euros, està destinada a les empreses de l'hostaleria, la restauració, el turisme i l'oci i es podrà sol·licitar a partir d'aquest dijous, 21 de gener
- Les empreses englobades en aquests sectors podran accedir a préstecs entre 15.000 i 750.000 euros, amb una ajuda no reembossable d'un màxim de 60.750 euros
- El tipus d'interés s'ha situat en el 0,5 %, amb un termini de devolució de 5 anys i un de carència
- La línia HORECA, dotada amb 50 milions d'euros, està destinada a les empreses de l'hostaleria, la restauració, el turisme i l'oci i es podrà sol·licitar a partir d'aquest dijous, 21 de gener
- Les empreses englobades en aquests sectors podran accedir a préstecs entre 15.000 i 750.000 euros, amb una ajuda no reembossable d'un màxim de 60.750 euros
- El tipus d'interés s'ha situat en el 0,5 %, amb un termini de devolució de 5 anys i un de carència


València. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que les empreses més afectades per la COVID-19 i englobades en els sectors de l'hostaleria, el turisme, l'oci i la restauració poden sol·licitar ja des d'aquest dijous, 21 de gener, els préstecs bonificables que ha dissenyat l'Institut Valencià de Finances (IVF) amb trams no reembossables que arriben al 30 %.

El president ha mantingut al Palau una reunió amb el conseller d'Hisenda, Vicent Soler; el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, i el director de l'IVF, Manuel Illueca, per a analitzar la posada en marxa del pla 'Resisteix', en el qual s'inclou aquest primer paquet d'ajudes.

El responsable del Consell ha afirmat que el "gran objectiu" d'aquest primer tram d'ajudes és, precisament, que "cap empresa que fora viable en 2019 haja de caure" a causa de la crisi generada per la pandèmia, perquè el que es pretén és "salvar llocs de treball" i oferir una oportunitat "a milers i milers de persones que estan patint en aquesta situació".

Puig ha recalcat la importància del pla 'Resisteix', que representa l'esforç més gran en ajudes per als sectors d'hostaleria, restauració i oci que ha fet cap comunitat autònoma, que està dotat amb 340 milions d'euros.

A més, ha destacat també la rapidesa amb què s'ha posat en marxa aquest primer tram d'ajudes del pla, tot això en el context de les noves restriccions a aquests sectors que ha aprovat Consell per a frenar la pandèmia.

En concret, tal com ha publicat el 'Diari Oficial de la Generalitat Valenciana' (DOGV), les empreses englobades en aquests sectors podran accedir a una nova línia de finançament per la qual obtindran crèdits entre 15.000 i 750.000 euros, que inclouen una ajuda directa no reembossable que arriba a 60.750 euros. Estarà especialment orientada a autònoms, pimes i micropimes.

Línia dotada amb 50 milions d'euros

Aquesta línia, batejada com a HORECA per les sigles dels sectors a què va dirigida, estarà dotada amb 50 milions d'euros i és la primera línia del pla de xoc per a la reactivació de l'economia valenciana que s'ha posat a disposició de les empreses. "El compromís de la Generalitat ha sigut sempre el disseny de línies d'ajuda amb caràcter immediat, com ho evidencia la posada en marxa de la primera ajuda del pla 'Resisteix', a la qual poden accedir totes aquelles empreses viables que s'han vist seriosament perjudicades per la COVID", ha apuntat el president de la Generalitat.

Des d'aquest dijous, i a través de la web de l'IVF, les empreses interessades en aquests préstecs bonificables podran accedir de manera telemàtica per a sol·licitar un préstec que, tal com ha detallat el president de la Generalitat, "comporta una ajuda directa d'un màxim del 30 % de l'import sol·licitat".

Termini de devolució de fins a cinc anys

Amb aquesta línia, el Consell proporciona en un sol tràmit administratiu la liquiditat urgent que necessiten les empreses i, al mateix temps, una ajuda directa per a compensar-les per les restriccions sanitàries que ha aprovat el Consell. A més, el president ha detallat que les empreses tindran un termini de fins a cinc anys per a la devolució d'aquests préstecs, amb un de carència, la qual cosa els permet que, durant l'any més difícil per als seus comptes, no hagen de fer front a aquests préstecs i amb un tipus d'interés simbòlic del 0,5 %. A més, requeriran l'aval d'Afín-SGR.

Quant als trams no reembossables, el préstec s'ha dissenyat perquè en els primers 30.000 euros de crèdit les empreses beneficiàries puguen obtindre una ajuda directa d'un màxim de 9.000 euros (el 30 % de l'import sol·licitat), un percentatge d'ajuda que disminueix de manera marginal per trams segons augmenta l'import del crèdit.

D'aquesta manera, per a les operacions d'un màxim de 250.000 euros, el percentatge d'ajuda directa es redueix de manera marginal al 15 %, cosa que suposa una ajuda màxima de 42.000 euros; per als crèdits que arriben a 500.000 euros, l'ajuda màxima serà de 54.500 euros (amb un percentatge d'ajuda directa en aquest tram del 5 %), i, finalment, per als crèdits que arriben a 750.000 euros, l'ajuda màxima directa que obtindran les empreses des del moment que se'ls concedisca el préstec serà de 60.750 euros.

"Hem posat en marxa el pla de xoc més ambiciós de tot Espanya amb un conjunt de línies que atenen les diverses necessitats financeres i de suport econòmic que tenen les empreses afectades", ha reiterat el president de la Generalitat després d'insistir que "era urgent dissenyar un pla que prevera tant els establiments de restauració xicotets com les necessitats de les cadenes hoteleres o de grans empreses de l'oci i la restauració".

Tal com publica el DOGV, un màxim de 21 sectors podran acollir-se a aquests préstecs, entre els quals destaquen, a més dels sectors esmentats, totes aquelles empreses amb activitats adjacents, com ara el taxi, les agències de viatge, els cines i teatres, les sales d'espectacles, els gimnasos i altres activitats recreatives.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciado que las empresas más afectadas por la COVID-19 y englobadas en los sectores de la hostelería, el turismo, el ocio y la restauración pueden solicitar ya desde este jueves, 21 de enero, los préstamos bonificables diseñados por el Instituto Valenciano de Finanzas (IVF) con tramos no reembolsables de hasta el 30%.

Talls de veu relacionats

- Dedaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig