Sanitat Universal i Salut Pública
COVID-19

L'hospital de campanya de la província de Castelló inicia l'activitat d'hospitalització de pacients amb Covid-19

23/01/2021
L'hospital de campanya de la província de Castelló inicia l'activitat d'hospitalització de pacients amb Covid-19
- Aquesta infraestructura dona cobertura al Comarcal de Vinaròs, La Plana de Vila-real i el General amb l'objectiu d'alleujar la pressió assistencial
- Alberga 8 persones que estaven ja ingressades en aquests centres, amb pronòstic lleu o moderat de coronavirus i en fase de resolució
L'hospital de campanya de la província de Castelló rep des de hui pacients amb diagnòstic de Covid-19 i pronòstic lleu o moderat, i s'inicia així l'activitat hospitalària en aquest recinte annex a l'Hospital General Universitari de Castelló.

La posada en marxa de l'hospital de campanya afavoreix l'ingrés de pacients amb més gravetat en les plantes d'hospitalització dels hospitals Comarcal de Vinaròs, La Plana de Vila-real i el mateix General de la ciutat de Castelló, i alleuja així la pressió assistencial derivada de la greu situació epidemiològica a la província. De fet, l'activitat s'ha iniciat amb huit pacients provinents d'aquests tres centres hospitalaris de la província.

La Conselleria de Sanitat va anunciar recentment que l'hospital de campanya de Castelló disposarà en aquesta primera fase de fins a 80 llits, que podrien ampliar-se successivament a mesura que es necessitaren.

Procediment de derivació de pacients consensuat

El procediment de derivació de pacients, coordinat per la Direcció General d'Assistència Sanitària i consensuat amb els tres centres hospitalaris de la província, estableix que l'hospital de campanya assistirà pacients majors de 18 anys, no dependents, amb PCR positiva en Covid-19 que hagen estat ingressats prèviament en un d'aquests hospitals, que estiguen en fase de resolució de la malaltia i que, en el cas de presentar insuficiència respiratòria, puga corregir-se amb fluxos baixos d'oxigen. En alguns casos també poden ingressar en aquesta instal·lació pacients que, a més de la seua situació clínica, referisquen circumstàncies socials o familiars que els impedisquen mantindre un aïllament adequat al domicili o manquen de recursos i/o accés a cures bàsiques.

Aquesta infraestructura, totalment equipada amb el material necessari, es divideix en diferents ales d'hospitalització que compten cadascuna amb els respectius controls d'infermeria i sales mèdiques. Així mateix, l'hospital de campanya també està dotat amb preses d'oxigen i, en cas de ser necessari, amb respiradors. El personal adscrit s'anirà adequant al nombre total de pacients que hi vagen ingressant.

Des que es va instal·lar en un terreny annex a l'Hospital General de Castelló, l'hospital de campanya ha servit de suport a les activitats hospitalàries com a punt d'extracció de proves en els tests de seroprevalença a la població, com a àrea de proves complementàries i electrocardiogrames en preoperatoris, com a punt de vacunació tant en la campanya de la grip com en la del coronavirus, i com a zona de reforç del Servei d'Urgències, tant per a sala d'espera com per a sala de preingrés.

L'hospital de campanya està connectat als blocs principals de l'Hospital General a través d'un 'finger' o corredor que arriba directament al Servei d'Urgències.

Cal recordar que la setmana passada va entrar en funcionament a l'hospital de campanya la sala de preingrés que acull pacients estables amb diagnòstic de Covid-19 que, després de la corresponent atenció i valoració clínica del Servei d'Urgències, requereixen ingressar en planta. L'estada en aquesta sala es limita al temps mínim necessari per a fer la gestió d'acolliment des de la planta, com pot ser l'assignació de llit, la neteja de l'habitació després d'una alta o el trasllat i l'atenció d'altres pacients.

De la mateixa manera que la resta de l'hospital de campanya, la creació d'aquesta sala de preingrés ha afavorit que els equips d'urgències puguen continuar atenent pacients en espera, ja que allibera boxs d'atenció, i contribueix així a una gestió assistencial millor davant de l'increment d'atencions derivades de l'empitjorament epidemiològic a la província.

Galeria d'imatges