Sanitat Universal i Salut Pública
COVID-19

Professionals de Psicologia de l'hospital d'Alzira aconsellen no descurar la salut emocional de la població infantil durant la pandèmia

31/01/2021
- La situació creada per la COVID-19 ha frenat moltes de les experiències que formen part del creixement personal i social de xiquets i xiquetes
- Reconéixer la seua capacitat d'adaptació, oferir-los informació veraç, compartir temps i disminuir el seu aïllament social són algunes de les pautes que cal seguir
- La situació creada per la COVID-19 ha frenat moltes de les experiències que formen part del creixement personal i social de xiquets i xiquetes
- Reconéixer la seua capacitat d'adaptació, oferir-los informació veraç, compartir temps i disminuir el seu aïllament social són algunes de les pautes que cal seguir



Professionals de la Unitat de Psicologia de la Salut de l'Hospital Universitari de La Ribera aconsellen a mares i pares no descurar la salut emocional de xiquets i xiquetes durant el temps que dure la pandèmia de COVID-19.

Segons assenyalen, la població infantil ha mostrat, en general, una admirable capacitat d'adaptació a la situació que ha creat el nou coronavirus i un elevat compromís amb aquesta i amb la societat.

Tal com ha assenyalat la psicòloga clínica de l'hospital d'Alzira, Mónica Portillo, la majoria de xiquets i xiquetes ha integrat les mesures higièniques anti-COVID, moltes vegades millor que les persones adultes, "mantenint les mascaretes ben posades, així com preveient la rentada de mans correcta i la distància social". De fet, hi ha afegit, són els que, a vegades, recorden als seus progenitors aquestes mesures i pregunten per què hi ha persones que no les respecten.

No obstant això, "malgrat la facilitat aparent amb la qual han interioritzat els canvis, als xiquets els costa el mateix que als adults fer-ho i, per tant, cal que no oblidem valorar l'esforç que fan i reconéixer com és de difícil la situació també per a ells".

Així, els xiquets i les xiquetes es troben en un moment evolutiu "més actiu" que el de les persones adultes, en el qual es produeixen més canvis i viuen experiències més variades, que els ofereixen la possibilitat de desenvolupar recursos personals, habilitats interpersonals i desenvolupament de diversos rols vinculats a aquestes situacions. No obstant això, la pandèmia ha frenat moltes d'aquestes experiències, que formen part del seu creixement personal i social.

"Ells també estan vivint grans canvis en les seues dinàmiques de vida i les restriccions que afecten la seua vida escolar, familiar i social", ha assenyalat Portillo, que ha afegit que "és fonamental, per tant, poder acompanyar-los de la millor manera possible en aquest procés i ajudar-los en moments difícils".

De fet, les persones assenyalen que, davant de la situació actual, alguns xiquets i xiquetes es poden mostrar irritats, amb certa hiperactivitat i, fins i tot, tindre dificultats per a dormir, més enutjos, tristesa i plor en alguns moments. "Són signes que no tenen per què ser patològics, sinó maneres que l'organisme troba per a adaptar-se a la situació, als quals cal parar atenció; també cal fer-ho amb aquells xiquets que es mostren com si no passara res diferent", hi ha afegit.

En aquest sentit, la Unitat de Psicologia de la Salut de l'Hospital de La Ribera aconsella a pares i mares mantindre una comunicació positiva, "de manera que els menors puguen expressar sentiments com la por, l'aclaparament o l'avorriment, sense que hi siguen recriminats. És l'oportunitat per a ajudar-los a entendre per què els passa i, fins i tot, per a reconéixer que als adults també els ocorre", ha afirmat Portillo.

Igualment, s'aconsella donar informació veraç a la població infantil, adequada a la seua edat, perquè entenguen el moment que s'està vivint i les raons de les mesures que s'estan adoptant, per a integrar-les com una cosa necessària i no solament per les conseqüències punitives que puga tindre el fet de no seguir-les.

"També és necessari compartir activitats amb ells", ha assenyalat Portillo, que ha aconsellat que s'evite l'abús de les noves tecnologies, ja que l'ús inadequat pot tindre efectes nocius en la salut mental dels menors, amb símptomes com la irritabilitat o l'alteració dels patrons del somni.

En aquest mateix sentit, s'aconsella disminuir l'aïllament social de la població infantil i mantindre el contacte amb familiars i amistats, a través de mitjans de comunicació que eviten la trobada física, "sempre de manera supervisada pels pares i amb un temps màxim d'ús".

Oferir-los afecte i parlar-los del futur i d'experiències per a viure en aquest moment, reals i possibles, són unes altres de les recomanacions que ofereixen els especialistes de la Unitat de Psicologia de la Salut de l'hospital d'Alzira, que conclouen que "s'ha d'evitar el càstig físic i emocional del xiquet i substituir-lo per altres estratègies que l'ajuden a aprendre i a reflexionar".

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la psicòloga de l'Hospital d'Alzira Mónica Portillo