Sanitat Universal i Salut Pública

Sanitat investiga 62 casos de persones vacunades irregularment contra el coronavirus, entre elles 10 càrrecs públics

02/02/2021
- S'ha sol·licitat a Salut Pública la tramitació immediata de diligències i, si escau, l'obertura dels corresponents expedients per a fitar els fets, circumstàncies i subjectes responsables de cada cas
- S'ha sol·licitat a Salut Pública la tramitació immediata de diligències i, si escau, l'obertura dels corresponents expedients per a fitar els fets, circumstàncies i subjectes responsables de cada cas


La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha informat de la tramitació de diligències i, si escau, obertura d'expedients informatius a 10 càrrecs públics, que formen part d'un total de 233 casos la vacunació dels quals ha sigut objecte d'anàlisi per no ajustar-se aparentment als grups de risc corresponents.

"De tots aquests -ha concretat Barceló-, un total de 171 casos estan justificats per haver-se administrat la primera dosi de vacunes ja reconstituïdes a persones, bé del grup següent o bé de grups de risc justificats. Quant als 62 casos restants, són els que s'ha procedit a investigar amb més detall per a depurar, si escau, responsabilitats", ha destacat la titular de Sanitat.

Barceló ha precisat que va ordenar, tant a la Direcció General de Recursos Humans com a Salut Pública, l'obertura d'expedients informatius per a saber, en el primer cas, si algun professional de la Conselleria havia comés alguna irregularitat i, d'altra banda, si havien sigut vacunades persones que no pertanyien als grups que els corresponia, i si, de ser així, hi havia alguna causa que justificara aquesta vacunació.

Segons Barceló, de la informació recaptada fins al moment es desprén que "es poden haver comés irregularitats i, tenint en compte la transcendència d'aquest assumpte i en nom de la transparència", ha avançat alguns detalls "a costa que se substancien diversos dels expedients que encara continuen oberts".

Així mateix, la titular de Sanitat ha detallat que, des de la Direcció General de Recursos Humans de Conselleria, en aquest moment hi ha oberts 9 expedients informatius, entre aquests els que ja estan en fase de diligències prèvies o aquells en els quals s'ha sol·licitat una ampliació d'informació. "Tots afecten personal propi que haja pogut intervindre en el procés de vacunació i, per trobar-se en tràmit, estan subjectes a la privacitat i protecció de dades corresponents", ha puntualitzat Barceló.

Deu casos de càrrecs públics

Quant a aquestes 62 persones que han rebut la vacuna sense correspondre'ls, la màxima responsable de la sanitat valenciana ha referit també les condicions en les quals han ocorregut els fets en els casos de 10 càrrecs públics que, "per la seua especial rellevància i transcendència, es consideren d'interés general", ha precisat Ana Barceló.

En el cas de Ximo Coll Moll, alcalde del Verger, i Carolina Vives Bolufer, alcaldessa dels Poblets, es van vacunar junts els dos el 8 de gener al Centre de Salut El Verger per part del personal del centre, i es troba obert un expedient de diligències prèvies.

Quant a Cristina Morera, en aquell moment regidora de Serveis Socials i Sanitat de Dénia, i algun dels seus familiars, va ser vacunada el 12 de gener a la Residència Santa Lucía de Dénia i té obert expedient de diligències prèvies.

Pel que fa a Jose Luis Cuesta Merino, en aquell moment fiscal cap de Castelló, va ser vacunat al Centre de Salut 9 d'Octubre, i el 29 de gener s'inicien diligències prèvies per part de Recursos Humans. Els responsables de la vacunació són la coordinadora d'Infermeria d'Atenció Primària i un infermer. Té obert expedient de diligències prèvies.

Per la seua banda, Luis Rubio, alcalde de Villahermosa del Río, i que, com a alcalde, és també administrador de la residència municipal, es vacuna a la residència municipal, segons al·lega, perquè estava en la llista de treballadors i residents facilitada per la residència i autoritzada per Salut Pública, en què ell s'inclou. Es troba obert un expedient informatiu en el Departament de Salut de Castelló.

Quant a Francisco López López, alcalde de Rafelbunyol, la vacunació es va produir el dia d'inici de la campanya en la primera residència de la Comunitat Valenciana en la qual s'administrava la vacuna, motiu pel qual es va convidar l'alcalde i se li va administrar una dosi que va sobrar al final de la jornada. S'arxiva l'expedient per part de Recursos Humans. En aquesta línia, Barceló ha destacat que ha tingut aquest dimarts coneixement de l'informe de Salut Pública de València, en què s'al·lega que no hi havia un protocol. Referent a això, la consellera ha requerit la directora general de Salut Pública que aporte informació sobre el contingut d'un informe del qual, tal com ha assenyalat, no ha tingut coneixement.

En el cas de Bernabé Cano, alcalde de la Nucia i diputat provincial, es vacuna el 6 de gener a la Residència Savia La Nucia. Es presenta juntament amb el regidor de Sanitat a la residència, sense tindre autorització per a això i incomplint, per tant, el protocol previst en els centres sociosanitaris, i sense figurar en les llistes de vacunació. I, malgrat tot això, és vacunat pel personal de la residència. Es troba obert un expedient de diligències prèvies.

Respecte a José Galiana, regidor de Sanitat d'Orihuela, va ser vacunat el 6 de gener a la Residència Las Espeñetas. Es troba obert expedient de diligències prèvies.

Quant a Juan Bautista Roselló, diputat provincial responsable del Centre de Salut Mental Doctor Esquerdo, es vacuna el 12 de gener en el mateix centre per estar inclòs en la llista de treballadors i residents facilitada per la Diputació per a la seua vacunació. Com que està inclòs en la llista, s'arxiva l'expedient per part de Recursos Humans.

Finalment, en el cas d'Àngel Ribés Bellés, alcalde de Benlloc (Departament de Salut de Castelló), s'estan investigant les circumstàncies en què s'ha produït la vacunació per aparéixer aquesta persona en la llista facilitada per Salut Pública.

Tramitació de diligències i, si escau, obertura d'expedients

Pel que fa a aquestes persones, la titular de Sanitat ha informat que "s'ha sol·licitat a Salut Pública la tramitació immediata de diligències i, si escau, l'obertura dels corresponents expedients per a conéixer els fets, circumstàncies i subjectes responsables de cada cas", així com l'aplicació, si escau, de les sancions que es recullen en la Llei 33/2001, general de salut pública, i la Llei 10/2014, de la Generalitat, de salut de la Comunitat Valenciana.

Ana Barceló ha ressaltat que "les possibles irregularitats, 62, quan s'han posat més de 149.000 vacunes, un 0,041 %, no entelen en cap cas un procés de vacunació que està transcorrent amb la més absoluta normalitat".

Segona dosi: conclusions del Comité de Bioètica

Quant al subministrament o no de la segona dosi de la vacuna a aquestes persones, la titular de Sanitat ha recordat que va ordenar que "no la rebran fins que es prenga una decisió definitiva, en què es valorarà la transcendència mèdica que puga tindre la decisió, si és que la té, i es tindrà en compte la posició del Comité de Bioètica de la Comunitat Valenciana, al qual es va consultar".

En aquest sentit, la responsable sanitària ha informat que el Comité ha traslladat al seu departament les seues primeres conclusions en les quals indica que "l'administració d'aquesta segona dosi a aquestes persones hauria de plantejar-se tan sols després d'haver conclòs la vacunació dels grups recollits en l'estratègia de vacunació. La recomanació és, en tot cas, vacunar 6 setmanes després de la primera dosi, que, com assegura l'informe del Comité, és el termini màxim marcat per l'OMS per a la segona dosi de la vacuna Pfizer".

Segons Barceló, el Comité també recomana en el seu informe "que es prenguen les mesures de sanció o disciplinàries que de manera administrativa i política corresponguen, i que analitzarà amb més profunditat el cas en el pròxim ple".