President
Colaboración público-privada

Ximo Puig destaca que l'Aliança Valenciana de Bateries impulsarà un centre d'investigació i una planta de producció de bateries que permetran la transició ecològica i una mobilitat sostenible

17/02/2021
Ximo Puig destaca que l'Aliança Valenciana de Bateries impulsarà un centre d'investigació i una planta de producció de bateries que permetran la ...
- El responsable del Consell ha presidit la presentació de l'Aliança Valenciana de Bateries, en la qual participen 23 empreses
- Anuncia que en les pròximes setmanes es formalitzarà l'acord de constitució del nou centre d'investigació de solucions d'emmagatzematge Element València
- Els dos projectes comptaran amb una inversió superior a 2.000 milions d'euros, crearan 30.000 llocs de treball i contribuiran a un creixement del PIB valencià de 2.500 milions anuals
- El responsable del Consell ha presidit la presentació de l'Aliança Valenciana de Bateries, en la qual participen 23 empreses
- Anuncia que en les pròximes setmanes es formalitzarà l'acord de constitució del nou centre d'investigació de solucions d'emmagatzematge Element València
- Els dos projectes comptaran amb una inversió superior a 2.000 milions d'euros, crearan 30.000 llocs de treball i contribuiran a un creixement del PIB valencià de 2.500 milions anuals

València.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que l'Aliança Valenciana de Bateries impulsarà un centre d'investigació i una planta de producció de bateries que permetran la transició ecològica i una mobilitat sostenible.

Així ho ha assegurat durant la seua intervenció en la presentació de l'Aliança Valenciana de Bateries, iniciativa de col·laboració publicoprivada impulsada per la Generalitat i liderada per Power Electronics, que permetrà produir dispositius per a emmagatzemar energia renovable i així poder utilitzar-la quan siga necessari.

En el transcurs de l'acte, el president ha anunciat que en les pròximes setmanes es formalitzarà l'acord per a constituir el centre d'investigació denominat Element València, que esdevindrà un "referent internacional" en solucions d'emmagatzematge d'energia i comptarà amb el suport de la Generalitat i amb la participació de l'Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València, l'Institut de Tecnologia Química de la Universitat Politènica de València, l'Institut Tecnològic de l'Energia i Power Electronics.

Segons ha explicat el president, Element València i la "gigafactoria" que impulsa l'Aliança Valenciana de Bateries preveuen una inversió conjunta superior als 2.000 milions d'euros, la creació de 30.000 llocs de treball i l'aportació al creixement del PIB valencià de 2.500 milions anuals.

El cap del Consell ha insistit que la Comunitat Valenciana està preparada per a la posada en marxa dels dos projectes que "contribuiran a generar ocupació de qualitat, captar i retindre talent, així com crear prosperitat", perquè "compta amb la capacitat investigadora i industrial i les condicions logístiques necessàries per a fer-ho".

Així mateix ha insistit en el fet que l'emmagatzematge energètic serà un "element clau" en una economia basada en les energies renovables, després de la transició energètica, i en una nova mobilitat sostenible. De la mateixa manera, serà "clau per a la transformació de la mobilitat a Espanya", especialment en l'automoció, però també en la mobilitat marítima, ferroviària, i de qualsevol classe de transport.

Durant la seua intervenció, Puig ha explicat que la Comunitat Valenciana disposa de la capacitat industrial i de coneixement, amb empreses de capital valencià líders en els seus sectors; el clima de col·laboració publicoprivada adequat, i els projectes que reclama Europa, "fruit d'una atmosfera industrial i innovadora després de dècades d'elevada qualitat i competitivitat".

A l'acte, que ha tingut lloc a la Ciutat de les Arts i les Ciències, també ha assistit el secretari general d'Indústria i de la Petita i Mitjana Empresa del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, Raúl Blanco; així com el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent; el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, i la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual.

Palanca de la reactivació econòmica

Durant la seua intervenció, Puig ha assegurat que l'Aliança Valenciana de Bateries aspira a ser una de les "palanques" per a la reactivació econòmica i constitueix un "pas col·lectiu" per a l'adaptació de la Comunitat Valenciana als canvis que s'estan experimentant i que "exigeixen continuar avançant" en la col·laboració publicoprivada amb les empreses més innovadores, en la transformació del model productiu i en el desenvolupament sostenible.

El president ha explicat que la Generalitat Valenciana fa més de dos anys que està "forjant" aquesta aliança, "detectant oportunitats i desenvolupant projectes", junt amb grans empreses i instituts d'investigació que pertanyen a sectors de l'energia, la mobilitat, la tecnologia o la química.

Així mateix, ha destacat que l'Aliança compta amb la visió d'un territori que vol reforçar la seua competitivitat en sectors estratègics com la mobilitat o l'energia; el pla de tota una cadena de valor de fabricants que s'han posat d'acord i han treballat alineats amb la Generalitat, i la inversió europea com a oportunitat per a accelerar uns projectes transformadors que servisquen per a captar i retindre talent.

Contribució a la descarbonització

L'Aliança Valenciana de Bateries és el pilar sobre el qual se sustentaran totes les accions de la Comunitat Valenciana per a comptar amb una factoria de fabricació de bateries, així com el desenvolupament tecnològic futur d'aquesta classe d'elements. Està formada per 23 empreses i constitueix un dels projectes més importants presentats a les manifestacions d'interés convocades pel Govern per a definir com es repartiran els fons europeus del NextGenerationEU.

Finalment, el president ha manifestat que aquesta aliança "ens assenyala el camí per a assolir una transició justa cap a la nova indústria" i constitueix "una oportunitat per a fer un gran salt com a territori i contribuir als objectius internacionals de descarbonització".

Millora de la competitivitat del sector de l'automoció

Per la seua banda, el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha destacat que "som un territori idoni per a desenvolupar grans projectes vinculats a l'emmagatzematge d'energia i la mobilitat sostenible, perquè tenim empreses tractores, innovadores, clústers industrials vinculats i universitats i instituts científics de gran reconeixement".

El conseller ha explicat que el sector de l'automoció és un dels sectors industrials estratègics per a la Comunitat Valenciana i, "ja que es troba en un canvi qualitatiu a causa de la irrupció del vehicle elèctric, és el moment d'afrontar nous reptes i oportunitats, com les bateries, que poden esdevindre un component clau per a la seua competitivitat en el context de la transició ecològica".

Consolidar Espanya com a líder mundial d'energia

En el transcurs de l'acte, el CEO de Power Electronics, David Salvo, ha manifestat el desig de consolidar Espanya com a líder mundial d'energia, a través del Centre d'Investigació Element València.

Així mateix, ha assenyalat que disposar d'un projecte empresarial d'aquesta envergadura, i el pol científic que suposarà aquest centre, "significa assegurar el futur de la indústria de l'automòbil a Espanya, però també donar resposta a nous models de mobilitat, des del ferrocarril fins als vaixells, passant per nous vehicles com els 'hyperloop'".

"Aquest projecte ?hi ha afegit? impacta, en definitiva, en una nova indústria en què es fa realitat la transició energètica ecològica i sostenible a través de l'emmagatzematge, sense dependència de l'exterior".

Finalment, ha assegurat que la proposta de l'Aliança Valenciana de Bateries "és la més ambiciosa de totes les que s'han presentat fins ara a Europa". "No es tracta només d'una iniciativa industrial impulsada per una o unes quantes empreses amb l'ajuda d'entitats públiques, sinó que és el projecte basat en la generació de coneixement més ampli, i integrat verticalment, amb caràcter privat i públic en què les universitats disposaran del centre d'investigació més avançat del món", ha conclòs Salvo.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Rafa Climent ha destacado que "somos un territorio idóneo para desarrollar grandes proyectos vinculados al almacenamiento de energía y la movilidad sostenible, porque tenemos empresas tractoras, innovadoras, clústeres industriales vinculados y universidades e institutos científicos de gran reconocimiento".

Anuncia que en las próximas semanas se formalizará el acuerdo de constitución del nuevo centro de investigación de soluciones de almacenamiento "Element València"

Talls de veu relacionats

- Declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig

- Declaracions del conseller d'Economia, Rafa Climent