Sanitat Universal i Salut Pública

Sanitat edita una sèrie de vídeos per a intentar donar resposta als dubtes més comuns sobre la vacunació contra la COVID-19

27/02/2021
Sanitat edita una sèrie de vídeos per a intentar donar resposta als dubtes més comuns sobre la vacunació contra la COVID-19
- L'objectiu és resoldre preguntes freqüents sobre la vacunació en dones embarassades, malalts crònics, immunodeprimits o menors
- Amb l'ajuda d'un expert, s'aborden qüestions com ara quant dura la immunitat o si la vacunació protegeix de les noves variants del virus
- L'objectiu és resoldre preguntes freqüents sobre la vacunació en dones embarassades, malalts crònics, immunodeprimits o menors
- Amb l'ajuda d'un expert, s'aborden qüestions com ara quant dura la immunitat o si la vacunació protegeix de les noves variants del virus



La Conselleria de Sanitat Universal i Salut ha elaborat una sèrie de vídeos breus amb l'objectiu d'intentar resoldre, en la mesura que siga possible, els dubtes més freqüents que es planteja la ciutadania sobre la vacunació contra la COVID-19.

De la mà d'un expert, en cada vídeo s'aborden diverses qüestions com de quina manera afecta la vacunació a persones immunodeprimides, dones embarassades, malalts crònics, menors o persones que ja han superat la malaltia. Els vídeos estan disponibles en YouTube i en el compte de Twitter @GVAsanitat.

Salvador Peiró, investigador de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO), tracta de resoldre, de manera didàctica, els dubtes més comuns sobre la immunització contra el coronavirus SARS-CoV-2.

Així, a més d'explicar breument les característiques de cada una de les vacunes autoritzades i disponibles en aquests moments al nostre país ?Pfizer, Moderna i AstraZeneca? i la seua eficàcia, Peiró aclareix qüestions com què passaria si la segona dosi no s'administra quan correspon i es retarda diversos dies o, fins i tot, setmanes: "No passaria res, només que aquesta persona seguiria amb una protecció parcial fins que rebera la segona dosi, com ho estava abans".

Tampoc passaria res si, per error, s'administrara una segona dosi d'una vacuna diferent de la de la primera dosi, "fins i tot hi ha estudis, encara en disseny, que pensen combinar intencionadament les vacunes perquè, potser, podria millorar la resposta immunitària o arribar a més possibles variants o mutacions".

Peiró explica que no hi ha incompatibilitat entre la COVID-19 i qualsevol medicament per a la tensió, la diabetis o qualsevol altra malaltia crònica. A punta també que és convenient que la persona que sàpia que és al·lèrgica a algun dels components de la vacuna ?que són molt poques? ho diga en el seu centre perquè puguen prendre precaucions especials.

En relació a la duració de la immunitat, tot apunta al fet que serà superior a l'any, si bé no es descarta que calga revacunar més avant, és prompte per a saber-ho, en paraules de l'expert, el qual recorda que durant un temps les persones vacunades hauran de continuar prenent precaucions, no tant per la vacuna, sinó per a evitar contagiar altres.

El virus va mutant i intenta "escapar-se de l'efecte dels anticossos que anem generant", assenyala Peiró, que no descarta escenaris de convivència entre la nostra immunitat i les possibilitats de fuita del coronavirus.

Un detall important, en paraules de l'investigador, és que totes les vacunes protegeixen pràcticament al 100 % del risc de ser hospitalitzat per COVID i de morir per COVID, perquè totes són segures i eficaces. Sobre les vacunes que encara no han arribat, assenyala la més pròxima, la de Janssen ?d'una sola dosi? que té darrere una empresa molt potent, la qual cosa en garantirà el subministrament. S'anirà incorporant a la resta de vacunes, junt amb la de Novavax o la de CureVac, que estan en camí, i contribuirà com totes les altres a acabar amb la pandèmia.

Embarassades i xiquets

Sobre la vacunació en grups especials, Peiró recorda que quan calga vacunar els xiquets, "que fan quadres més lleus en general", tindrem molta més informació sobre la dosi adequada i quina pauta vacunal els correspon.

En persones immunodeprimides, assenyala els assajos amb la vacuna d'AstraZeneca a Sud-àfrica en persones amb sida, els resultats de la qual han sigut molt bons. "La vacuna els ha protegit perfectament i la recomanació en aquest moment és vacunar els immunodeprimits amb qualsevol de les vacunes disponibles, perquè estaran molt més protegits si estan vacunats".

Pel que fa a les dones que estan embarassades, Peiró és partidari d'explicar-los els riscos per a elles i per al bebé, "però quan tenen una alta exposició a la COVID, tothom recomana la vacunació", conclou.

Galeria d'imatges