Hisenda i Model Econòmic
Ciberseguridad

Un total de 328.782 equips, sistemes i xarxes a la Comunitat Valenciana van registrar problemes de seguretat l'any passat

06/03/2021
- Segons l'Institut Nacional de Ciberseguretat, la Comunitat Valenciana concentra el 8 % dels actius tecnològics afectats per ciberdelictes
- La província de València concentra el 52,5 % dels casos; Alacant, el 37,3 %, i Castelló de la Plana, el 9,8 %
- Segons l'Institut Nacional de Ciberseguretat, la Comunitat Valenciana concentra el 8 % dels actius tecnològics afectats per ciberdelictes
- La província de València concentra el 52,5 % dels casos; Alacant, el 37,3 %, i Castelló de la Plana, el 9,8 %



Un total 328.782 equips, sistemes, serveis i xarxes a la Comunitat Valenciana van registrar problemes de seguretat o es van veure relacionats amb alguna activitat informàtica maliciosa en 2020, segons les dades de l'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE).

Cal tindre en compte que aquestes dades fan referència a actius tecnològics d'empreses i de particulars i no tenen en compte els relatius a les administracions públiques.

Ateses aquestes xifres, la Comunitat Valenciana és la quarta autonomia amb més actius tecnològics (equips, sistemes, serveis o xarxes) afectats per incidents de seguretat del conjunt del país, en registrar un 8 % del total.

Per davant se situen Andalusia, que va concentrar el 16 % del total d'incidents; Madrid, amb el 18 %, i Catalunya, amb el 20 %. Per la seua banda, per darrere de la Comunitat Valenciana està Galícia, que va registrar el 6 % dels problemes de seguretat; el País Basc, amb el 5 %; Castella i Lleó i Canàries, amb el 4 %, i Castella-la Manxa i Aragó, que van registrar el 3 % del total d'incidents. La resta d'autonomies se situen per davall d'aquestes xifres.

El director general de Tecnologies de la Informació i la Comunicació, José Manuel García Duarte, ha explicat que aquesta classe d'incidents "s'està generalitzant".

"Els ciutadans viuen més que mai connectats a internet i les xarxes socials, fan tràmits telemàtics i compres en línia de manera habitual i utilitzen dispositius electrònics quasi diàriament. Per aquest motiu les estafes tecnològiques s'han incrementat", ha explicat Duarte.

Dades per províncies

Segons les dades provincials que ha elaborat l'INCIBE, València concentra el volum més gran d'actius tecnològics afectats a la Comunitat Valenciana (52,5 %), que en xifres absolutes suposa 172.610.

A Alacant s'han detectat 123.950 actius tecnològics que han tingut problemes de seguretat, la qual cosa suposa el 37,7 % del total de la Comunitat Valenciana, i a Castelló, 32.220 (el 9,8 % del total).

Localitats més afectades

Si s'analitzen les deu localitats de la Comunitat Valenciana amb més actius tecnològics afectats per problemes de seguretat, la ciutat de València ocupa el primer lloc, amb el 23,94 % del total (78.710 ordinadors, xarxes o servidors afectats); seguida d'Alacant, amb el 7,70 % (25.316 actius afectats), i Elx, amb el 3,97 % (13.053 actius afectats).

Destaca el cas de Paterna que, amb una població de 47.000 habitants, se situa en quarta posició en concentrar 7.761 actius afectats, el 2,33 % del total de la Comunitat Valenciana. Aquesta xifra supera la registrada per altres ciutats molt més poblades com Castelló de la Plana, que amb 170.200 habitants registra 4.469 actius afectats (l'1,42 % del total).

"Les empreses continuen sent un dels principals objectius dels atacs informàtics. En aquest sentit, és possible que haja influït la gran concentració de polígons i centres tecnològics que alberga el municipi per a ser focus d'atenció dels ciberdelinqüents", ha explicat Duarte.

Després d'aquestes ciutats se situen Torrevieja, amb el 2,23 % del total, i Benidorm, amb l'1,71 % (7.332 i 5.622 dispositius afectats respectivament).

"L'activitat que es genera en destinacions turístiques està sempre en el punt de mira. Els delinqüents s'adapten als canvis socials. Ara, per exemple, moltes de les estafes estan relacionades amb el teletreball i la COVID-19", aclareix Duarte.

Castelló de la Plana, amb l'1,42 % dels actius tecnològics afectats per incidents de seguretat; Torrent, amb l'1,34 % (4.406); Mislata, amb l'1,33 % (4.373), i Gandia, amb l'1,24 % (4.077) tanquen la llista de les deu ciutats de la Comunitat Valenciana amb més incidència.

Classes d'amenaces

Pel que fa a les classes d'amenaces més comunes, les dades de l'INCIBE revelen que el 47 % dels equips afectats a la Comunitat Valenciana han sigut víctimes de 'malware', és a dir, han sigut atacats amb un programari maliciós dissenyat per a infiltrar-se en el dispositiu sense el seu coneixement amb l'objectiu de dur a terme accions d'extracció de dades o d'alteració del sistema.

En aquesta categoria s'inclouen tant els equips afectats per algun programari maliciós, com ara dominis o URL que allotgen o distribueixen aquesta classe de programari, així com els fitxers que detecten com a programari maliciós les eines d'anàlisi automàtica.

En segona posició en la relació d'atacs més habituals figuren els que es duen a terme per 'botnets', que suposen el 36,04 % del total. El terme 'botnet' fa referència a un conjunt o xarxa d'equips infectats mitjançant un programari maliciós, que responen a les ordres d'un ordinador central que els controla remotament i els utilitza per a desenvolupar altres atacs de manera massiva.
Així mateix, el 14,86 % dels equips afectats han rebut intents d'intrusió, és a dir, han tractat d'accedir-hi amb la finalitat d'explotar-ne les vulnerabilitats. Finalment, el 0,52 % ha tingut un problema de seguretat originat per l'enviament de correu brossa o no desitjat. La resta de casos, que suposen el 0,92 % del total, es refereixen a equips afectats per qualsevol altra classe d'activitat maliciosa relativa a ciberseguretat.

El Centre de Seguretat TIC de la Comunitat Valenciana (CSIRT) disposa de tres vies de contacte per aquells ciutadans o empreses que han tingut un incident de seguretat informàtica. A través del telèfon +34 96 39853 00, a través del correu csirtcv@gva.es i per mitjà del portal https://www.csirtcv.gva.es/contacto/. També es poden reportar incidents en el portal https://www.csirtcv.gva.es/informar-de-un-incidente/.

A més, el CSIRT duu a terme campanyes de conscienciació, ofereix cursos gratuïts a través de la plataforma https://saps.gva.es/va/, organitza tallers en centres educatius i elabora guies d'ús segur d'Android i iOS, entre altres.

L'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE), a més de la tasca d'investigació, divulgació i formació que duu a terme, disposa d'una línia d'ajuda en ciberseguretat que s'activa en marcar el 017.