Educació, Cultura i Esport

La Biblioteca Valenciana commemora el 8 de març amb un taller en línia d'escriptores valencianes durant la Dictadura

08/03/2021
La Biblioteca Valenciana commemora el 8 de març amb un taller en línia d'escriptores valencianes durant la Dictadura
- Té l'objectiu de visibilitzar unes autores silenciades per la història i despertar interés per la seua producció literària
- Té l'objectiu de visibilitzar unes autores silenciades per la història i despertar interés per la seua producció literària


La Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu commemora el 8 de març amb un taller per a adults en línia sobre escriptores valencianes durant la dictadura franquista.

Qui van ser? De quins temes van escriure? Com van burlar la censura? Són preguntes que es resolen en el taller 'Elles prenen la paraula' i que està a disposició de la ciutadania en la web de la biblioteca 'bv.gva.es' i de les xarxes socials.

És una activitat interactiva, de navegació fàcil, que ressalta una nòmina d'escriptores en valencià i en castellà i descobreix les biografies, la trajectòria professional i els títols de les obres d'aquestes autores. Gran part de les obres estan en el catàleg de la Biblioteca Valenciana i de la xarxa de biblioteques valencianes.

L'aproximació a aquestes escriptores se centra en el període comprés entre 1939 i el 1976 i té l'objectiu de visibilitzar unes autores silenciades per la història i despertar interés per la seua producció literària.

La selecció de textos, referències bibliogràfiques i audiovisuals del taller es detenen en tres figures molt representatives: María Beneyto, Carmelina Sánchez-Cutillas i Concha Alós. Però també es dona informació d'Anna Rebeca Mezquita Almer, Matilde Llòria, María Ibars, Beatriu Civera, Assumpta González Cubertorer, Sofía Salvador, Carmen Barberá Puig, Francisca Aguirre i María Mulet.

La repressió, la censura, la situació de desigualtat social de la dona i el difícil accés a la universitat i al món laboral van propiciar l'absència d'aquestes autores a les biblioteques i llibreries.

El taller culmina amb la proposta d'una activitat de caràcter participatiu a través de la qual es proposa crear una xarxa de col·laboració entre ciutadania i biblioteca per a continuar divulgant i configurant continguts sobre aquesta genealogia literària femenina i valenciana en via de construir-se i de cobrar visibilitat pública.

Galeria d'imatges