Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Políticas Inclusivas

Igualtat regula per primera vegada tots els aspectes relacionats amb l'acolliment familiar

08/03/2021
- S'ordenen les modalitats d'acolliment segons la duració, les característiques de l'acolliment i de les persones acollidores i acollides
- Se simplifica el procediment administratiu per a agilitzar la tramitació de les prestacions econòmiques de les famílies acollidores
- S'ordenen les modalitats d'acolliment segons la duració, les característiques de l'acolliment i de les persones acollidores i acollides
- Se simplifica el procediment administratiu per a agilitzar la tramitació de les prestacions econòmiques de les famílies acollidores



La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha regulat, per primera vegada, en un decret, tots els aspectes relacionats amb l'acolliment familiar en el marc del desplegament de la Llei de la Generalitat de drets i garanties de la infància i l'adolescència.

Cal destacar que el decret, publicat en el 'Diari Oficial de la Generalitat Valenciana' (DOGV) i aprovat pel Consell, preveu aspectes relacionats amb aquesta mesura de protecció que no s'havien abordat fins ara en cap norma, com l'ordenació de les diferents modalitats d'acolliment familiar en atenció a la duració, a les característiques de l'acolliment i a les característiques tant de les persones acollidores com de les persones acollides.

Així, defineix l'acolliment especialitzat de grau 1 i 2 i es desenvolupen els requisits legals respecte de les persones que s'ofereixen per a aquesta mena d'acolliment, els perfils de les persones menors d'edat susceptibles de ser acollides sota aquestes modalitats i les condicions en què s'han de desenvolupar.

També regula qüestions relacionades amb la delegació de guarda per a les estades de caps de setmana i vacances, i la configuració del règim de l'acolliment familiar d'urgència. Les famílies considerades aptes per a aquesta mena d'acolliment es consideraran com a famílies d'atenció immediata, amb l'objectiu que cap xiquet o xiqueta de 6 anys transite per l'acolliment residencial.

Es regula per primera vegada de manera detallada el procés per a la valoració de l'aptitud de les persones disposades a acollir, siga en la modalitat de famílies extenses o educadores, i s'hi introdueix un termini de vigència de la declaració d'aptitud per a acollir i els termes per a ser revisat i actualitzat.

En aquest aspecte, cal destacar com a novetat la regulació de l'equiparació de les famílies extenses a les educadores sota la condició de família acollidora en ambdós casos, que s'inscriuran així en el Registre de famílies acollidores de la Comunitat Valenciana.

Aquesta última mesura, que posa fi a la discriminació històrica patida per les famílies extenses, ja s'havia iniciat amb la igualació de les prestacions per al sosteniment de la criança entre famílies educadores i extenses, la qual cosa converteix aquestes prestacions en un dret.

Així mateix, i en la línia de considerar els xiquets i les xiquetes acollits ciutadania activa i de ple dret, es regulen els drets de les persones menors d'edat acollides a ser informades, escoltades i sentides, així com el dret a la identificació i filiació, i les seues responsabilitats en l'àmbit de l'acolliment familiar.

El decret aborda per primera vegada les transicions de convivència per considerar-se moments de gran afectació i transcendència en la vida d'aquests xiquets i xiquetes, i s'estableix l'obligatorietat de confeccionar un llibre de vida, com un dret a disposar d'un document gràfic de la seua pròpia història.

Prestacions econòmiques

Respecte a les prestacions econòmiques que reben les famílies, se simplifica el procediment administratiu per a agilitzar-ne la tramitació, ja que se suprimeix la necessitat de resoldre individualment d'ofici, a l'inici de cada exercici, la totalitat de les prestacions econòmiques, el dret de les quals ja s'haja reconegut.

El decret recull i regula també el dret a continuar percebent la prestació econòmica per part de les persones que adopten els xiquets, les xiquetes i els adolescents amb necessitats especials que tenen en acollida.

Finalment, s'estableix la possibilitat de justificació plurianual de les despeses d'assistència mèdica qualificades en aquells casos en què un mateix tractament comprenga diversos exercicis econòmics.