President
Sesión de control

Ximo Puig anuncia un pla especial d'ocupació femení que mobilitzarà 20 milions d'euros i beneficiarà 2.000 dones

11/03/2021
Ximo Puig anuncia un pla especial d'ocupació femení que mobilitzarà 20 milions d'euros i beneficiarà 2.000 dones
- La iniciativa, en la qual ja treballa LABORA, inclou mesures d'actuació tant en el sector privat com en el sector públic a fi de superar les bretxes que impedeixen la igualtat
- El president avança que aquest mes es constituirà la Fundació Element València, el centre d'investigació associat al projecte Aliança Valenciana de Bateries
· El responsable del Consell destaca que aquesta setmana se superaran les 450.000 vacunes administrades contra la COVID-19, amb més de 120.000 persones amb la pauta completa
- La iniciativa, en la qual ja treballa LABORA, inclou mesures d'actuació tant en el sector privat com en el sector públic a fi de superar les bretxes que impedeixen la igualtat
- El president avança que aquest mes es constituirà la Fundació Element València, el centre d'investigació associat al projecte Aliança Valenciana de Bateries
· El responsable del Consell destaca que aquesta setmana se superaran les 450.000 vacunes administrades contra la COVID-19, amb més de 120.000 persones amb la pauta completa

València.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat en les Corts que el Servei Valencià d'Ocupació i Formació, LABORA, posarà en marxa un pla especial per a impulsar l'ocupació femenina que preveu mobilitzar 20 milions d'euros i beneficiar 2.000 dones.

Així ho ha explicat el cap del Consell durant la seua intervenció en la sessió de control, que ha iniciat mostrant en aquest 11 de març el "record del poble valencià" cap a les víctimes de l'atemptat més gran de la història d'Espanya. "L'11-M és un crit permanent contra el fanatisme, contra la intolerància, contra la mentida. Hui, memòria i democràcia", ha assenyalat.

El responsable de la Generalitat ha precisat que el pla específic per a afavorir l'ocupació femenina, en el qual es troba treballant ja LABORA, es dirigirà a superar les bretxes que afavoreixen la desigualtat tant en l'àmbit privat com el públic.

En concret, en el sector privat, es finançarà la contractació de dones amb una doble finalitat. En primer lloc, s'incentivarà l'accés de les dones a aquells sectors en què estan infrarepresentades, com succeeix amb els vinculats, per exemple, a les enginyeries. En el cas de dones que no compten amb la qualificació, s'impulsarà un programa de formació dual que els brindarà una oportunitat d'ocupació per mitjà d'un contracte per a la formació i l'aprenentatge, més un certificat de professionalitat.

En segon lloc, es busca promoure l'accés a llocs intermedis o de direcció en totes les empreses, especialment en les que pertanyen a sectors tradicionalment feminitzats, però en els quals els càrrecs de responsabilitat continuen estant ocupats per homes.

Quant al sector públic, s'actuarà, almenys, a través de dues línies estratègiques. Una és la incorporació de dones parades de llarga duració, però amb perfil qualificat, per a facilitar la seua reconnexió amb el mercat laboral. L'altra, consisteix en programes mixtos d'ocupació i formació per a dones sense qualificació que els atorgue un certificat de professionalitat.

El Consell vol comptar, per al desenvolupament d'aquest pla d'ocupació, amb l'esforç comú de totes les administracions, inclosos els ajuntaments i les diputacions, a fi de combatre les inèrcies del mercat laboral que suposen un fre per a la igualtat.

Ximo Puig ha subratllat que aquest Consell "ha convertit la igualtat entre homes i dones en un objectiu prioritari que impregna tota l'acció de l'executiu".

En matèria laboral, des de 2015 s'han desenvolupat polítiques d'ocupació que, de manera transversal, han primat l'accés de les dones a les accions de formació, les ajudes a la contractació i el foment de l'autoocupació. Igualment, el Consell ha posat en marxa accions concretes per a dones autònomes embarassades i plans específics per a dones víctimes de violència de gènere.

Segons ha recordat, aquestes polítiques han contribuït que, des de juliol de 2015, un total de 81.100 dones hagen accedit a un lloc de treball, el 49 % de totes les ocupacions creades a la Comunitat Valenciana. De fet, la taxa de desocupació femenina va passar del 23,9 % en el segon trimestre de 2015 al 16,1 % en el primer trimestre de 2020, abans que aflorara l'impacte de la pandèmia en l'EPA.

No obstant això, com ha apuntat Puig, la crisi de la COVID-19 va invertir la tendència positiva que s'estava registrant, però, inclús amb això, la taxa de desocupació femenina, del 18,3 %, representa una reducció de 5,6 punts en quasi sis anys.

Suport a les víctimes de la violència de gènere

Pel que fa a l'escut social, tal com ha remarcat Puig, el gran avanç ha sigut l'aprovació del Pacte valencià contra la violència de gènere i masclista impulsat per la Vicepresidència, que ha triplicat la dotació econòmica, dels 7,6 milions de 2015 als 22,7 milions.

El president ha recordat, a més, que el Fons d'Emergència per a atendre les víctimes de la violència de gènere ha millorat les ajudes que es presten per a necessitats bàsiques, de 200 euros amb el Govern anterior en 2015 a 2.850 euros en l'actualitat; per a allotjament, de 2.000 a 3.800 euros; per a desplaçament, de 500 a 950 euros, i per a seguretat/protecció, de 2.000 a 2.850 euros.

Però, a més, les indemnitzacions a les víctimes, ara equiparades a les víctimes del terrorisme, han passat, en cas de mort, de 6.000 euros en 2015 a 75.000 euros; en cas de gran invalidesa, de zero a 150.000 euros; en cas d'incapacitat permanent absoluta, de zero a 54.000 euros, i, si l'agressor no és la parella, de zero euros en 2015 a 26.460 euros.

Així mateix, s'ha multiplicat per cinc la xarxa d'agents d'igualtat; s'ha augmentat el nombre de centres Dona 24 Hores, la qual cosa ha permés passar dels 4 existents en 2015 a 10, i s'ha creat l'Oficina de Denúncies i Assistència a les Víctimes de Violència de Gènere, ubicada a la Ciutat de la Justícia de València, que s'ampliarà enguany a Castelló i a Alacant.

Element València

El president ha anunciat també que aquest mes es constituirà la Fundació Centre d'Investigació Element València, el primer pas del projecte de l'Aliança Valenciana de les Bateries, que inclou tant aquest centre d'R+D com una gigafactoria de fabricació de bateries.

Ximo Puig ha subratllat que aquest centre és un "element distintiu" del projecte valencià de planta de bateries i aspira a ser una referència en R+D per al sector. L'objectiu és que en el mes de juny hi comence l'activitat.

Els patrons fundadors seran Power Electronics, l'empresa que lidera el projecte, la Generalitat i la Universitat de València.

Posteriorment, s'hi incorporaran altres membres o es mantindrà relació directa per mitjà de convenis. Entre altres institucions, se sumaran la Universitat Politècnica de València, la Universitat d'Alacant, els instituts tecnològics ITE i ICMol, Element Gigafactoria o els membres de l'Aliança Valenciana de Bateries, així com altres organismes nacionals i internacionals.

L'activitat investigadora ja està actualment iniciada amb convenis de col·laboració entre el líder empresarial del projecte, Power Electronics, i instituts d'investigació, amb el suport econòmic de la Generalitat Valenciana, que ja ha aportat un milió d'euros.

Superació de la pandèmia

D'altra banda, el president ha manifestat també que el Consell "aborda, des d'un gran sentit de la democràcia i, per tant, des de la transparència, la qüestió més transcendental per a la societat valenciana: la superació de la pandèmia".

"Ahir va fer un any que vam haver de prendre una decisió dràstica, la suspensió de les Falles, preludi de l'inici de l'estat d'alarma, un any en què va començar un malson que ha canviat les nostres vides i que encara continua marcant-les", ha recordat el president, per a afegir que "ha sigut l'any més difícil de les generacions actuals, però ja és l'hora de l'esperança" i això ha sigut possible "gràcies a l'esforç de tota la societat valenciana, a l'entrega dels professionals i al sacrifici d'empreses i treballadors".

En aquest punt, el cap del Consell ha subratllat que aquest dimecres la incidència es va situar en 57,66, un 96 % menys que el pitjor moment de la tercera onada, i que la valenciana és la tercera comunitat, per darrere de Balears i Extremadura, amb la incidència més baixa.

D'altra banda, ha indicat que aquesta setmana se superaran les 450.000 vacunes administrades, amb més de 120.000 persones amb la pauta completa i que el dilluns començarà la campanya de vacunació de la comunitat educativa.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

La iniciativa, en la que trabaja ya Labora, incluye medidas de actuación tanto en el sector privado como en el sector público con el fin de superar las brechas que impiden la igualdad

Talls de veu relacionats

- Declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig