Sanitat Universal i Salut Pública
COVID-19

La Comunitat Valenciana seguirà avant amb el Pla de vacunació amb les tres vacunes que hi ha en el mercat

12/03/2021
- L'existència de suficients dosis d'AstraZeneca permet que no s'utilitze de moment el lot ABV5300 que alguns països han apartat
- El cap d'Investigació de Vacunes de FISABIO, Javier Díez, explica que "no hi ha proves científiques que indiquen que aquests casos de tromboembolisme estiguen produïts per la vacuna"
- L'existència de suficients dosis d'AstraZeneca permet que no s'utilitze de moment el lot ABV5300 que alguns països han apartat
- El cap d'Investigació de Vacunes de FISABIO, Javier Díez, explica que "no hi ha proves científiques que indiquen que aquests casos de tromboembolisme estiguen produïts per la vacuna"



La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública seguirà amb el seu programa de vacunació, que inclou l'administració de les tres vacunes que hi ha actualment en el mercat: Pfizer, Moderna i AstraZeneca. Ja que la quantitat de vacunes disponibles en aquest moment en permet l'administració als grups als quals s'està administrant actualment, les dosis del lot d'AstraZeneca apartat en diversos països europeus no s'utilitzaran de moment.

Des de Salut Pública, s'ha explicat que hi ha suficients dosis d'AstraZeneca per a vacunar els i les 116.032 professionals d'Educació sense necessitat d'utilitzar les vacunes d'aquest lot, per la qual cosa queden en reserva.

No obstant això, el Comité per a l'Avaluació de Riscos de Farmacovigilància de l'Agència Europea del Medicament ha explicat que no hi ha evidències que l'administració de la vacuna contra la COVID-19 d'AstraZeneca haja sigut la causa dels esdeveniments tromboembòlics que han motivat mesures cautelars en alguns països de la Unió Europea de manera preventiva.

Les alteracions de coagulació i els esdeveniments tromboembòlics d'aquest tipus d'alteracions no s'han establit com una possible reacció adversa d'aquesta vacuna i no figuren com a tal reacció en la fitxa tècnica del medicament.

El Comité, del qual forma part l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), considera, per tant, que els beneficis de la vacuna continuen superant els riscos i es pot continuar administrant mentre conclou l'avaluació detallada del que ha ocorregut.

Aquest lot s'ha distribuït en 17 països de la UE, inclosa Espanya. L'AEMPS, per tant, i tal com ha indicat en la seua comunicació prèvia i en línia amb el que ha informat recentment l'Agència Europea del Medicament, considera que no hi ha motius que justifiquen l'adopció de mesures cautelars sobre el lot ABV5300 de la vacuna d'AstraZeneca, per la qual cosa es podrà seguir amb el pla de vacunació previst per a aquestes unitats.

En aquest sentit, el cap de l'Àrea d'Investigació en Vacunes de FISABIO, Javier Díez, ha explicat que, en la reunió d'aquest dijous del Comité de Seguretat de les Vacunes de l'Agència Europea del Medicament, "es va arribar a la conclusió que no hi havia proves científiques que indiquen que aquests casos de tromboembolisme estan produïts per la vacuna". D'aquesta manera, Díez ha assenyalat que s'aconsella mantindre els programes de vacunació amb aquesta vacuna. "És molt pitjor la malaltia que un possible efecte advers" i, a més, "no és clar que ho siga", ha indicat.