President
Reunión telemática

El president de la Generalitat i el president de la regió italiana Emilia-Romagna acorden sol·licitar a la Comissió Europea la flexibilització de la transició energètica del sector ceràmic

16/03/2021
El president de la Generalitat i el president de la regió italiana Emilia-Romagna acorden sol·licitar a la Comissió Europea la flexibilització de ...
- Ximo Puig i Stefano Bonaccini han mantingut una reunió telemàtica en què també ha participat el president d'ASCER
- Acorden sol·licitar una reunió amb el vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, per a buscar fórmules que compatibilitzen la transició energètica amb la viabilitat de les empreses
- Ximo Puig i Stefano Bonaccini han mantingut una reunió telemàtica en què també ha participat el president d'ASCER
- Acorden sol·licitar una reunió amb el vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, per a buscar fórmules que compatibilitzen la transició energètica amb la viabilitat de les empreses

Alicante.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, i el president de la regió italiana Emilia-Romagna, Stefano Bonaccini, han acordat traslladar a la Comissió Europea la petició de flexibilitzar la transició energètica del sector ceràmic.

Així ho ha comunicat el president després de mantindre una reunió per videoconferència amb el seu homòleg italià i amb el president d'ASCER, Vicente Nomdedeu, a la qual també ha assistit el secretari autonòmic per a la Unió Europea i Relacions Externes, Joan Calabuig.

Els dos presidents han assegurat que dirigiran aquesta reivindicació del sector a les autoritats europees, ja que es tracta d'una "petició justa" que contribuirà a fer possible una transició energètica "sense posar en perill la viabilitat de les empreses".

En aquest sentit han acordat dirigir-se al Comité de les Regions i a la Comissió Europea a través d'un escrit conjunt, alhora que sol·licitaran una reunió amb el vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, per a explicar-li la situació i buscar les fórmules per a aconseguir que la indústria del taulell escometa la transició i "garantir la continuïtat d'un sector tan rellevant per a l'economia de les dues regions i l'ocupació de desenes de milers de persones a Europa".

Els dos presidents han acordat també que, quan siga possible per la situació sanitària, delegacions empresarials i institucionals de les dues regions facen visites oficials a cada un dels dos països per a reforçar la col·laboració que mantenen en el sector ceràmic.

Cal recordar que la Comunitat Valenciana i Emilia-Romagna són les dues regions de més producció ceràmica d'Europa, indústria que ha d'afrontar els objectius de la Comissió Europea de reduir les emissions de CO2 en els pròxims anys.

El cap del Consell ha valorat el compromís conjunt de les dues regions i de les organitzacions empresarials del sector ceràmic per a "assegurar" una transició energètica "basada en la innovació i la recerca d'alternatives tecnològiques viables en el mínim de temps possible", però ha insistit en la necessitat de flexibilitzar les exigències de disponibilitat d'una tecnologia "madura, viable i disponible, que faça possible el canvi".

Transparència i adaptabilitat dels drets d'emissió

Durant la seua intervenció, el president també ha destacat que la indústria ceràmica ha demostrat, al llarg del temps, el compromís decidit amb la descarbonització i la lluita contra el canvi climàtic i ha realitzat, en les dues últimes dècades, importantíssimes inversions orientades a l'eficiència energètica i una reducció d'emissions que s'ha portat fins al límit de les possibilitats tecnològiques que hi ha hui.

No obstant això, ha insistit en la necessitat que els criteris del sistema europeu de comerç d'emissions (ETS) siguen aplicats "amb transparència, per a impedir l'especulació i evitar que esdevinguen un obstacle per a les necessàries inversions del sector en la transició energètica, la creació d'ocupació i la competitivitat".

En aquest sentit, ha reivindicat que l'assignació de drets d'emissió gratuïts "s'estenga en el temps i adapte la seua intensitat", per a permetre al sector continuar avançant en els seus compromisos de descarbonització.

Finalment, el president ha recordat la col·laboració que les dues regions han mantingut al llarg de les últimes tres dècades, tant en l'àmbit institucional com en l'universitari, o de les diverses expressions de la societat civil i ha valorat la "vocació europea i europeista" de les dues institucions.

Regions més importants de producció ceràmica a Europa

Per la seua banda el secretari autonòmic per a la Unió Europea i Relacions Externes, Joan Calabuig, ha destacat que les dues regions més importants d'Europa en producció ceràmica treballaran conjuntament "per a defensar aquest sector que està sotmés a una pressió important en aquests moments", a causa de la transició energètica que ha de dur a terme.

Calabuig ha assegurat que el sector ceràmic "ha fet un gran esforç" per reduir les emissions de CO2 durant les dues últimes dècades, però "ha arribat fins al límit en la tecnologia disponible ara" i, per tant, "necessita el suport de les institucions per a fer el salt següent a la descarbonització total".

Per al secretari autonòmic, "es tracta d'una indústria fonamental que no només és important a la Comunitat Valenciana, sinó que és una indústria molt potent a Europa i que ha de tindre futur". En aquest sentit, ha assenyalat la necessitat que "se li permeta continuar avançant en l'esforç, que està fent des de fa 20 anys, per aconseguir la descarbonització i assolir un futur més net i viable".

Galeria d'imatges