Sanitat Universal i Salut Pública
Insomni

El consum de fàrmacs per a dormir augmenta un 3 % durant la pandèmia

19/03/2021
El consum de fàrmacs per a dormir augmenta un 3 % durant la pandèmia
- Estudis internacionals després de la primera onada van mostrar que un 19 % de la població general presentava insomni clínicament significatiu
- El Dia Mundial del Son se celebra cada any el divendres previ a l'equinocci de primavera
- Estudis internacionals després de la primera onada van mostrar que un 19 % de la població general presentava insomni clínicament significatiu
- El Dia Mundial del Son se celebra cada any el divendres previ a l'equinocci de primavera



Cuidar el son i adquirir hàbits regulars per a aconseguir conciliar-lo és crucial per a la salut, com recorden els especialistes amb motiu del Dia Mundial del Son, que se celebra el divendres previ a l'equinocci de primavera (en aquesta ocasió, el 19 de març).

Enguany, la qualitat del son cobra especial importància a causa de la pandèmia, que ha fet augmentar en a penes un 3 % el nombre de receptes d'aquests fàrmacs a la Comunitat Valenciana.

L'estrés, la incertesa, els canvis d'hàbits causats pel confinament o inclús el teletreball han pogut influir negativament en la qualitat del son de moltes persones.

"L'insomni està estretament vinculat a la salut mental, per la qual cosa una situació com la pandèmia, generadora d'estrés, por, ansietat, incertesa o dol mal resolt, pot facilitar la seua aparició o empitjorament", explica el metge especialista en neurofisiologia i expert en medicina del son de l'Hospital Clínic de València, Manuel de Entrambasaguas.

En aquesta línia, estudis internacionals publicats després de la primera onada van mostrar una prevalença d'insomni del 39 % entre els treballadors sanitaris. El percentatge es reduïa al 19 % en la població general, detalla de Entrambasaguas.

"Per a moltes persones ha sigut problemàtica la pèrdua de diferenciació entre l'espai i el temps personal i laboral pel teletreball, la major càrrega en l'atenció als fills, les dificultats de convivència, el temor pel treball… L'efecte sobre les nostres rutines socials i laborals, la disminució d'activitat esportiva o en la naturalesa han pogut afectar de forma negativa la sincronització dels ritmes circadiaris, dels quals el cicle son-vigília és el principal", explica l'especialista.

Amb tots aquests condicionants negatius, durant la pandèmia el consum d'hipnòtics i sedants, fàrmacs utilitzats com a inductors del son, s'ha incrementat lleument (un 3 %) respecte al mateix període de l'any anterior.

En aquest sentit, abans que tractaments farmacològics, les persones expertes insisteixen en algunes claus perquè dormir no es convertisca en un malson: exposar-se a la llum solar durant el dia i fer alguna activitat física, o evitar les llums blanques blavoses a la nit, com la que emeten les pantalles dels dispositius electrònics, perquè fan creure al nostre cervell que encara és de dia.

L'esforç val la pena: "Dormir bé podria ajudar a superar les vivències desagradables, a consolidar la memòria, ajudaria en la solució de problemes i potenciaria la creativitat. La dita 'consultar amb el coixí' té, per tant, una base científica", postil·la Manuel de Entrambasaguas.

Signes que indiquen problemes amb el son

La dificultat per a iniciar o mantindre el son o despertar-se abans de l'hora desitjada són símptomes d'insomni, i es converteixen en un trastorn quan tenen conseqüències diürnes com cansament, problemes de concentració o irritabilitat.

"Qui dorma molt poc, ho faça massa, en situacions inapropiades o faça coses estranyes durant el son hauria de consultar-ho amb el seu professional mèdic perquè el remeta a l'especialista, per si poguera presentar algun trastorn del son", coincideixen a assenyalar els especialistes Paula Cases, cap del Servei de Neurofisiologia, i Manuel de Entrambasaguas.

"Dormir bé, amb un son suficient i de qualitat, no és una opció o un capritx, sinó una funció essencial per a la nostra salut i benestar. S'han de dedicar entre 7 i 9 hores al son per a un adult (una hora menys per a les persones majors) i mai menys de 6 hores, és una de les millors inversions en salut que podem fer al llarg de la vida", conclouen.

Galeria d'imatges