Presidència

Turisme i Cultura reprenen la Mesa de Turisme Cultural per a impulsar noves accions que vertebren el territori i reforcen aquest producte

01/04/2021
Turisme i Cultura reprenen la Mesa de Turisme Cultural per a impulsar noves accions que vertebren el territori i reforcen aquest producte
- Ha tingut lloc la reunió de la Mesa de Turisme Cultural, formada per la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport i Turisme Comunitat Valenciana
- El turisme cultural és el segon motiu de viatge per darrere del turisme de sol i platja per als turistes estrangers amb un 19,2 %
- Ha tingut lloc la reunió de la Mesa de Turisme Cultural, formada per la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport i Turisme Comunitat Valenciana
- El turisme cultural és el segon motiu de viatge per darrere del turisme de sol i platja per als turistes estrangers amb un 19,2 %



Aquest divendres ha tingut lloc la reunió de la Mesa de Turisme Cultural de la Generalitat, formada per representants de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport i Turisme Comunitat Valenciana.

Durant la reunió, s'ha conformat una comissió tècnica, o grup de treball, compost de personal dels dos departaments amb l'objecte de treballar diversos temes que es portaran posteriorment a la mesa general, ja treballats, i així validar accions concretes.

Cal destacar que la Mesa de Turisme Cultural està formada per la secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit; el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer; la directora general de Cultura, Carmen Amoraga; el director general de Turisme, Herick Campos; el subdirector general de Patrimoni Cultural i Museus, Antonio Vicente Bravo, i la subdirectora general de Turisme, Rosa María Ivars.

Per la seua banda, el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha recalcat que "la Comissió Tècnica, formada per professionals de Turisme i Cultura, pretén impulsar rutes de turisme cultural que vertebren el territori treballant directament per a transformar els recursos en productes i poder oferir-los per a comercialitzar-los, tenint en compte l'aportació de valor que la cultura suposa per a la nostra marca turística".

L'objectiu d'aquest grup de treball és ampliar les rutes que impulsa el programa CreaTurisme CV, com ara la Ruta Camins de Dinosaures, el Sant Grial, la Ruta dels Últims Càtars o la dels Borja, o l'ampliació de la Ruta de la Seda.

Així mateix, també es treballarà en la creació de noves rutes, com una referent a la memòria democràtica aprofitant recursos existents com la Línia XYZ; també l'impuls de rutes d'art rupestre, a més d'una ruta de turisme industrial o agroalimentària, entre altres.

Durant la reunió s'han abordat altres qüestions com la coordinació de l'agenda cultural de la Comunitat Valenciana i la relació amb el portal turístic de la Comunitat Valenciana, a més de la metodologia del treball conjunt Tourist Info.

A més, en la mesa també s'ha abordat el reconeixement a la Xarxa de Museus de Cultura mitjançant certificats de qualitat com l'adhesió al Sistema Integral de Qualitat en Destinació (SICTED).

En la reunió s'ha insistit en la importància de la coordinació entre els departaments per a impulsar el turisme cultural a la Comunitat Valenciana, ja que és un producte cada vegada més apreciat i demanat entre els nostres visitants.

En aquesta línia, cal assenyalar que, segons l'informe del perfil del turista estranger que va visitar la Comunitat Valenciana en 2020, que ha elaborat Turisme CV, el turisme cultural és el segon motiu de viatge per darrere del turisme de sol i platja per a aquests turistes, amb un 19,2 %. A més, la despesa mitjana diària que representa és de 125 euros, mentre que la despesa de sol i platja és de 82 euros.

Mesa de Turisme Cultural

La Mesa de Turisme Cultural és un grup de treball interdepartamental creat a instàncies de la Secretaria Autonòmica de Cultura i format pels departaments de Cultura i Turisme de la Generalitat Valenciana, en concret amb la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport i Turisme Comunitat Valenciana.

Aquest grup de treball es va crear amb la voluntat de promoure la col·laboració entre les secretaries autonòmiques de Cultura i Esports i la de Turisme per a sumar sinergies i coordinar les activitats en matèria de turisme i cultura.

Francesc Colomer ha recalcat que "el turisme cultural té el repte de fer valdre el patrimoni de la nostra Comunitat i aprofitar el flux de turistes que arriben a la costa per a oferir-los una sèrie de recursos turístics de gran valor".

A més, ha afegit que, "mitjançant el turisme cultural, pretenem que l'interior de la Comunitat puga oferir un producte de qualitat que n'ajude al desenvolupament, sempre respectant valors com la sostenibilitat en tots els àmbits".

Galeria d'imatges