Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball

La inversió estrangera productiva a la Comunitat Valenciana ascendeix a 324 milions d'euros en 2020

07/04/2021
- El Valencian Investment Desk ha atés 69 iniciatives d'inversió, la xifra més important dels últims anys
- Empreses d'un màxim de 26 països han mostrat interés per invertir a la Comunitat Valenciana
- El Valencian Investment Desk ha atés 69 iniciatives d'inversió, la xifra més important dels últims anys
- Empreses d'un màxim de 26 països han mostrat interés per invertir a la Comunitat Valenciana



Els fluxos d'inversió productiva bruta rebuts per la Comunitat Valenciana en 2020 van ascendir a 324 milions d'euros, la qual cosa representa un descens del 57,8 % respecte al mateix període de l'any anterior, segons dades que ha fet públiques la Secretaria d'Estat de Comerç.

La directora general d'Internacionalització, María Dolores Parra, ha explicat que les dades d'inversió bruta a la Comunitat Valenciana han experimentat un descens durant 2020, en línia amb el que ha succeït en el context global i europeu. Al mateix temps, ha destacat "un increment de l'interés pel desenvolupament de noves iniciatives d'inversió en el nostre territori, que atén el Valencian Investment Desk".

Durant 2020, i a pesar de la pandèmia, des del Valencian Investment Desk, dependent de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, s'han atés un total de 69 iniciatives d'inversió, la xifra més important dels últims anys.

"A més ?ha indicat Parra?, en 2021 s'estan reactivant projectes que en 2020 es van veure afectats per la irrupció de la pandèmia".

Encara que un terç de les empreses que planegen invertir a la Comunitat Valenciana ho fan amb inversions inferiors als 5 milions d'euros, durant 2020 s'ha registrat un augment significatiu dels grans projectes amb inversions previstes superiors als 200 milions d'euros: "8 projectes en 2020, enfront d'un únic projecte en 2019", ha explicat Parra.

Empreses d'un màxim de 26 països han mostrat interés per invertir en la regió en 2020, fonamentalment procedents d'Europa (52 %), Àsia (16 %) i Amèrica del Nord (15 %). Entre els països de procedència de les inversions potencials, destaquen Alemanya (11) i els Estats Units (8), seguits a distància per l'Índia, la Xina i els Països Baixos (3).
Pel que fa a la classificació sectorial, la quarta part dels projectes pertanyen al sector TIC (consultoria, però també empreses enfocades a la introducció de tecnologia en la indústria), seguit pel sector agroalimentari (8), l'automoció (5), el tèxtil sanitari i el de serveis compartits (4 projectes cada u).
En l'actualitat, 11 empreses es troben en procés d'implantació a la Comunitat Valenciana (4 del sector TIC, 3 del sector agroalimentari i 1 empresa de logística, sector energètic, envasos i embalatges i turisme ecològic).

Dades d'inversió a la Comunitat

El context global en 2020 ha estat marcat per la pandèmia del coronavirus que, en l'àmbit de la inversió estrangera directa, ha generat forts retrocessos generalitzats en els fluxos inversors registrats en la major part de les economies.
Així, les estadístiques avançades per UNCTAD el gener de 2021 sobre els fluxos mundials d'IED en 2020 mostraven el descens d'un 42 %, que arribava als 859.000 milions de dòlars, i s'ampliava al 69 % en el conjunt de països desenvolupats i al 71 % en la UE-27.

La Comunitat Valenciana s'ha situat en 2020 en la cinquena posició quant a la recepció de fluxos d'inversió entre les diverses comunitats autònomes.

En 2020, tres països van superar els 20 milions d'inversió: Bèlgica, gràcies a fortes inversions en activitats annexes al transport marítim; França, gràcies a inversions en comerç a l'engròs, educació i sector primari, i el Japó, que continua la seua tendència inversora dels últims anys a la Comunitat Valenciana (127 milions acumulats des de 2017).

Són també destacables les inversions de Suïssa, la Xina, el Regne Unit, Itàlia o Malta, tots amb xifres superiors als 10 milions d'inversió a l'any.

El sector serveis ha acaparat el 82 % de la inversió en 2020, en un any en què la concentració ha sigut elevada (els deu sectors principals han suposat un 87 % del total invertit).

Destaquen especialment les inversions en emmagatzematge i transport procedents de Bèlgica (43 % del total), molt per davant de la resta de sectors. Hi segueixen comerç major i intermedi, fabricació de mobles, serveis financers i activitats de lloguer. En total, 8 sectors han superat els 10 milions d'inversió en 2020.