Hisenda i Model Econòmic

El Consell renova les càtedres de les cinc universitats públiques valencianes per a estudiar la transformació del model econòmic

09/04/2021
- Se centraran en l'economia circular; l'energia i el canvi climàtic; les infraestructures i la connectivitat, i les tecnologies digitals
- Se centraran en l'economia circular; l'energia i el canvi climàtic; les infraestructures i la connectivitat, i les tecnologies digitals


El Ple del Consell ha renovat els convenis de col·laboració amb les cinc universitats públiques valencianes per a continuar impulsant les càtedres per a l'estudi de la transformació del model econòmic.

Gràcies a aquests convenis, la Universitat de València (UV), la Universitat d'Alacant (UA), la Universitat Jaume I de Castelló (UJI), la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Universitat Miguel Hernández d'Elx (UMH) continuaran desenvolupant els respectius treballs de recerca per a avançar en un model econòmic més competitiu i innovador, centrat en el coneixement i l'obertura a l'exterior.

La investigació de les universitats té un enfocament col·laboratiu gràcies a la xarxa de càtedres creada, que permet compartir aquestes experiències perquè siguen útils tant a l'Administració com al teixit productiu, amb la finalitat d'assolir un model més sostenible, tant des del punt de vista mediambiental, com productiu i social.

Especialitzacions temàtiques

El treball desenvolupat des de la càtedra de la UV se centrarà en l'estudi de les potencialitats i les oportunitats de l'economia circular en els diversos sectors de la Comunitat Valenciana, així com en l'adopció d'estratègies per a un ús sostenible de l'aigua i la promoció de projectes viables que incorporen la gestió dels recursos hídrics des d'una perspectiva d'economia circular, com a model d'adaptació al canvi climàtic.

La tasca que es desenvolupa des de la càtedra de l'UJI orientarà el treball que desenvolupa a l'àmbit de l'energia i el canvi climàtic mitjançant investigacions, tesis doctorals, estudis i treballs de recerca en aquestes àrees. Posteriorment, divulgarà els resultats a través de publicacions, conferències, seminaris, tallers i amb la difusió permanent en els canals comuns de la Xarxa de Càtedres.

Des de la UA es treballarà en l'àmbit de les infraestructures i la connectivitat, tant a l'interior de la Comunitat Valenciana com a la resta del territori nacional. També s'estudiarà l'eficiència del transport en àrees urbanes i la relació que té amb un mercat residencial equilibrat, així com les vies de desenvolupament del sector logístic.

La UPV centrarà la seua càtedra en la importància de les noves tecnologies i l'impacte que tenen sobre els sectors industrials i de serveis, tant els tradicionals com aquells més innovadors. S'analitzarà també la capacitat de la Comunitat Valenciana per a donar resposta al repte d'un augment de la digitalització de l'economia.

Finalment, la nova càtedra de la UMH desenvoluparà les activitats que fa en l'àmbit de la innovació social i inclusiva. Concretament en aspectes relacionats amb el canvi tecnològic, la relació de l'activitat de les empreses amb l'entorn ambiental i l'impacte d'aquest en col·lectius determinats.

L'UJI serà la coordinadora

Cada una d'aquestes càtedres compta amb una dotació que pot arribar als 40.000 euros per a desenvolupar les respectives activitats, que aportarà la Generalitat a través d'una línia de subvenció, excepte l'UJI, que rebrà una aportació de 50.000 euros, ja que serà l'encarregada de dur a terme les tasques de coordinació de la Xarxa de Càtedres de Transformació del Model Econòmic.

En aquest sentit, l'UJI liderarà la creació d'una marca comuna per a totes; coordinarà el programa d'activitats, i s'encarregarà de la difusió de les informacions generades a través d'una web conjunta de la Xarxa de Càtedres, consultar ací, i diversos canals comuns, amb l'objectiu d'assolir una programació i una difusió coherents i eficaces.

Per mitjà de les càtedres es desenvoluparan activitats d'estudi i propostes d'actuació, difusió dels temes, organització de jornades públiques, conferències i seminaris, per a la divulgació dels respectius treballs al llarg de tot el territori valencià.