Sanitat Universal i Salut Pública
COVID-19

Les carpes per a agilitzar les PCR en l'àmbit educatiu realitzen prop de 3.000 PCR en 17 dies

14/04/2021
- Aquestes unitats han servit per a agilitzar les proves diagnòstiques a l'estudiantat de 147 centres educatius
- Aquest sistema extraordinari no està en ús ara, però sí disponible per a respondre immediatament a pics potencials d'incidència
- Aquestes unitats han servit per a agilitzar les proves diagnòstiques a l'estudiantat de 147 centres educatius
- Aquest sistema extraordinari no està en ús ara, però sí disponible per a respondre immediatament a pics potencials d'incidència



Les carpes habilitades de manera excepcional per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública per a afrontar les proves diagnòstiques de COVID-19 als centres escolars durant els pics de la pandèmia han realitzat prop de 3.000 proves PCR a escolars. Per exemple, des del dia 5 fins a l'11 de febrer es van escometre un total de 338 proves PCR a escolars de 27 centres educatius, amb un total de 20 proves positives (6 %).

L'increment de casos durant el mes de gener va obligar a habilitar un procediment d'urgència per a garantir que en l'àmbit educatiu es continuara amb la detecció ràpida de casos i brots, i així mantindre el control de la pandèmia en aquests nivells i continuar garantint l'ensenyament presencial. Aquest circuit va reforçar els que s'havien habilitat específicament per a menors als centres sanitaris.

En resposta a aquesta necessitat peremptòria, el 26 de gener es va tramitar un procediment d'urgència, en el marc de l'expedient d'emergència subscrit per la comissionada de la Presidència de la Generalitat per a la coordinació dels subministraments de la Generalitat, enfront de la infecció de la COVID-19.

Aquell mateix dia, ja es van prendre 191 mostres d'alumnes d'un total de 15 centres educatius d'Alcoi, així com 55 mostres de 6 centres escolars a Ibi. El resultat va ser la identificació d'un total de 14 proves positives.

Des del dia 27 de gener fins al 14 de febrer, es van prendre 2.192 mostres més de l'estudiantat de 126 centres educatius dels departaments València La Fe, València-Arnau de Vilanova-Llíria, València-Clínic-la Malva-rosa, Sagunt i Elx, on es van identificar 68 mostres positives.

A més, i sempre amb l'objectiu de facilitar l'accés de l'alumnat a les proves PCR, el 26 de gener es van obrir dos punts diagnòstics més, un a Ibi i un altre a Alcoi, i l'endemà, al parc tecnològic de Paterna. Més tard, el dia 29 i 30 de gener i l'1 de febrer, es va instal·lar una nova carpa en la zona universitària de València, en concret en la rotonda del Mirador i fent cantonada amb l'avinguda Tarongers.

A més d'aquests punts, s'habilitaren uns altres a Sagunt, Catarroja i Elx el dia 1 de febrer. Des del 2 de febrer només es va mantindre actiu el punt de Tarongers, obert en la franja horària de 9.00 a 18.00 hores.

Entre el 5 i l'11 de febrer, es van fer un total de 388 proves PCR a escolars procedents d'un total de 27 centres educatius adscrits majoritàriament al departament de La Fe, però també de Sagunt, Manises i l'Arnau. En aquesta ocasió, es va habilitar un lloc mòbil a Sagunt el dia 5 de febrer; en les instal·lacions de Tarongers, el divendres 5, el dilluns 8 i el dimarts 9 de febrer.

En l'actualitat, aquest sistema extraordinari no està en ús, però sí que està disponible per a respondre immediatament a pics potencials d'incidència que puguen produir-se. L'objectiu és garantir sempre que totes les sol·licituds de proves PCR estiguen planificades, a tot tardar, el cinqué dia de la quarantena prescrita per Salut Pública.

El nombre de centres educatius les proves PCR dels quals s'han desenvolupat en les carpes escolars són els següents: 21 del Centre de Salut Pública d'Alcoi; 14 del CSP d'Alzira (La Fe); 17 del CSP de València (Arnau); 52 del CSP de València (Clínic); 5 del CSP d'Elx (Elx); 36 del CSP de València (La Fe), i 2 del CSP de València (Sagunt).