Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Reconstrucción

Pascual valora l'impuls innovador a un recurs clau i estratègic com l'aigua

14/04/2021
Pascual valora l'impuls innovador a un recurs clau i estratègic com l'aigua
- La posada en marxa del 'lab' 'Transformació verda i digital en la gestió de l'aigua' recull solucions tecnològiques innovadores per a assolir l'eficiència i la sostenibilitat en els processos del cicle de l'aigua
- Aposta pel treball conjunt per a consolidar el Sistema Valencià d'Innovació com a factor clau en la reconstrucció
- La posada en marxa del 'lab' 'Transformació verda i digital en la gestió de l'aigua' recull solucions tecnològiques innovadores per a assolir l'eficiència i la sostenibilitat en els processos del cicle de l'aigua
- Aposta pel treball conjunt per a consolidar el Sistema Valencià d'Innovació com a factor clau en la reconstrucció



La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha valorat l'impuls innovador a un recurs clau en l'economia, en la qualitat de vida de la ciutadania i de l'entorn, com és l'aigua.

La consellera ha assistit al comité de direcció de l'Estratègia d'especialització intel·ligent-RIS3-CV, en què s'ha abordat la posada en marxa del 'lab' 'Transformació verda i digital en la gestió de l'aigua', que recull solucions tecnològiques innovadores que responen al repte d'eficiència i sostenibilitat en els processos del cicle de l'aigua.

Els laboratoris de polítiques d'innovació, també anomenats 'labs', formen part de l'estructura de participació dels agents econòmics, socials i del coneixement en la RIS3-CV. Els 'labs' recullen propostes de tots els agents implicats i formen una plataforma de treball idònia per a l'aprofitament de les oportunitats i la superació de reptes.

En aquest sentit, Pascual ha apostat per "dinamitzar 'labs' i que estenguen l'estratègia d'innovació als diversos sectors i territoris de la Comunitat Valenciana".

Concretament, el 'lab' 'Transformació verda i digital en la gestió de l'aigua' té com a objectiu identificar els reptes per a implementar solucions innovadores dirigides a la gestió eficient de l'aigua. En aquest sentit, la consellera ha destacat la coordinació entre empreses, instituts tecnològics, universitats i la resta d'agents implicats per a impulsar el sector de l'aigua.

"La col·laboració publicoprivada ha donat bons resultats i ha aportat solucions a reptes molt complicats", ha indicat. Per això, ha insistit en la necessitat de continuar treballant conjuntament, "perquè és una oportunitat per a ampliar la nostra capacitat de resiliència i consolidar el Sistema Valencià d'Innovació com a factor clau en la reconstrucció".

La titular d'Innovació, a més, ha reiterat que l'objectiu és la transformació del model productiu valencià, "amb el suport públic al desenvolupament, basat en el coneixement dels punts forts en què la Comunitat pot tindre més potencial i avantatge competitiu. I l'aigua, és un recurs clau".

Per la seua banda, la directora general d'Innovació, Sonia Tirado, ha explicat els detalls de les actuacions iniciades per a l'actualització de la RIS3-CV, així com les perspectives i la coordinació en l'impuls als 'labs' d'innovació.

Pel que fa al 'lab' 'Transformació verda i digital en la gestió de l'aigua', la directora ha considerat que és "una gran oportunitat per a proporcionar solucions tecnològiques innovadores als reptes que planteja l'eficiència i la sostenibilitat en la gestió i l'ús de l'aigua, que és un recurs fonamental de desenvolupament econòmic i benestar social".

Tirado també ha explicat que les noves tecnologies, com la intel·ligència artificial o les imatges per satèl·lit, "són fonamentals per a optimitzar l'ús i la gestió i l'aprofitament d'aquest recurs tan essencial". A més, ha posat en relleu la coordinació de tots els actors del Sistema Valencià d'Innovació, de manera transversal, amb les polítiques de la Generalitat, tant energètiques com sanitàries, territorials, ambientals o de desenvolupament tecnològic.

Impuls a la RIS3-CV

El comité de direcció de la RIS3-CV, que ha tingut lloc aquest dimecres, s'ha desenvolupat després de conéixer els resultats de l''Anàlisi de l'economia valenciana i el Sistema Valencià d'Innovació. Diagnòstic en el context actual', que constitueix la base per al disseny de les polítiques d'investigació i innovació i la reformulació de l'Estratègia d'especialització intel·ligent que s'hauran de dur a terme per al pròxim període operatiu 2021-2027.

En aquest sentit, la consellera d'Innovació ha agraït l'empenta que s'ha donat enguany a l'Estratègia d'especialització intel·ligent-RIS3-CV i ha exalçat el treball que s'ha fet per a analitzar els recursos i potenciar les fortaleses del Sistema Valencià d'Innovació i de la investigació, "en un escenari tan complicat com el que travessem".

Així mateix, ha explicat que la RIS3 Comunitat Valenciana està fent passos importants per a assolir el lideratge necessari que millore la coordinació en les polítiques vinculades a l'R+D+I, "una prioritat de la Unió Europea per al període 2021-2027".

"No hi ha dubte ?hi ha afegit? que la investigació i la innovació estan sent fonamentals per a assolir una gestió més eficient i han esdevingut catalitzadors imprescindibles per a generar i atraure talent i impulsar el canvi de model productiu".

Per això, Pascual ha insistit en el fet que 2021 és l'any de l'impuls a l'Estratègia RIS3, amb actuacions dirigides a actualitzar-la de cara al nou període i a l'impuls als 'labs' d'innovació.

Transformació del model productiu

En 2016, la Generalitat va aprovar l'Estratègia d'especialització intel·ligent per a la investigació i la innovació a la Comunitat Valenciana-RIS3-CV, amb l'objectiu de contribuir a la transformació del model productiu valencià des de la investigació i la innovació, mitjançant el suport públic a prioritats que impulsen el desenvolupament basat en el coneixement d'aquells punts forts en què la Comunitat Valenciana pot tindre més potencial i avantatge competitiu.

Els eixos prioritaris de la RIS3 són: qualitat de vida, producte innovador i processos avançats de fabricació, així com la gestió sostenible de l'entorn i viver d'oportunitats. Per a assolir els objectius, es defineixen polítiques i programes de cada un dels eixos, que es materialitzen en mesures.

La RIS3 és, per tant, una agenda estratègica i integrada a escala regional, que va nàixer per mandat de la Unió Europea i en la qual intervenen empreses, centres d'investigació i universitats, Administració i agents socials (quàdrupla hèlice de la innovació). Per a facilitar la interacció entre tots aquests agents s'han desenvolupat les plataformes de participació o laboratoris de polítiques d'innovació, també denominats 'labs'.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual