President
Congreso Wake Up Spain!

Ximo Puig avança que la Generalitat treballa amb el Ministeri d'Economia en un projecte per a digitalitzar 100.000 pimes de la Comunitat Valenciana

14/04/2021
Ximo Puig avança que la Generalitat treballa amb el Ministeri d'Economia en un projecte per a digitalitzar 100.000 pimes de la Comunitat Valenciana
- El responsable del Consell ha participat en el congrés 'Wake Up! Spain', organitzat per El Español, Invertia i D+I
- Aposta per un "desenvolupament sostenible" que permeta superar la pandèmia i la reactivació econòmica i social
- Destaca l'augment del 20 % de les empreses emergents en l'últim any, cosa que situa València com la ciutat amb més acceleradores per capita d'Europa
- Advoca per "accelerar l'assentament institucional i democràtic del nostre país en aquesta dècada d'oportunitats"
- El responsable del Consell ha participat en el congrés 'Wake Up! Spain', organitzat per El Español, Invertia i D+I
- Aposta per un "desenvolupament sostenible" que permeta superar la pandèmia i la reactivació econòmica i social
- Destaca l'augment del 20 % de les empreses emergents en l'últim any, cosa que situa València com la ciutat amb més acceleradores per capita d'Europa
- Advoca per "accelerar l'assentament institucional i democràtic del nostre país en aquesta dècada d'oportunitats"

Madrid.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha avançat que la Generalitat està treballant en la posada en marxa d'un projecte, junt amb el Ministeri d'Economia, que permetrà digitalitzar 100.000 empreses de la Comunitat Valenciana.

Així ho ha manifestat durant la seua intervenció en el congrés 'Wake Up! Spain', organitzat per El Español, Invertia i D+I (Disruptores e Innovadores), en el qual ha mantingut una conversa amb el periodista Rafa Navarro.

El cap del Consell ha explicat que el projecte es realitzarà a través de Districte Digital i que s'ha presentat als fons NextGeneration. Ha assegurat que "per a avançar en un desenvolupament sostenible i que garantisca l'estat del benestar hem d'incrementar la competitivitat i la productivitat en la nostra economia" i, en aquest sentit, s'ha referit a l'aposta de la Generalitat per la innovació, a través de l'Agència Valenciana de la Innovació o de Districte Digital, per a donar suport a les petites empreses.

Ximo Puig ha indicat que la Comunitat Valenciana té avantatges competitius, com l'extensió de la xarxa, la qual cosa ha contribuït que en l'últim any s'haja registrat un augment del 20 % de les empreses emergents, cosa que situa València com la ciutat europea amb més acceleradores per capita i la que més empreses d'aquesta classe té a Espanya.

En aquest sentit, ha assegurat que es continuarà generant un escenari favorable a la inversió, no només espanyola sinó també d'empreses europees, com el projecte que s'ha desenvolupat amb Finlàndia, mitjançant el qual més de 200 empreses finlandeses estan presents en Districte Digital.

Clima d'estabilitat

En el transcurs de la conversa, el president ha destacat que l'objectiu prioritari del Consell és la superació de la pandèmia i la reactivació econòmica i social, per a la qual cosa és necessari mantindre la prevenció i augmentar la vacunació, cosa que permetrà, al mateix temps, salvar empreses i salvar ocupació.

Així mateix, ha indicat que tot això s'ha de fer en un clima amb la màxima estabilitat possible i ha assenyalat la necessitat de comptar amb una estabilitat política, perquè, segons ha dit, "els països més avançats del món són els que tenen capacitat de generar institucions fortes que cohesionen el país i generen el millor escenari, no només per a l'economia sinó per a la vida", per la qual cosa ha defensat la necessitat "d'accelerar l'assentament institucional i democràtic del nostre país en aquesta dècada d'oportunitats".

Projectes per valor de 12.000 milions

Quant als plans NextGeneration, Puig ha explicat que atendran la "necessària transformació en profunditat de la nostra economia" i ha instat a "aprofitar al màxim aquesta dècada d'oportunitats que tenim per davant i continuar apostant per l'aliança entre el que és públic i privat". El president ha assegurat que els sectors presents en la nostra economia, com ara la indústria manufacturera, el turisme, l'agricultura o el sector agroalimentari, han d'avançar en una mateixa direcció innovadora.

Així mateix, ha destacat que des de la Generalitat s'està col·laborant amb el sector privat i ja s'han presentat als fons europeus projectes per valor de prop de 12.000 milions d'euros, ja que ha insistit en el fet que la capacitat de generar idees i potenciar l'emprenedoria de la Comunitat Valenciana ha de rebre ara el suport econòmic de la Unió Europea.

Entre les principals iniciatives, el president ha destacat la gigafactoria de bateries elèctriques, els projectes vinculats a l'hidrogen verd i la transició energètica o a la indústria agroalimentària, "així com projectes que permeten no només renovar el nostre teixit propi, sinó també atraure grans empreses multinacionals", ha manifestat.

Pel que fa a la gigafactoria, Puig ha assegurat que es tracta d'un projecte d'emmagatzematge d'energia que es diferencia de la resta de propostes europees per no estar referenciat únicament al sector de l'automòbil. Així mateix, ha recordat que està liderat per Power Electronics i que uneix grans empreses com Stadler, Balearia, Ford i, a més, un gran nombre de petites empreses. En aquest sentit, ha destacat la importància del procés associatiu, ja que el 95 % de les prop de 400.000 empreses valencianes són pimes, és a dir, tenen menys de 10 treballadors.

No obstant això, el president ha assenyalat que, al marge de les ajudes europees, es crearà l'Institut Valencià d'Investigació Element, que es posarà en marxa en els pròxims dies i esdevindrà un referent internacional en solucions d'emmagatzematge d'energia.

Suport al sector ceràmic

En preguntar-li pel sector ceràmic, el president ha assegurat que constitueix un sector amb "gran capacitat d'adaptació, d'actualització i d'innovació", que, a més de fabricar els béns ceràmics, també produeix tecnologia per a abastir la resta del sector.

Actualment s'enfronta a dos reptes, d'una banda assumir els costos de la descarbonització, que exigeix una transició flexible que possibilite la competitivitat de les nostres empreses i, d'altra banda, la internacionalització, respecte de la qual ha demanat la intervenció de la Unió Europea per a evitar la competència deslleial en aquest àmbit.

Transformació "disruptiva" de les universitats

Durant la seua intervenció, el president ha advocat per un augment de la integració entre el teixit productiu i el sistema educatiu, tant la Formació Professional Dual com la Universitat. Així, ha assenyalat la necessitat de produir una transformació "més disruptiva", així com avaluar els resultats d'un sistema universitari en què la Generalitat inverteix anualment 1.000 milions d'euros i establir els canvis que siguen necessaris, en el marc general dissenyat pel Govern d'Espanya i respectant l'autonomia universitària.

Corredor mediterrani "vital"

Finalment, quant al corredor mediterrani, el cap del Consell ha assegurat que no només és vital per a la Comunitat Valenciana sinó també per a Espanya, no solament per raons mediambientals sinó també econòmiques, ja que, actualment, al voltant del 50 % de totes les exportacions d'Espanya transiten per la xarxa viària de l'arc mediterrani.

"Per això ?hi ha afegit? el desplaçament per ferrocarril al centre d'Europa ens garanteix un augment de la competitivitat des del primer moment i, a pesar que està avançant a bona velocitat, és fonamental la connexió amb els ports i ports secs perquè aquesta xarxa esdevinga un actiu fonamental per a la nostra indústria, agricultura, o el nostre turisme".

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

El responsable del Consell ha participado en el Congreso Wake Up Spain!, organizado por El Español, Invertia y D+I

Talls de veu relacionats

- Declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig