Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Estratègia antidespoblament

Martínez Dalmau anuncia a Castelló la inversió de més de 5 milions d'euros en habitatge per a fer front al despoblament

14/04/2021
- El vicepresident es reuneix amb la directora general d'AVANT, Jeanette Segarra, per a tractar les propostes de l'Estratègia AVANT 20-30
- Després de la reunió s'ha donat a conéixer la creació d'una comissió de treball amb les diputacions provincials
- El vicepresident es reuneix amb la directora general d'AVANT, Jeanette Segarra, per a tractar les propostes de l'Estratègia AVANT 20-30
- Després de la reunió s'ha donat a conéixer la creació d'una comissió de treball amb les diputacions provincials



El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, s'ha reunit a Castelló amb la directora general de l'Agenda valenciana antidespoblament, AVANT, adscrita a Presidència, Jeannette Segarra, per a traslladar-li les polítiques que s'estan duent a terme en matèria d'habitatge i arquitectura bioclimàtica en el marc de l'estratègia de la Generalitat per a fer front al despoblament.

Per la seua banda, la directora general ha traslladat al vicepresident les propostes més significatives de l'Estratègia AVANT 20-30 en matèria d'habitatge, entre les quals està la de desenvolupar una línia d'ajudes per a l'adquisició d'habitatges per a persones menors de 35 anys, tant en règim de lloguer com en propietat.

Així mateix, ha proposat dotar els ajuntaments de personal tècnic que puga tramitar totes les línies d'ajudes que posen en marxa les administracions; incentivar l'adquisició de primeres i segones residències en l'àmbit rural; incorporar la perspectiva demogràfica en l'elaboració de lleis i plans que afecten el territori i afavorir i millorar mecanismes de flexibilitat per a agilitzar l'accés a l'habitatge.

Martínez Dalmau ha anunciat que el seu departament té compromesos més de 5 milions d'euros en actuacions per a fer front al despoblament i ha anticipat que "un milió està destinat a un nou programa d'adquisició d'habitatges per a joves en municipis de menys de 5.000 habitants, que es posarà en marxa el pròxim mes de juny".

Després de la reunió, el vicepresident ha anticipat la creació d'una comissió de treball entre la Vicepresidència Segona i les tres diputacions provincials de la Comunitat per a dur a terme actuacions conjuntes en matèria d'habitatge i estratègia antidespoblament.

Jeannette Segarra ha assegurat que "som conscients que un dels problemes més greus que té la Comunitat Valenciana és la falta d'habitatges a l'interior. Sense un lloc on viure és impossible plantejar qualsevol política de recuperació de la població en aquests municipis".

"Hem de facilitar l'accés a l'habitatge de la gent jove que vol apostar per un nou projecte de vida a l'interior i, al mateix temps, hem de facilitar suport tècnic en els ajuntaments per a poder fer realitat qualsevol petició en aquest sentit", ha indicat.

Incrementar els parcs d'habitatge

Martínez Dalmau ha insistit en la implantació de la xarxa XALOC en municipis i mancomunitats com a "finestreta única de proximitat" i la importància del "tanteig i retracte per a augmentar el parc públic als municipis xicotets". Així mateix, a més dels habitatges per a joves, ha explicat el finançament a ajuntaments per a l'adquisició d'habitatges que permeten l'ampliació dels parcs públics municipals a través del Pla Adha.

Dalmau també s'ha referit al programa 'Recuperem llars' d'adquisició d'habitatges, que prioritza els municipis en risc de despoblament tenint en compte les peticions de municipis xicotets i les característiques urbanes i rurals que tenen.

En aquest sentit, els habitatges que s'hi ofereixen, a més d'estar localitzats en edificis constituïts en règim de propietat horitzontal, poden ser unifamiliars (cases de poble) situats al nucli urbà, en el cas de municipis de menys de 10.000 habitants.

D'altra banda, el vicepresident ha destacat la modificació que ha fet la Conselleria de les bases per a les ajudes del Programa de foment de la regeneració urbana i rural del Pla estatal d'habitatge 2018-2021, gràcies a la qual s'hi introdueix el criteri de baremació relacionat amb la dimensió del municipi i es barema amb més puntuació els municipis amb una població inferior a 20.000 habitants.

Plans que fomenten mesures sostenibles

Una altra actuació implementada per la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica a què s'ha referit Martínez Dalmau és el Pla IRTA, que està dirigit a cofinançar projectes i obres arquitectòniques tant d'edificació com d'actuacions urbanes que fomenten la incorporació de mesures sostenibles d'àmbit mediambiental, social i econòmic per a millorar la qualitat dels espais garantint el respecte al medi ambient i el benestar de les persones.

En la convocatòria de 2020, aquesta línia ha mostrat especial atenció amb els municipis en risc de despoblament de la Comunitat Valenciana, com és el cas dels municipis de la província de Castelló, com ara Canet lo Roig, Argelita, Catí i Geldo, que podran assolir el 95 % de l'import de l'ajuda que han sol·licitat.

Per a la imminent convocatòria de 2021, el Pla IRTA compta amb un pressupost d'1.000.000 d'euros, destinat a particulars, promotors, ajuntaments, comunitats de propietaris, organitzacions sense ànim de lucre i diversos.

D'altra banda, s'ha referit a l'ASTREA, que està dirigit al foment d'actuacions sostenibles per a la transformació d'espais per a autònoms i micropimes. Aquest pla comprén una línia de préstecs bonificats que posa en marxa l'Institut Valencià de Finances junt amb la Conselleria d'Habitatge.

Tal com es recull en les bases de la convocatòria, aquesta línia inclou beneficis específics per als municipis en risc de despoblament que formen part de l'agenda AVANT. En aquest cas el tipus d'interés dels préstecs serà al 0 %, mentre que per a la resta de municipis és del 0,5 %.

Finalment, s'ha posat sobre la taula el Pla Conviure, a través del qual els municipis en risc de despoblament rebran una proporció més gran de finançament (un màxim del 90 %) i més puntuacions en el procés de concurrència competitiva.

Més de 5 milions en inversions antidespoblament

Els 5.042.585 euros de l'actual exercici per a pal·liar el despoblament es desglossen de la manera següent: 1.000.000 d'euros per a habitatges per a joves en municipis de menys de 5.000 habitants; 3.150.708 euros per a actuacions urbanes; 50.000 euros per a l'elaboració d'una plataforma virtual, i per al Pla IRTA, 251.877 euros.

A més, en l'apartat de càtedres d'innovació ecològica en la construcció s'aporten 90.000 euros; en el pla 'Recuperem llars', 500.000 euros; per a compra d'habitatge, 30.000.000 d'euros; per al Pla Conviure, 25.000.000 d'euros, i per al Pla IRTA, 1.000.000 d'euros.

Galeria d'imatges