Sanitat Universal i Salut Pública
COVID-19

Sanitat recorda que les mesures de protecció contra la COVID-19 les han de respectar tant les persones vacunades com les no vacunades

21/04/2021
- Persones expertes recorden que es tarden unes setmanes a desenvolupar anticossos des que es rep la vacuna
- Persones expertes recorden que es tarden unes setmanes a desenvolupar anticossos des que es rep la vacuna


La Comunitat Valenciana ha administrat més d'1,3 milions de dosis de la vacuna contra el coronavirus. Un de cada cinc valencians majors de 18 anys ha rebut almenys una dosi i 335.281 han rebut la pauta completa. La major part d'aquestes dosis s'han administrat en persones majors i en els col·lectius professionals més exposats. Com canvia aquesta circumstància el seu dia a dia? Poden fer vida normal després de la vacuna? La resposta és rotunda: No.

Els que estan vacunats, inclús si han rebut les dues dosis recomanades pels laboratoris per a assolir el grau òptim d'immunitat, han de continuar portant mascareta, mantindre la distància de seguretat i la higiene de mans, així com ventilar espais tancats. "Ara com ara, rebre la vacuna no permet relaxar les mesures de seguretat. És més, les normes establides per les autoritats sanitàries són iguals en aquest moment per a vacunats i no vacunats", comenta el doctor Salvador Peiró, investigador en l'Àrea d'Investigació en Serveis de Salut i Farmacoepidemiologia de FISABIO.

"Els assajos clínics d'autorització de les diverses vacunes evidencien que la vacunació és efectiva per a reduir els casos de COVID-19 simptomàtica en tots els grups d'edat. Inclús quan s'infecten, el risc de desenvolupar COVID greu és molt inferior", explica Peiró. Encara més, els casos reportats de reinfecció, prossegueix, són anecdòtics.

Ara bé, hi afig, "si les persones vacunades relaxen les mesures de protecció (mascareta, distància, higiene de mans i ventilació) quan encara queden persones pendents de rebre la primera o la segona dosi, podria incrementar-se la transmissió i els quadros greus de COVID-19 entre els convivents, companys, amics i contactes pròxims dels i les vacunats/ades".

A més, la vacunació no comença a ser efectiva fins després de dues o tres setmanes d'haver rebut la primera dosi i, en les pautes que en requereixen dues, no s'assoleix el nivell de protecció òptim fins que han transcorregut dues setmanes de la segona punxada. "Fins aquest moment, i especialment en les dues o tres primeres setmanes després de la primera dosi, les persones no han generat els anticossos que les protegiran de la malaltia i han de tindre una cura especial", recorda l'investigador.

En conclusió, mantindre les precaucions enfront del coronavirus, inclús després d'haver sigut vacunats, ajuda a evitar infeccions en les persones que han rebut les dues dosis i, sobretot, protegeix d'emmalaltir els que estan pendents de ser immunitzats. Per tant, mentre avança la vacunació de tota la població, com menys persones contraguen el virus, menys probabilitat hi haurà que els grups més vulnerables hi entren en contacte, o almenys en càrregues víriques elevades.