Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica

Martínez Dalmau i l'alcalde de Pilar de la Horadada signen un conveni per a crear una oficina Xaloc de finestreta única d'habitatge

06/05/2021
Martínez Dalmau i l'alcalde de Pilar de la Horadada signen un conveni per a crear una oficina Xaloc de finestreta única d'habitatge
- El vicepresident segon afirma que la col·laboració entre Generalitat i Ajuntament "obri noves línies de treball enfront del problema d'habitatge"
- L'oficina oferirà assessorament sobre gestió, informació i mediació social en habitatge, rehabilitació i regeneració urbana
- El vicepresident segon afirma que la col·laboració entre Generalitat i Ajuntament "obri noves línies de treball enfront del problema d'habitatge"
- L'oficina oferirà assessorament sobre gestió, informació i mediació social en habitatge, rehabilitació i regeneració urbana




El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, i l'alcalde de Pilar de la Horadada, José María Pérez, han signat hui un conveni per al desenvolupament d'una oficina amb servei de finestreta única en matèria d'habitatge, rehabilitació d'edificis i regeneració urbana, dins de la xarxa d'oficines Xaloc. Tindrà una vigència de dotze mesos i la Vicepresidència destinarà 69.439 euros per a enguany.

Martínez Dalmau considera fonamental aquesta iniciativa que s'està posant en marxa en diversos municipis de la Comunitat "com una clara aposta per les entitats locals, un reforç de la col·laboració amb les administracions que estan més prop de les persones". La Xarxa Xaloc permetrà "tindre informació de qualitat sobre les necessitats reals del municipi, una gestió eficaç i eficient dels recursos i una agilitat en la tramitació".

L'Oficina Municipal d'Habitatge de l'Ajuntament de Pilar de la Horadada s'adhereix ara a la Xarxa Xaloc. Un espai de proximitat i atenció directa que gestiona ajudes i aplica la mediació en els processos de desnonaments. "Un punt accessible per al ciutadà en els problemes derivats de la carència d'accessibilitat a l'habitatge", ha destacat Martínez Dalmau.

En aquest context, es planteja la creació de la Xarxa d'Administracions Locals i Comarcals d'Habitatge (Xaloc) com a organisme col·laborador de la Generalitat i servei integral de gestió, informació, mediació social i assessorament en matèria d'habitatge, rehabilitació d'edificis i regeneració urbana.

"El desenvolupament de les actuacions en aquestes matèries requereix una immediatesa i proximitat als ciutadans que compleixen a la perfecció els ajuntaments i les mancomunitats", ha remarcat el titular d'Habitatge. Per aquest motiu hi ha la necessitat d'encomanar la gestió, la informació, la mediació social i l'assessorament a aquests organismes.

Per a Martínez Dalmau, la col·laboració entre la Generalitat i l'Ajuntament de Pilar de la Horadada "permet obrir noves línies de treball enfront del problema d'habitatge que hi ha a la Comunitat".

Cinc unitats de servei

El conveni estableix les activitats que s'encomanen a l'Ajuntament, que s'organitzen en cinc unitats de servei: finestreta única en matèria d'habitatge; rehabilitació d'edificis i regeneració urbana; gestió de l'hàbitat; protecció de la tinença de l'habitatge, i Observatori Local de l'Habitatge.

El consistori es compromet a tindre una oficina Xaloc; indicar en lloc visible els horaris d'atenció al públic; participar en les activitats formatives, de coordinació, i en les campanyes informatives que s'hi desenvolupen. També haurà de disposar dels formularis i el material tècnic, informatiu i divulgatiu de la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, portar un control de les consultes individuals, de les campanyes informatives que es realitzen i de tota aquella actuació susceptible de ser comptabilitzada.

Per la seua banda, la Conselleria es compromet a garantir el suport tècnic i logístic en l'oficina que integra el programa, per al desenvolupament correcte de les activitats, i exercir les funcions de coordinació amb el consistori.

Una comissió de seguiment supervisarà el compliment del conveni. Estarà formada per tres representants de la Vicepresidència i tres de l'Ajuntament.

Tanteig i retracte

D'altra banda, la Vicepresidència Segona i l'Ajuntament de Pilar de la Horadada van signar recentment un conveni per a la cessió del dret de tanteig i retracte al consistori, la qual cosa permetrà que compre habitatges per a atendre les necessitats habitacionals del municipi.

A Pilar de la Horadada hi ha una única promoció de 105 habitatges de protecció oficial en lloguer. En els últims anys, la Conselleria ha invertit un total de 230.000 euros en actuacions de millora i ha reparat 31 habitatges.

A més, l'Ajuntament ha rebut 26.679 euros que s'han destinat a ajudar en les emergències causades per la crisi de la COVID-19. Quant al conveni amb CriteriaCaixa, hi ha dos habitatges a Pilar de la Horadada disponibles. En l'actualitat, l'Ajuntament té en estudi diversos expedients per a adjudicar-los a les famílies que corresponga.

Galeria d'imatges