Hisenda i Model Econòmic
Resistir Plus

Les 14.100 empreses industrials valencianes que podran accedir al Pla Resistir Plus ocupen més de 203.000 persones

09/05/2021
- Les ajudes del primer pla de xoc del Consell estan centrades en els sectors de l'oci, la restauració, el transport i el turisme que es van veure obligats a tancar per les mesures sanitàries
- El Consell augmenta de 22 a 80 les activitats manufactureres incloses, entre les quals hi ha indústries clau per a l'economia valenciana com el tèxtil i la confecció, el cuir i el calcer, el plàstic o el joguet
- Les ajudes del primer pla de xoc del Consell estan centrades en els sectors de l'oci, la restauració, el transport i el turisme que es van veure obligats a tancar per les mesures sanitàries
- El Consell augmenta de 22 a 80 les activitats manufactureres incloses, entre les quals hi ha indústries clau per a l'economia valenciana com el tèxtil i la confecció, el cuir i el calcer, el plàstic o el joguet



La posada en marxa del segon pla de xoc del Consell per a pal·liar els efectes de la COVID-19 en empreses i autònoms, el conegut com a Pla Resistir Plus, permetrà que prop de més de 14.100 societats manufactureres valencianes, que proporcionen ocupació a més de 203.000 valencians i valencianes, puguen accedir a aquestes ajudes.

El Govern central, que finança aquest segon pla de xoc amb una dotació total de 647 milions d'euros, va determinar en un primer moment, a través del Decret 5/2021, un llistat de 95 sectors que podrien ser beneficiaris d'aquestes ajudes directes de 3.000 i 200.000 euros.

No obstant això, la voluntat de les autonomies d'adaptar aquestes ajudes a la realitat econòmica de cada regió ha permés que el Consell puga ampliar el llistat de sectors beneficiaris per a englobar també altres activitats clau en l'economia de la Comunitat Valenciana que havien quedat excloses en un primer moment.

D'aquesta manera, un total 80 activitats manufactureres tindran accés a aquestes ajudes directes després que el Consell haja sumat, a les 22 activitats incloses inicialment, 58 sectors i subsectors nous, entre els quals destaquen aquells amb més implantació en la indústria valenciana, com ara el tèxtil, la confecció, el calcer, la pirotècnia, el plàstic o el joguet, entre altres.

Cal tindre en compte que el primer pla d'ajudes, el Pla Resistir, va estar centrat en el sector serveis i, en concret, en les empreses i autònoms vinculats a l'oci, el turisme, la restauració i el transport, ja que van ser els sectors més afectats per les mesures sanitàries que va imposar el Consell per a frenar l'avanç de la pandèmia, per la qual cosa la indústria no va participar d'aquestes ajudes.

"El nostre compromís i el del Govern central amb el Pla Resistir Plus és que totes aquelles activitats econòmiques que han tingut una caiguda significativa del seu volum de negoci puguen accedir a ajudes que els permeten fer front al pagament de factures pendents, o deutes, amb entitats bancàries fins al 31 de maig de 2021", ha apuntat el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler.

En concret, segons el directori d'empreses de l'Institut Nacional d'Estadística, a la Comunitat Valenciana hi ha actualment 21.910 empreses manufactureres que proporcionen ocupació a més de 334.500 persones, de les quals, i ateses les CNAE que han quedat incorporades en el decret com a beneficiàries de les ajudes, més de 14.000 empreses que donen treball a 203.000 treballadors podran sol·licitar l'adhesió al Pla Resistir Plus.

"Gràcies a l'esforç que ha fet el Consell perquè la indústria manufacturera, que és clau en l'economia valenciana, puga estar dins del Pla Resistir Plus, més del 60 % del nostre teixit productiu disposarà ara d'aquesta cobertura que suposarà un baló d'oxigen per a moltes empreses", ha assenyalat el responsable d'Hisenda.

Per sectors, segons les anàlisis del Consell, actualment el conjunt de subsectors vinculats a la indústria del tèxtil i la confecció, que ara han quedat inclosos, compten actualment amb més 2.400 empreses que proporcionen ocupació a 27.700 treballadors i treballadores; mentre que un altre dels sectors clau per a l'economia valenciana, i especialment a la província d'Alacant, com és el del cuir i el calcer, dona treball a 15.600 persones en més de 2.350 empreses.

Els subsectors industrials vinculats a la indústria del paper i les arts gràfiques també han quedat inclosos en les ajudes del Pla Resistir Plus després de l'anàlisi econòmica que ha dut a terme el Consell, la qual cosa permetrà que més de 1.750 empreses ?que donen ocupació a 16.600 persones? puguen accedir a aquestes ajudes.

Finalment, el moble, amb gran implantació a la província de València, permetrà que 1.300 empreses (15.300 llocs de treball) també puguen accedir a aquests recursos, de la mateixa manera que el plàstic i el joguet, que tenen a Ibi, principalment, el seu nucli empresarial amb més de 900 empreses i 24.000 ocupats en conjunt, que tampoc estaven inclosos en un primer moment.

A Castelló, especialment les prop de 350 empreses vinculades a sectors i subsectors de la ceràmica amb una capacitat ocupadora de 24.500 persones, també es podran beneficiar d'aquestes ajudes.

Això sí, el conseller d'Hisenda ha recordat que aquestes empreses, a més de pertànyer a la Classificació nacional d'activitats econòmica (CNAE) inclosa en el decret llei del Consell que regula la concessió del Pla Resistir, hauran de complir el requisit "imprescindible" d'haver registrat una caiguda d'almenys el 30 % en el seu volum de negoci respecte a 2019 per a poder rebre les ajudes.

"Aquestes xifres reflecteixen el nombre total d'empreses que formen part dels sectors, però no impliquen que necessàriament totes en puguen ser beneficiàries, ja que hi ha negocis que han pogut reorientar l'activitat durant la pandèmia i han aconseguit que la seua xifra de negocis no reflectisca caigudes grans", ha assenyalat Vicent Soler.

Sector audiovisual

A més, el responsable d'Hisenda i Model Econòmic també ha volgut destacar l'aposta del Consell per la inclusió del sector audiovisual valencià, que gràcies a l'ampliació de sectors tindrà a la disposició de les més de 580 empreses els recursos d'aquestes ajudes.

"L'audiovisual valencià ha registrat un impacte important durant l'últim any i, igual que la indústria, no havia comptat amb un suport directe i específic de les administracions per a fer front als deutes, per la qual cosa era essencial que s'hi poguera incloure en tractar-se d'un sector creatiu i generador de valor", ha conclòs Soler.

Talls de veu relacionats

- Declaracions del conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler