Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives

El Consell aprova el decret que crea els òrgans que fomenten la participació de la infància i l'adolescència

14/05/2021
- La creació d'aquests òrgans s'emmarca en la Llei de drets i garanties de la infància i l'adolescència de la Comunitat Valenciana
- Els consells de participació d'infància i adolescència estaran integrats únicament per xiquetes, xiquets i adolescents
- La creació d'aquests òrgans s'emmarca en la Llei de drets i garanties de la infància i l'adolescència de la Comunitat Valenciana
- Els consells de participació d'infància i adolescència estaran integrats únicament per xiquetes, xiquets i adolescents



El Ple del Consell ha aprovat el decret regulador dels òrgans de coordinació, participació i protecció de la infància i l'adolescència, creats per la Llei de drets i garanties de la infància i l'adolescència, que permeten a la Generalitat ser garant dels drets i la participació de les persones menors d'edat.

Aquest decret dona plenitud als drets ja reconeguts de xiquetes, xiquets i adolescents, especialment el dret de participació que potencia el seu paper actiu com a subjectes de dret, tant en la defensa dels seus interessos individuals com els col·lectius.

A més, s'actualitza la normativa en matèria de protecció a la infància i l'adolescència i es desenvolupen reglamentàriament els òrgans encarregats de garantir el caràcter col·legiat en la presa de decisions de processos d'adopció i la resta de les mesures de protecció.

Un aspecte nou del decret és que enforteix la coordinació dels diversos departaments del Consell, a fi d'afavorir les polítiques públiques en aquesta matèria.

Òrgans de participació

Els òrgans de participació que es desenvolupen amb aquest decret són, d'una banda, el Consell d'Infància i Adolescència de la Comunitat Valenciana, encarregat de fer efectiu el dret de xiquets, xiquetes i adolescents a ser escoltats col·lectivament en els assumptes que els concerneixen.

Estarà format per un total de 24 xiquets, xiquetes o adolescents en representació dels consells locals d'infància, el Consell Infantil i Adolescent del Sistema de Protecció, el Consell de la Joventut i el Consell Escolar de la Comunitat Valenciana.

En l'àmbit local, actualment s'estan desenvolupant i implementant els consells locals d'infància com a eines de participació en l'àmbit més pròxim. En aquest moment ja són 47 els municipis que compten amb aquesta eina per a fomentar la participació infantil i adolescent, i és necessari impulsar un òrgan anàleg a escala autonòmica.

D'altra banda, es desenvolupa el Consell Infantil i Adolescent del Sistema de Protecció que fa efectiu el dret de xiquets, xiquetes i adolescents que estan sota la guarda o tutela de l'entitat pública a ser escoltats col·lectivament respecte de l'acció protectora.

En aquest cas estarà compost per 12 xiquets, xiquetes o adolescents que resideixen en les llars i residències del Sistema de Protecció i 12 més en representació de la infància i l'adolescència que estiguen en situació d'acolliment familiar o en guarda amb fins d'adopció.

Podrà optar a formar part d'aquest òrgan de participació qualsevol persona menor d'edat que es trobe sota la tutela de Generalitat o respecte de la qual exercisca aquest organisme la guarda com a mesura de protecció.

En els dos casos el percentatge de menors d'edat integrants de l'òrgan serà del 100 %, el qual estarà compost únicament per xiquets, xiquetes i adolescents i seran ells mateixos els que n'estructuraran el règim de funcionament.

En totes aquestes designacions s'observarà la paritat de gènere i es procurarà comprendre un ampli espectre d'edats.

Òrgans de protecció

Així mateix, es desenvolupen com a òrgans col·legiats de protecció la Comissió de Protecció de la Infància i l'Adolescència i la Comissió d'Adopcions i Alternatives Familiars.

La Comissió de Protecció de la Infància i l'Adolescència garanteix la protecció pública de les persones menors d'edat i dona resposta al principi d'interés superior, de manera que esdevé un òrgan imprescindible que, a més, garanteix el caràcter col·legiat i interdisciplinari en les decisions en matèria de protecció de la infància i l'adolescència.

Aquest òrgan ja hi era anteriorment però amb el nou text legal s'actualitzen les funcions que té en el marc actual i la disposició dels seus membres, de manera que es reforça la presència dels equips d'atenció primària de Serveis Socials de les entitats locals.

Quant a la Comissió d'Adopcions i Alternatives Familiars, anteriorment anomenat Consell d'Adopcions, també garanteix el caràcter col·legiat i interdisciplinari a les decisions relatives a l'adopció o a altres mesures estables d'integració familiar, i s'aborden d'una manera més específica i concreta aquesta classe de mesures.

Se n'actualitza la composició dels membres i, com a novetat, s'hi incorpora l'acord dels acolliments familiars permanents de les persones menors d'edat tutelades per la Generalitat.

Òrgans de coordinació

Finalment, i quant als òrgans de coordinació, es desenvolupa la Comissió Interdepartamental d'Infància i Adolescència per a coordinar les accions dels diversos departaments del Consell que realitzen actuacions que incidisquen en els drets de la infància i l'adolescència.

La creació d'aquest nou òrgan, inexistent en l'Administració valenciana fins que s'ha aprovat aquest decret, el situa com un element fonamental i referent en la coordinació i la promoció de les polítiques públiques d'infància i adolescència.