Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica

El Consell col·labora amb la Universitat Politècnica de València i la Universitat Miguel Hernández en matèria de participació i associacionisme

14/05/2021
- La Conselleria de Participació destina 15.000 euros?a cada un dels centres universitaris per al foment d'activitats en diverses àrees
- La Conselleria de Participació destina 15.000 euros?a cada un dels centres universitaris per al foment d'activitats en diverses àrees


El Consell ha aprovat convenis de col·laboració entre la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica i les universitats Politècnica de València (UPV) i Miguel Hernández d'Elx (UMH) per a fomentar activitats en matèria de participació ciutadana i foment de l'associacionisme.

La Conselleria de Participació destinarà 15.000 euros a la UPV i 15.000 euros a la UMH per a dur a terme aquests convenis, que tenen per objecte fomentar activitats de formació, divulgació i investigació en diverses àrees.

El conveni amb la Universitat Politècnica de València té per objecte l'anàlisi de les subvencions atorgades durant 2020 a les entitats ciutadanes per al foment de la participació ciutadana, així com l'anàlisi dels processos participatius de la Conselleria que s'hagen desenvolupat durant 2021 i la creació d'un visor d'anàlisi que permeta obtindre informació de tot el procés.

També comprendrà la realització d'una activitat de difusió sobre la utilitat de les dades obertes per al foment de la participació ciutadana conjuntament amb l'Institut Universitari de Matemàtica Pura i Aplicada de la UPV i amb l'Observatori de Dades Obertes i Transparència (GVA-UPV).

Per la seua banda, el conveni subscrit amb la Universitat Miguel Hernández té com a objectiu avaluar el procés de pressupost participatiu com a eina de polítiques públiques a la Comunitat Valenciana.

El projecte es concretarà en l'especificació dels indicadors necessaris per a l'avaluació dels criteris. Per a fer-ho, s'analitzaran fonts secundàries d'informació i es farà l'adaptació corresponent d'indicadors emprats en altres processos a aquest cas concret.

Així mateix, s'analitzaran les accions de participació. Per a fer-ho, s'estudiaran les sessions comarcals, mitjançant audició de les sessions i lectura dels documents tècnics generats. S'analitzarà tenint en compte la participació diferenciada de dones i homes, el model i la manera de participació d'unes i els altres.

Igualment, es durà a terme i l'anàlisi d'entrevistes i enquestes. El treball de camp es desenvoluparà considerant els col·lectius implicats en el procés en si: els responsables polítics, l'equip tècnic responsable del procés de participació i la ciutadania.

El treball de camp s'elaborarà seqüencialment considerant les diverses etapes del procés de participació ciutadana. En concloure cada etapa, es faran entrevistes i enquestes als col·lectius implicats, a fi d'avaluar parcialment el procés i detectar possibles aspectes de millora que pogueren afectar la fase següent.

Finalment, s'analitzaran els resultats parcials i finals que obtinga l'equip cientificotècnic responsable del projecte, amb perspectiva de gènere.