Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball

El Consell destina ajudes al comerç local i a l'artesania per valor de cinc milions d'euros

14/05/2021
- L'objectiu d'aquestes ajudes és pal·liar els efectes de la crisi derivada de la pandèmia de la COVID-19 en un sector estratègic
- El Consell ha aprovat el Decret d'ajudes a les administracions locals valencianes en matèria de comerç i artesania
- L'objectiu d'aquestes ajudes és pal·liar els efectes de la crisi derivada de la pandèmia de la COVID-19 en un sector estratègic
- El Consell ha aprovat el Decret d'ajudes a les administracions locals valencianes en matèria de comerç i artesania



El Ple del Consell, a proposta de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, ha aprovat el Decret d'ajudes extraordinàries a les administracions locals valencianes en matèria de comerç i artesania.

L'objectiu d'aquestes ajudes és pal·liar els efectes de la crisi derivada de la pandèmia de la COVID-19, després de l'èxit de la convocatòria d'ajudes a les entitats locals, que es va fer amb el Decret 157/2020, del 16 d'octubre passat, del Consell, per al mateix objectiu.

La dotació d'aquestes ajudes ascendeix a un import global màxim de 5.000.000 d'euros. Totes les ajudes convocades se subvencionaran amb el 50 % de les despeses que tinguen totes les entitats locals en les actuacions subvencionables, a un màxim de subvenció de 150.000 euros. Podran ser beneficiàries de les ajudes únicament les entitats locals valencianes següents: ajuntaments, mancomunitats i entitats locals inferiors.

Aquest decret regula la concessió directa d'ajudes extraordinàries a les entitats locals valencianes, per a incentivar accions promocionals dirigides al consum en el comerç local.

També preveuen les despeses corrents relacionades amb l'activitat comercial i artesana derivades de la crisi de la COVID-19; les ajudes a establiments comercials i artesans i associacions professionals comercials i artesanes, i les despeses corrents relacionades amb l'activitat de mercats municipals i mercats de venda no sedentària.

Es consideraran subvencionables les despeses corrents següents que hagen tingut les entitats locals valencianes de menys de 30.000 habitants: despeses en productes i serveis de mesures de protecció, prevenció i higiene necessàries per a garantir la seguretat del personal propi, de les persones comerciants, les empleades i el públic en general en mercats municipals, mercats de venda no sedentària i altres espais en què es desenvolupa activitat comercial, excloent la realització d'altres activitats per part de les entitats locals.

També se subvencionaran les despeses necessàries per a la posada en marxa de serveis logístics de proximitat, com ara el repartiment a domicili, tant en equipament i programes informàtics com en lloguer de vehicles o contractació de personal. Igualment, serà subvencionable la contractació d'empreses de distribució per a desenvolupar aquest servei.

El decret també inclou ajudes per a les despeses destinades a l'impuls de la digitalització del comerç i la implantació i l'accés a plataformes de venda en línia dels comerços i les empreses artesanes del municipi; les despeses destinades a permetre l'obertura al públic dels mercats municipals, o els mercats de venda no sedentària, com per exemple publicitat, retolació, senyalització, megafonia, vigilància, seguretat, neteja i altres processos directament relacionats amb aquesta activitat.

A més, s'inclou el suport, mitjançant subvencions, a les empreses comercials i artesanes de la localitat, o l'àmbit territorial corresponent, de les despeses corrents relacionades amb la COVID-19 en productes i serveis de mesures de protecció, prevenció i higiene necessàries per a garantir la seguretat del personal en els establiments comercials.

Així mateix, s'inclouen les despeses corrents necessàries per a la posada en marxa de serveis logístics de proximitat, com ara el repartiment a domicili o l'impuls de la digitalització del comerç i la implantació i l'accés a plataformes de venda en línia; les despeses corrents relacionades amb l'activitat comercial, com per exemple lloguers de locals, assegurances, subministraments, i altres directament relacionades amb aquesta activitat.

També es proporcionarà suport mitjançant subvencions a les associacions empresarials comercials o artesanes de la localitat, o l'àmbit territorial corresponent, per a la posada en marxa de serveis logístics de proximitat, com ara el repartiment a domicili o l'impuls de la digitalització del comerç, la implantació i l'accés a plataformes de venda en línia, així com les accions de foment del consum en comerç local.

Bons de comerç

En el cas de les poblacions de més de 30.000 habitants, podran accedir a les ajudes, amb la concessió, únicament, de subvencions per a les accions de foment del consum en el comerç local, els anomenats bons de comerç, que poden consistir en diverses classes d'incentius econòmics.

L'objectiu en aquests municipis més grans és promocionar i fomentar el consum en el comerç local i tractar d'accelerar la recuperació econòmica, ja que disposen d'un nombre més gran de comerços.

El comerç, un sector estratègic

És important destacar que el sector comercial valencià té un caràcter estratègic per a la Comunitat Valenciana per la importància econòmica i social que té, ja que suposa el 6 % del PIB i un teixit empresarial de 60.165 empreses que operen en el territori valencià.

El comerç detallista és la peça final d'una cadena de distribució que presta serveis indispensables per a la qualitat de vida i el desenvolupament econòmic regional i local, amb 51.574 punts de venda i una generació, en 2020, de 188.605 afiliacions a la Seguretat Social.

Aquest teixit comercial i artesà es podria veure afectat en gran manera per la crisi ocasionada per la pandèmia, que ha provocat la suspensió temporal de l'activitat de més del 85 % dels negocis i la restricció en els respectius aforaments i horaris d'obertura al públic, amb la consegüent pèrdua d'ocupacions, i, a més, que s'enfronten a un futur incert.

És una prioritat per a la Generalitat el suport al comerç de proximitat i l'artesania, en el marc d'una economia equilibrada i responsable que contribuïsca a la millora de la competitivitat de les empreses comercials, l'adaptació als canvis del mercat i la millora de l'eficiència, la gestió i la productivitat, especialment de les petites empreses.