Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica
Memoria histórica

Pérez Garijo ret homenatge a 9 persones de la comarca de la Foia de Bunyol víctimes de l'Holocaust

17/05/2021
Pérez Garijo ret homenatge a 9 persones de la comarca de la Foia de Bunyol víctimes de l'Holocaust
- La consellera de Qualitat Democràtica ha lliurat a familiars de les víctimes i representants de les corporacions de Buñol, Chiva i Macastre cada exemplar del Taulell de la Memòria
- La consellera de Qualitat Democràtica ha lliurat a familiars de les víctimes i representants de les corporacions de Buñol, Chiva i Macastre cada exemplar del Taulell de la Memòria


La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica contínua amb el projecte 'Construint memòria', amb l'homenatge a 9 persones de la comarca de la Foia de Bunyol, víctimes de l'Holocaust per defensar la llibertat i els valors democràtics. Un acte en què han participat la consellera Rosa Pérez Garijo i l'alcaldessa de Buñol, Juncal Carrascosa.

La cerimònia també ha comptat amb la presència de la secretària autonòmica de Qualitat Democràtica, Toñi Serna, i el director general de la matèria, Iñaki Pérez Rico, a més de representants de familiars de les víctimes i de les corporacions municipals de Chiva i Macastre.

Durant l'acte, la consellera ha lliurat a representants dels diversos ajuntaments de les localitats de procedència dels 9 homenatjats els taulells de la Memòria, corresponents al projecte 'Construint memòria', perquè es col·loquen en un lloc visible d'aquests municipis.

Pérez Garijo ha assenyalat que amb cada Taulell de la Memòria, amb el nom dels ajusticiats en els camps de concentració i extermini nazis, "volem homenatjar no només nou víctimes, sinó nou persones que van lluitar per la llibertat".

La consellera de Qualitat Democràtica ha assenyalat que "es tracta de persones que eren antifeixistes i moltes de les quals van pagar amb la seua vida el compromís assumit anys abans de no permetre que la tirania, l'explotació i el terror es feren els amos del món".

Pérez Garijo ha afirmat que "tenim un deute amb ells; el deute del reconeixement al seu sacrifici i, sobretot, l'obligació de continuar la lluita que ells van sostindre", perquè "som conscients que les amenaces contra la llibertat estan sempre a l'aguait".

"Els homenatges com el de hui ?ha continuat la consellera? no són exercicis de nostàlgia, sinó la valoració d'uns testimonis de coherència, inclús a costa de la vida pròpia, que es projecta des del passat fins al present i del present cap al futur".

D'altra banda, també s'ha lliurat un Taulell de la Memòria a l'alcaldessa de Buñol, Juncal Carrascosa, moment en què ha recordat la seua visita al camp de Mauthausen-Gusen acompanyada d'alumnat de la localitat, una data que "ens va marcar i ens va conscienciar en la necessitat de restaurar la memòria de les víctimes".

Les persones homenatjades, víctimes de l'horror en el camp de concentració de Mauthausen-Gusen, són Jaime Boldo Zanón, Vicente Carrascosa Carrascosa, Rafael Gálvez Benlliure i Virgilio Vallés Mas, veïns de Buñol; Juan Celda Lahuerta, Joaquín Espinós Broch, José García Fuentes i Vicente Cubedo Casares, veïns de Chiva, i, finalment, Joaquín Blesa Muñoz, natural de Macastre. Tres dels quals van aconseguir la llibertat després d'anys de calvari, però els sis restants van morir en el camp d'extermini.

Galeria d'imatges