Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica
Sectores productivos

Agricultura assaja un sistema de contagi a través de fongs per a acabar amb la plaga de la mosca del Mediterrani

19/05/2021
Agricultura assaja un sistema de contagi a través de fongs per a acabar amb la plaga de la mosca del Mediterrani
- Aquest nou mètode, que es troba actualment en fase experimental, reforçaria el reeixit programa de lluita amb mascles estèrils que ha permés reduir en un 95 % l'aplicació d'insecticides
- La consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, i el secretari autonòmic, Roger Llanes, visiten la bioplanta de Caudete de las Fuentes on es duu a terme el desenvolupament i tractament dels insectes esterilitzats
- Aquest nou mètode, que es troba actualment en fase experimental, reforçaria el reeixit programa de lluita amb mascles estèrils que ha permés reduir en un 95 % l'aplicació d'insecticides
- La consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, i el secretari autonòmic, Roger Llanes, visiten la bioplanta de Caudete de las Fuentes on es duu a terme el desenvolupament i tractament dels insectes esterilitzats



La Consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha donat a conéixer els detalls d'un nou sistema per a reforçar la lluita contra la plaga de la mosca del Mediterrani ('Ceratitis capitata') basat en la utilització de fongs entomopatògens i que vindria a reforçar encara més l'eficiència del programa que s'aplica ja contra l'insecte esmentat mitjançant la solta massiva de mascles estèrils.

El projecte, presentat aquest dimecres i que encara es troba en fase experimental, consisteix a infectar els mascles esterilitzats amb l'esmentat tipus de fong, que és absolutament innocu per a les persones, però capaç de produir una elevada mortalitat en les poblacions silvestres de 'Ceratitis'. L'alliberament d'aquests insectes, prèviament esterilitzats i impregnats a més amb fongs entomopatògens, provoca una malaltia letal en els individus silvestres tant a través de l'aparellament amb les femelles com en la formació dels grups de mascles que competeixen per aquestes mateixes femelles.

"Es tracta, en definitiva, -ha explicat la consellera- de desencadenar un contagi a les poblacions de mosca utilitzant els mateixos exemplars estèrils com a vectors de transmissió de la malaltia, la qual cosa complementaria i optimitzaria encara més l'eficàcia del programa contra la 'Ceratitis' que se segueix a la Comunitat Valenciana".

Els resultats preliminars d'aquest nou procediment es coneixeran enguany i a partir d'aquests es podrà realitzar una avaluació detallada del seu abast.

Mollà, acompanyada pel secretari autonòmic d'Agricultura, Roger Llanes, i pel director general d'Agricultura, Antonio Quintana, ha visitat les instal·lacions de la bioplanta situada a Caudete de las Fuentes on, des de 2007, es duu a terme el desenvolupament i tractament dels insectes per a la seua esterilització i posterior solta massiva en la naturalesa.

Els mascles, en ser estèrils, no aconsegueixen fecundar les femelles silvestres del camp, que d'aquesta manera ja no poden causar danys en els cultius en depositar els seus ous en el fruit perquè, lògicament, aquests ous són inviables.

Els èxits obtinguts amb aquest mètode de lluita biològica, que es reforça amb el repartiment massiu de paranys entre els agricultors, són aclaparadors. Mireia Mollà ha apuntat sobre aquest tema que "gràcies a aquest sistema, totalment respectuós amb el medi ambient, s'ha aconseguit reduir en més d'un 95 % les aplicacions d'insecticides per mitjans aeris, al mateix temps que el descens de les poblacions de mosca del Mediterrani on s'alliberen mascles estèrils s'aproxima al 50%".

En l'avantguarda de la lluita biològica

Per la seua banda, el secretari autonòmic d'Agricultura, Roger Llanes, ha destacat que "el treball que s'està realitzant a la bioplanta de Caudete és impressionant i ens situa per dret propi en l'avantguarda internacional de la lluita biològica. Som la segona instal·lació d'aquestes característiques a escala mundial i la primera de tot Europa, amb capacitat per a produir 500 milions de mascles estèrils a la setmana i el que és més important encara: gràcies a aquesta aposta de la Generalitat en la qual enguany invertirem quasi 9 milions d'euros, estem aconseguint mantindre a ratlla a una plaga com la 'Ceratitis' que històricament havia causat vertaders estralls en la citricultura, sobretot, i també en altres fruiters".

Millora de l'eficiència energètica

A més, i a fi de contribuir positivament a la preservació del medi ambient, la bioplanta de Caudete de las Fuentes maneja un projecte per a instal·lar, entre altres coses, plaques solars, una marquesina fotovoltaica, una caldera d'oli tèrmic alimentada amb biomassa i un sistema de depuració d'aigües que permetrà millorar al màxim l'eficiència energètica de les seues instal·lacions.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà