Justícia, Interior i Administració Pública
Exposición "60 años de terrorismo en España"

Bravo assegura que la Generalitat "ha estat, està i estarà al costat de les víctimes del terrorisme per a preservar el seu testimoniatge i exemple"

14/06/2021
- La consellera de Justícia anuncia que s'incorporaran unitats didàctiques sobre terrorisme en els currículums de set assignatures d'ESO i Batxiller i es convidarà víctimes a donar xarrades als estudiants
- La consellera de Justícia anuncia que s'incorporaran unitats didàctiques sobre terrorisme en els currículums de set assignatures d'ESO i Batxiller i es convidarà víctimes a donar xarrades als estudiants


La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha assegurat que la Generalitat "ha estat, està i estarà al costat de les víctimes del terrorisme per a preservar el seu testimoniatge i exemple".

Així s'ha expressat durant la seua intervenció en l'obertura de l'exposició "El terror a portada. 60 anys de terrorisme a Espanya" organitzada per la Fundació Víctimes del Terrorisme, el Centre per a la Memòria i el Grup Vocento i que s'exhibeix en l'Edifici Sant Carles de la Universitat Catòlica de València.

L'exposició '60 anys de terrorisme a Espanya' pren com a punt de partida l'atemptat de l'estació d'Amara, a Sant Sebastià, on ETA va matar Begoña Urroz Ibarrola, un bebé de 22 mesos, la vesprada del dilluns 27 de juny de 1960. L'exposició se centra, sobretot, en les víctimes a través de les seues històries personals abans, durant i després de l'atemptat.

També compta amb material dels periòdics del grup Vocento i la seua cobertura informativa al llarg d'aquest temps no sols en el terrorisme etarra, sinó també en les accions de l'extrema esquerra (Engrape), dreta (Triple A), el gihadisme o els grups parapolicials (GAL).

La consellera de Justícia ha recordat que els mitjans de comunicació van tindre "un paper va ser fonamental en els anys més durs de la violència terrorista" i hui dia "continuen tenint una responsabilitat essencial en el manteniment de la memòria com a lloc de trobada dels valors democràtics i de significat polític".

Per això, per a Bravo, "perpetuar la memòria de les víctimes és la millor manera de garantir que no tornarà a ocórrer el que va ocórrer. I la tasca de recordar mai està completa perquè el risc de l'oblit que porta la impunitat s'acreix amb el temps".

De fet, la consellera ha recordat que un recent estudi de l'empresa demoscòpica GAD-3 va revelar que el 82% dels enquestats d'entre 18 i 34 anys desconeixia quin va ser l'origen d'ETA. Més de la meitat ignorava què va succeir en l'atemptat d'Hipercor de Barcelona; 6 de cada 10 no sabien qui va ser Miguel Ángel Blanco i al 80% no els sonaven de res noms com el de Manuel Broseta o Francisco Tomás i Valiente.

"Aquesta realitat -ha dit Gabriela Bravo- ens ha de posar en guàrdia davant el risc que el fanatisme, amb l'ajuda del pas del temps i el desconeixement, aconseguisca tergiversar el relat històric".

"Perpetuar la memòria de les víctimes és la millor manera de garantir que no tornarà a ocórrer el que va ocórrer", ha dit la consellera que ha afegit que "no podem consentir que les noves generacions no sàpien què va ocórrer". Per això, s'està treballant amb la Conselleria d'Educació i la Direcció General de Suport a les Víctimes del Terrorisme del Ministeri d'Interior per a incorporar unitats didàctiques en matèria de terrorisme en els currículums de set assignatures d'ESO i Batxiller.

De fet, dins d'aquesta col·laboració, està previst portar a la Comunitat Valenciana el projecte 'Testimoniatges a les aules' perquè els alumnes de 4t de l'ESO i Batxillerat, una vegada hagen treballat els continguts de les unitats didàctiques, puguen conéixer de primera mà el testimoniatge d'una víctima del terrorisme que participe en el projecte.