Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Investigación

La Conselleria d'Habitatge renova el conveni de la Càtedra d'Arquitectura Sostenible amb la Universitat d'Alacant

16/06/2021
La Conselleria d'Habitatge renova el conveni de la Càtedra d'Arquitectura Sostenible amb la Universitat d'Alacant
- La conselleria aposta per la transferència de coneixement generat en les universitats.
- En aquesta segona convocatòria es posa èmfasi en la importància del benestar i l'arquitectura.
- La conselleria aposta per la transferència de coneixement generat en les universitats.
- En aquesta segona convocatòria es posa èmfasi en la importància del benestar i l'arquitectura



La secretària autonòmica d'Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, Laura Soto, i la directora general d'Innovació Ecològica en la Construcció, Nuria Matarredona, s'han reunit amb la rectora de la Universitat d'Alacant, Amparo Navarro, per a renovar, per segon any consecutiu, el conveni de la Càtedra d'Arquitectura Sostenible entre la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura i la Universitat d'Alacant. L'objectiu és fomentar el coneixement i la difusió en matèria de transició ecològica i millora de la qualitat de l'entorn construït.

A l'acte, que ha tingut lloc en el rectorat de la Universitat d'Alacant, també han assistit el director de la Càtedra, l'arquitecte i professor de la UA, Antonio Maciá i la secretària General, Esther Algarra Prats, responsable de les càtedres institucionals.

Amb la signatura d'aquest conveni es pretén enfortir les línies de col·laboració amb la universitat per a compartir sinergies i estratègies que secunden i faciliten la investigació, la transferència de coneixement en tot el territori, així com la difusió de tots aquells avanços, estudis, reflexions que servisquen per a implementar i ajudar l'administració a prendre decisions.

Laura Soto ha felicitat la Universitat d'Alacant i als responsables de la Càtedra pel treball que s'ha desenvolupat en aquest primer any i ha incidit en la necessitat "d'enfortir els llits de col·laboració entre l'administració i les universitats. És imprescindible per a abordar els reptes que es plantegen en l'àmbit de l'arquitectura, més encara amb l'aparició de la COVID-19 i la necessitat d'un canvi de model i de nous paradigmes que responguen a les noves necessitats d'habitar".

En aquesta línia, Soto ha assenyalat que "les polítiques públiques han de nodrir-se de la transferència de coneixement, de la reflexió, la investigació i l'anàlisi que és possible en espais com la Càtedra d'Arquitectura Sostenible".

La rectora de la Universitat d'Alacant, Amparo Navarro, ha destacat "la rellevància especial que ha cobrat aquesta càtedra en la nova era post-Covid". Navarro assegura que s'està vivint "un moment molt disruptiu en el qual s'està tornant a la humanització de l'arquitectura i aquest és un dels objectius de la Càtedra de Sostenibilitat".

"Hem recuperat el valor de les nostres cases, dels espais comuns i oberts i busquem fer-los més habitables. Ara més que mai cobren importància la vinculació de l'arquitectura amb la naturalesa, la inclusió i la sostenibilitat", ha afegit la rectora.

Per part seua, el director de la Càtedra, Antonio Maciá, ha insistit que el tret diferenciador d'aquest projecte "ha sigut identificar l'arquitectura sostenible amb l'arquitectura habitable posant a les persones i al seu benestar en el centre de l'anàlisi".

La directora general Nuria Matarredona ha agraït la labor que s'ha realitzat durant l'any passat. Malgrat el complex escenari, que si bé "ha posat de manifest la importància del benestar en l'arquitectura que ha suposat tot un repte a l'hora de reprogramar l'activitat prevista que ha pogut superar-se amb èxit, permetent la realització d'activitats de gran interés com els cicles de conferències".

Activitats i investigació

Entre les activitats que s'han desenvolupat aquest primer any cal destacar l'organització de jornades, tallers i seminaris que van abordar la problemàtica d'habitatge en pandèmia.

És el cas de la xarrada que, sota el títol 'Habitatges resilients contra el canvi climàtic, qualitat l'aire interior i benestar dels ocupants', va analitzar el disseny dels edificis amb baixes emissions de carboni, l'avaluació de l'ambient interior en edificis, la salut, comoditat i benestar així com la satisfacció de les persones usuàries.

En el pla de la investigació s'han fomentat activitats vinculades a l'arquitectura sostenible, imprescindible per a afrontar la crisi sanitària i també climàtica.

Destaquen estudis sobre el confort tèrmic, acústic o la relació existent entre espais, materials, colors i textures amb els estats d'ànim. També propostes arquitectòniques relacionades amb habitar en períodes de confinament, conciliació familiar i teletreball i també sobre els espais públics urbans associades a la pandèmia.

A més, durant la passada edició es va convocar el primer programa d'activitats de foment de la innovació en matèria de benestar i arquitectura, mitjançant el qual es van seleccionar 15 propostes entre les quals destaquen el curs 'Estratègies paramètriques de disseny sostenible', el projecte d'investigació 'Tècniques instrumentals de mesurament comparatiu de la influència lumínica-solar en les envolupants arquitectòniques', entre altres.

Galeria d'imatges