Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Viu la Solidaritat

L'IVAJ organitza un programa de voluntariat d'aus òrfenes al Centre de Recuperació de Fauna La Granja del Saler

17/06/2021
L'IVAJ organitza un programa de voluntariat d'aus òrfenes al Centre de Recuperació de Fauna La Granja del Saler
- Oberta la inscripció per a joves de 18 a 30 anys
- Un projecte pilot de voluntariat inclusiu i mediambiental amb joves amb síndrome de Down
- Oberta la inscripció per a joves de 18 a 30 anys
- Un projecte pilot de voluntariat inclusiu i mediambiental amb joves amb síndrome de Down



L'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) ha organitzat un programa de voluntariat d'aus òrfenes al Centre de Recuperació de Fauna La Granja del Saler, de la Generalitat Valenciana, que es desenvolupa entre el 15 de juny i el 15 d'agost per a joves de 18 a 30 anys.

Amb aquesta iniciativa pilot que s'incorpora al programa 'Viu la solidaritat', es pretén realitzar un voluntariat conjunt en què s'integren persones amb diversitat funcional, en particular joves amb síndrome de Down i, d'una altra banda, es vincula amb els objectius del desenvolupament sostenible, relacionat amb el medi ambient a través de l'atenció de xicotets pardals vulnerables.

El programa es desenvolupa en un dels centres de recuperació de fauna (CRF) de la Generalitat Valenciana, on s'acullen i cuiden una gran quantitat de xicotets pardals orfes, en la gran majoria falcies, els mesos de primavera i estiu, coincidint amb l'època de cria d'aquestes aus.


L'IVAJ porta avant aquest nou programa de voluntariat, el qual es desenvolupa en col·laboració amb la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, així com amb l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de València, que facilitarà els desplaçaments de participants, i amb entitats que treballen amb persones amb diversitat funcional, especialment joves amb síndrome de Down.

Voluntariat d'aus òrfenes

Amb el voluntariat d'aus òrfenes es busca un espai on "ser-hi amb els altres" sense etiquetes, donar una segona oportunitat a xicotetes aus urbanes silvestres que ingressen al CRF del Saler i donar una oportunitat d'aprenentatge en valors a totes les persones participants, especialment al 50 % de les persones voluntàries que treballaran d'una manera inclusiva juntament amb persones amb diversitat funcional.

El programa es desenvolupa durant huit setmanes: de mitjan juny a mitjan agost, període en què és necessària l'atenció a xicotetes aus que cauen dels nius i no estan preparades per a volar.

Cada setmana hi participaran un total de 15 persones, en tres torns de cinc, de manera que el total de participants en el voluntariat d'aus òrfenes pot ser de 120.

El nombre màxim de persones voluntàries per torn és de 5 i la seua edat estarà entre els 18 i els 30 anys, sense superar el màxim de tres persones amb diversitat funcional, que participaran a través de les entitats socials que les agrupen i se centren en la inclusió, a través de l'IVAJ.

La destresa en l'atenció d'aquests animals s'aconsegueix amb la pràctica, per la qual cosa la millor opció és que les participants i els participants estiguen com a mínim una setmana cuidant els pardalets. Tant la cura com l'alimentació es farà sota la direcció i supervisió del personal tècnic del centre de recuperació, i sempre sota l'acompanyament d'especialistes en cria d'aus i la dinamització de l'equip d'animació.


Els pardalets solen estar preparats per a l'alliberament entre les dues i les tres setmanes de cria. Atesa la duració del programa de voluntariat, es preveu l'organització d'un mínim de tres soltes col·lectives al centre de recuperació, en les quals tant els participants com les seues famílies podran disfrutar del moment de l'alliberament dels animals que han estat cuidant durant setmanes.

La finalitat d'aquesta activitat de l'IVAJ és donar suport a l'aprenentatge per a l'emancipació de joves amb alguna dificultat, amb l'ajuda de participants, voluntaris i voluntàries, en un ambient distés i treballant per la fauna silvestre. És una oportunitat única, tant pel tipus d'acció que es desenvoluparà com pel lloc on realitzaran les activitats.

Per a participar en aquest programa, s'ha d'omplir el formulari disponible en la web de l'IVAJ.

Més informació:consulteu ací

Galeria d'imatges