Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat

Un nou estudi científic assenyala l'absència de mostres infeccioses de COVID-19 en trens i instal·lacions de Metrovalencia

17/06/2021
Un nou estudi científic assenyala l'absència de mostres infeccioses de COVID-19 en trens i instal·lacions de Metrovalencia
- S'han analitzat mostres d'elements d'estacions, unitats en circulació i filtres d'aire condicionat recollides al juny
- Arcadi España ha destacat que Metrovalencia i el TRAM d'Alacant han recuperat un 20 % de les persones usuàries els últims dos mesos
- S'han analitzat mostres d'elements d'estacions, unitats en circulació i filtres d'aire condicionat recollides al juny
- Arcadi España ha destacat que Metrovalencia i el TRAM d'Alacant han recuperat un 20 % de les persones usuàries els últims dos mesos



El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha comunicat els resultats d'un nou estudi científic elaborat aquest mes de juny, que determina la no presència de traces infeccioses de COVID-19 en les instal·lacions i trens de Metrovalencia.

Aquest estudi, elaborat en col·laboració amb el Laboratori de Virologia Ambiental i Seguretat Alimentària (VISAFELab) de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments pertanyent al Consell Superior d'Investigacions Científiques (IATA-CSIC), ha analitzat mostres d'elements "amb molt de contacte", unitats en circulació i filtres d'aire condicionat recollides en estacions "d'alta afluència", segons els autors de l'informe resultant.

Les conclusions determinen que "prop del 90 % de les mostres recollides no contenen traces de l'RNA del SARS-CoV-2 en cap de les dianes analitzades". Per la seua banda, es detalla que de les 24 mostres analitzades "només tres xarxes d'aire de retorn dels trens van mostrar traces de l'RNA del SARS-CoV-2 per a una única diana, la qual cosa indica que les mostres no són infeccioses".

Per a minimitzar el risc de falsos negatius, cada mostra s'ha analitzat mitjançant tres sistemes d'RT-qPCR específiques per al SARS-CoV-2, de manera que cobreix tres regions diferents del virus. Cada una d'aquestes tres regions es denomina diana en l'informe científic.

Arcadi España, després de reunir-se amb la directora gerent d'FGV, Anaïs Menguzzato, per a fer balanç de les mesures COVID-19 vigents en Metrovalencia, ha explicat que aquest nou estudi "se suma als realitzats el juny i setembre de 2020 per l'empresa pública, en els quals tampoc es van detectar coronavirus infecciosos".

El conseller ha destacat que "aquests estudis científics són necessaris per a saber en quin punt de la pandèmia ens trobem i, sobretot, per a transmetre novament confiança i seguretat als usuaris dels serveis de transport públic i més en un moment en què estem experimentant un progressiu increment de viatgers".

Per primera vegada, des de l'inici de la pandèmia, s'han superat al juny els 150.000 usuaris diaris en Metrovalencia i els 30.000 en el TRAM d'Alacant, la qual cosa suposa recuperar pràcticament el 70 % i el 80 % dels viatgers que es movien abans de la crisi sanitària a València i Alacant, respectivament. Aquestes dades suposen un increment de viatgers i viatgeres d'aproximadament un 20 % respecte del mes d'abril.

D'una altra banda, el conseller de Política Territorial també ha remarcat que "FGV és l'únic operador de transport públic d'Espanya que fa aquest tipus de proves tan minucioses de manera periòdica a les seues instal·lacions". "Estem a l'avantguarda quant a transparència amb les persones usuàries, amb la finalitat de donar-los tranquil·litat", ha afegit.

Obtenció de mostres i anàlisi

Les mostres d'aquest estudi van ser seleccionades a les zones de més afluència i amb els elements que estan més en contacte amb els usuaris i les usuàries d'FGV. Així, s'han buscat sempre les pitjors condicions: estacions i trens d'alta afluència i elements de molt de contacte. L'operació de mostreig es va repetir posteriorment a la neteja que es fa de manera habitual.

Les estacions de Xàtiva i Colón han sigut seleccionades per ser les de més afluència. Les mostres s'han recollit en escales mecàniques, zones de pas, polsadors de l'ascensor, màquines expenedores i baranatges.

Quant als trens, s'hi han obtingut mostres d'unitats que han circulat entre les 6 i les 22 hores i per zones de gran afluència. Els punts de control s'han fixat sobre portes interiors, baranes, el botó i la maneta d'obertura, d'eixida i d'entrada, així com l'interior de la trapa del filtre d'aire condicionat.

En aquest mostreig s'han analitzat 24 mostres (escovillons). En totes les mostres d'escovillons es van obtindre valors de recuperació del control de procés superiors a l'1 %, que validaven els resultats (ISO 15216-1, 2017).

Mesures de prevenció
El conseller ha explicat que "l'estudi elaborat se suma a la resta d'iniciatives que la Generalitat ha posat en marxa els últims mesos per a garantir un transport segur, i que inclouen el reforç dels treballs de neteja i desinfecció de trens i instal·lacions, la renovació de l'aire interior de totes les unitats cada tres minuts i un increment del personal dedicat a informar els viatgers i les viatgeres".

En concret, els auxiliars COVID-19 han permés informar les viatgeres i els viatgers sobre les mesures de prevenció adoptades al transport públic com a conseqüència de la pandèmia, col·laborar en el control d'aforament, i ajudar a la correcta distribució de clients i les clientes en andanes i unitats.
Arcadi España ha recordat que, "encara que les dades d'incidència de la pandèmia continuen millorant, encara és obligatòria la utilització de mascareta de protecció homologada durant tota l'estada i en tot moment dins de les instal·lacions de Metrovalencia i TRAM d'Alacant".

Els clients i les clientes, a més, disposen de dispensadors de gel hidroalcohòlic als vestíbuls de les estacions i a l'interior de les unitats de metro i tramvia.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Se han analizado muestras de elementos de estaciones, unidades en circulación y filtros de aire acondicionado recogidas en junio

Talls de veu relacionats

- Declaracions del conseller d'Obres Públiques, Arcadi España