Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Funció social

Martínez Dalmau trasllada a les famílies inquilines de la Sareb a Alfafar que l'entitat es compromet a donar una solució als habitatges

22/06/2021
Martínez Dalmau trasllada a les famílies inquilines de la Sareb a Alfafar que l'entitat es compromet a donar una solució als habitatges
- El vicepresident parla amb el president de Sareb i aconsegueix desbloquejar la situació
- Aquesta mateixa setmana la Sareb facilitarà els preus de la promoció que permetran plantejar alternatives per a les famílies
- El vicepresident parla amb el president de Sareb i aconsegueix desbloquejar la situació
- Aquesta mateixa setmana la Sareb facilitarà els preus de la promoció que permetran plantejar alternatives per a les famílies



El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha mantingut una conversació amb el nou president de Sareb, Javier García del Río, a fi d'avançar en la solució a la situació dels habitatges que la societat té a Alfafar i que el passat mes de febrer va posar en alerta els inquilins en rebre unes cartes que els instaven a deixar les seues cases. Després dels contactes mantinguts entre Conselleria, Ajuntament i Sareb, la situació s'havia vist bloquejada en les últimes setmanes.

El contacte amb García del Río s'ha produït en els moments previs a la posterior trobada que el vicepresident Martínez Dalmau ha tingut amb representants de les veïnes i els veïns d'Alfafar, que resideixen en els habitatges que són propietat de la Sareb. El vicepresident, que els ha rebut al Palau de Pineda, els ha traslladat que "la Sareb s'ha compromés a desbloquejar aquesta mateixa setmana la situació dels habitatges i facilitar tant als veïns com a la Conselleria els preus de la promoció".

Els preus que facilite la Sareb permetran plantejar un pla d'adquisició perquè cap família perda el seu immoble habitual, així com estudiar altres vies com ara el lloguer amb opció a compra o l'adquisició per part de les institucions per a aquelles persones en situació d'especial vulnerabilitat, alternatives en funció de la situació de cada família.

En aquest sentit, Martínez Dalmau ha declarat que "la Generalitat també pot estar disposada a comprar per raó d'emergència d'habitatge alguna part d'aquests edificis". Tot això està dins d'un "full de ruta establit per a donar solucions com més prompte millor a aquest problema i evitar qualsevol risc de desnonament".

Des de la Vicepresidència Segona i Conselleria s'ha previst destinar enguany 10 milions d'euros perquè els ajuntaments puguen adquirir immobles i atendre situacions d'aquestes característiques, així ho ha posat en relleu la directora general d'Emergència Habitacional, Pura Peris, que ha participat en la reunió juntament amb el fins ara secretari autonòmic, César Jiménez.

Quatre mesos de treball conjunt

El 5 de febrer, el vicepresident es va reunir amb l'alcalde d'Alfafar, Juan Ramón Adsuara, per a buscar solucions i, posteriorment, va mantindre una trobada amb una representació de les 115 famílies afectades per tal de conéixer de primera mà la situació. Martínez Dalmau els va traslladar la ferma decisió de la Conselleria de fer front a la situació, perquè la Sareb "té una responsabilitat social i són diners públics, i aquests no es poden utilitzar per a fer fora les famílies de les seues cases".

En els dies previs, la Sareb notificava a les persones residents dels habitatges que no els renovava el lloguer i les instava a abandonar l'immoble en el termini d'un mes, en plena pandèmia.

Aquests immobles van ser construïts per la promotora privada Urbimetro SL, filial del grup Crein Immobiliaria. Mesos abans de remetre les cartes a les persones inquilines, els pisos van passar a pertànyer a la Sareb per resolució judicial per a fer front als impagaments de Crein Immobiliaria. Es tracta de finques acollides al règim general del Pla estatal 2005-2008, de protecció a 30 anys i en règim de lloguer a 25 anys.

Al febrer, després d'una primera negociació amb la Sareb, es va aconseguir garantir la pròrroga dels lloguers, tal com recull el Reial decret llei 11/2020, de 31 de març, pel qual s'adopten mesures urgents complementàries en l'àmbit social i econòmic per a fer front a la COVID-19.

En l'article 2 de la norma esmentada es preveu l'obligació de pròrroga dels contractes de lloguer en immoble habitual d'un màxim de sis mesos, mesura a què es podrien acollir les famílies afectades si van presentar la sol·licitud corresponent. A més, el decret llei esmentat marca que, quan l'arrendador siga un gran tenidor i l'arrendatari siga una persona en situació de vulnerabilitat, aquest pot demanar l'ajornament temporal i extraordinari del lloguer.

Dies després, el vicepresident Martínez Dalmau es reunia amb directius de la Sareb, juntament amb l'alcalde d'Alfafar, així com amb els alcaldes de Torrent i Riba-roja, per a tractar casos semblants en els respectius municipis. En aquesta trobada, Martínez Dalmau va posar sobre la taula la necessitat "d'aconseguir solucions a llarg termini per tal de donar estabilitat i tranquil·litat a les famílies que resideixen en règim de lloguer". A més, representants de la Conselleria i de l'Ajuntament es van citar per a iniciar un treball conjunt entre Sareb i els serveis socials municipals, com el que duen a terme.

Galeria d'imatges