Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Habitatge

Martínez Dalmau assegura que disposar d'un parc extens d'habitatge públic "ajuda a contrarestar les pràctiques especulatives"

23/06/2021
Martínez Dalmau assegura que disposar d'un parc extens d'habitatge públic 'ajuda a contrarestar les pràctiques especulatives'
- El vicepresident i conseller d'Habitatge clausura la jornada sobre 'Ampliació del parc d'habitatge públic municipal'
- S'ha donat a conéixer als ajuntaments els plans de la Conselleria per a l'adquisició d'habitatge com és el Pla Adha dotat amb 10 milions d'euros
- El vicepresident i conseller d'Habitatge clausura la jornada sobre 'Ampliació del parc d'habitatge públic municipal'
- S'ha donat a conéixer als ajuntaments els plans de la Conselleria per a l'adquisició d'habitatge com és el Pla Adha dotat amb 10 milions d'euros



El vicepresident i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha clausurat la jornada organitzada per la Generalitat per a donar a conéixer als ajuntaments els instruments impulsats des de la Conselleria per a l''Ampliació del parc d'habitatge públic municipal' entre els quals s'ha presentat el Pla Adha, que té una dotació de 10 milions d'euros perquè els municipis puguen adquirir nous habitatges i ampliar el seu parc públic.

El vicepresident s'ha referit al Pla Adha com "el mecanisme per a dotar de recursos econòmics els diferents convenis de cessió de drets de tanteig i retracte signats amb els municipis i adherir els immobles adquirits com a habitatges de protecció oficial amb caràcter permanent en el registre de la propietat".

Martínez Dalmau ha reivindicat "la necessitat de desenvolupar tota una sèrie de mesures estructurals amb l'objectiu de defensar el dret a un habitatge digne davant dels capritxos del mercat i les finances". I ha afegit que disposar d'un extens parc d'habitatge públic és "una garantia de protecció per a la majoria social, atesa la seua capacitat de contrarestar les pràctiques especulatives que assetgen la condició universal del dret a l'habitatge".

El vicepresident també ha advocat per afrontar el Pla de recuperació europeu "de manera activa mitjançant tota una sèrie d'eines públiques". Respecte d'això s'ha referit al Pla 2.400 per a reactivar la promoció pròpia d'habitatges públics a preu assequible.

A més, ha destacat l'informe sobre àrees de necessitat d'habitatge (ANHA) "amb el qual, per primera vegada, hem pogut obtindre informació de manera detallada de la realitat habitacional a la Comunitat", ha assenyalat.

Entitats locals

La jornada s'ha dirigit als ajuntaments i entitats locals que tenen subscrit el conveni de cessió dels drets de tanteig i retracte amb la Generalitat, consistoris interessats en l'objectiu de la jornada i responsables tècnics i polítics municipals amb responsabilitats en matèria d'habitatge.

Durant les intervencions s'han donat a conéixer els mecanismes i les eines impulsats per la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica per a l'adquisició d'habitatges amb l'objectiu de donar resposta a la necessitat habitacional dels municipis de la Comunitat.

L'instrument principal l'ofereix el Decret llei 6/2020, de 5 de juny, del Consell, per a l'ampliació d'habitatge públic a la Comunitat Valenciana mitjançant els drets de tanteig i retracte, mitjançant el qual la Generalitat pot exercir els drets d'adquisició preferent per a ampliar el parc d'habitatge públic.

A hores d'ara, la Conselleria ha firmat conveni de cessió dels drets esmentats amb 23 ajuntaments, i treballa juntament amb una trentena més, perquè aquests puguen exercir també directament els drets de tanteig i retracte en els seus respectius termes municipals. Una iniciativa que es reforça amb el denominat Pla Adha i les arees de necessitat d'habitatge (ANHA).

La directora general d'Habitatge i Regeneració Urbana, Elena Azcárraga, ha sigut l'encarregada d'exposar els detalls del Pla Adha. Mentre que la directora general d'Emergència Habitacional, Funció Social de l'Habitatge i OHSU, Pura Peris, ha explicat el concepte d'àrees de necessitat d'habitatge (ANHA) i el procediment mitjançant el qual els municipis poden sol·licitar modificacions en el catàleg aprovat per la Generalitat. També ha intervingut el coordinador general de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Eugeni de Manuel.

Galeria d'imatges