Hisenda i Model Econòmic

El Consell aprova el decret llei que regula l'increment retributiu del 0,9 % de l'empleat públic per a l'any 2021

02/07/2021
- L'increment salarial, que es farà efectiu en la nòmina de juliol, beneficia prop de 165.000 empleats i empleades públics
- La Generalitat inclou una taxa de reposició d'empleats públics del 110 % en sectors prioritaris i del 100 % en la resta
- L'increment salarial, que es farà efectiu en la nòmina de juliol, beneficia prop de 165.000 empleats i empleades públics
- La Generalitat inclou una taxa de reposició d'empleats públics del 110 % en sectors prioritaris i del 100 % en la resta



El Ple del Consell ha aprovat el decret llei que regula l'increment retributiu del 0,9 % per al personal empleat públic. D'aquesta manera, les empleades i els empleats públics de la Generalitat cobraran l'increment retributiu estipulat per l'Estat en la Llei de pressupostos en la nòmina de juliol, amb efecte retroactiu des de l'1 de gener de 2021.

L'actualització prevista en la disposició transitòria tercera de la Llei de pressupostos generals de l'Estat s'aplicarà als empleats públics de la Generalitat, així com al personal del sector públic instrumental i també al personal de l'Administració de justícia, al docent no universitari de centres públics i concertats, al personal al servei de les universitats públiques i al personal de les institucions sanitàries dependents de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Queden fora del seu àmbit d'aplicació tant els alts càrrecs com el personal eventual de la Generalitat.

D'aquesta manera, en la nòmina de juliol els empleats públics cobraran l'increment acumulat del 0,9 % fins al mes de juliol i, a partir d'agost, les nòmines del personal públic ja preveuran aquesta pujada. En total, l'increment retributiu de 2021 beneficiarà prop de 165.000 empleades i empleats públics, la qual cosa suposarà un desembossament de 82 milions d'euros.

El sou i triennis del personal afectat experimentarà un increment del 0,9 % respecte als vigents en data 31 de desembre de 2020, igual que les retribucions complementàries de caràcter fix i periòdic assignades als llocs que exercisquen. Es farà amb efecte retroactiu a l'1 de gener de 2021.

Així, únicament es reconeixeran nous complements, amb caràcter transitori, per al manteniment de les retribucions calculades en còmput anual, en els supòsits de classificació inicial en la Generalitat com a conseqüència de transferències de competències, així com els que es puguen reconéixer en aplicació d'un pla d'ordenació de personal.

El personal sanitari estatutari inclòs en l'àmbit d'aplicació, i que preste serveis en els centres i les institucions sanitàries dependents de la conselleria que tinga assignades les competències en matèria de sanitat, podrà percebre una productivitat variable, que respondrà a la ponderació dels paràmetres següents: ús eficient dels recursos, qualitat assistencial, accessibilitat i grau d'implicació en activitats pròpies de l'organització.

Les retribucions del personal en formació, personal de quota i zona i personal de cossos sanitaris locals al servei de les institucions sanitàries, d'acord amb el que disposa l'article 28.1 d'aquesta llei, experimentaran igualment un increment del 0,9 % respecte a 2020.

Taxa de reposició

La Generalitat ha adaptat la llei de pressupostos autonòmica a la nova normativa de pressupostos generals, que inclou una taxa de reposició d'empleats públics del 110 % en sectors prioritaris i del 100 % en la resta.

La taxa de reposició és un indicador molt comú en l'Administració pública, i que mesura el percentatge de vacants en l'ocupació pública que poden ser legalment cobertes amb personal de nou ingrés. Es consideren sectors prioritaris a aquest efecte l'Administració educativa i sanitària, així com llocs de treball les funcions dels quals estiguen lligades al control i la lluita contra el frau fiscal, laboral, de subvencions públiques i el control de l'assignació eficient dels recursos públics.

També aquells treballadors i treballadores les funcions dels quals estiguen vinculades a l'assessorament jurídic i a la gestió dels recursos públics i aquells la tasca dels quals està vinculada a la prevenció i l'extinció d'incendis.

El personal investigador i tècnic dels agents del Sistema Espanyol de Ciència, Tecnologia i Innovació també es beneficia d'aquesta ampliació, així com les places destinades a la seguretat aèria i marítima. Finalment, també es consideren essencials els treballadors i les treballadores de serveis socials, emergències, transport públic i informació i comunicació.

Dins del límit de la taxa de reposició corresponent a personal docent universitari, cada universitat estarà obligada a destinar, com a mínim, un 15 % del total de les places que oferisca a la incorporació de personal investigador doctor que haja obtingut el certificat I3 dins del marc del Programa Ramón y Cajal.