Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Diversitat funcional

Igualtat amplia l'oferta de places per a persones amb diversitat funcional i salut mental amb 1.009 noves places

11/07/2021
- La vicepresidenta ha explicat que aquesta nova convocatòria busca atendre la creixent demanda de serveis i places
- La major part de les noves places corresponen a centres d'atenció primerenca per a xiquets i xiquetes amb problemes de desenvolupament
- La vicepresidenta ha explicat que aquesta nova convocatòria busca atendre la creixent demanda de serveis i places
- La major part de les noves places corresponen a centres d'atenció primerenca per a xiquets i xiquetes amb problemes de desenvolupament



La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha incrementat en 1.009 noves places el concert amb entitats del tercer sector per a la posada a disposició de places en centres per a atenció de persones amb diversitat funcional o problemes de salut mental, segons ha informat la vicepresidenta i responsable d'aquest departament, Mónica Oltra.

La titular d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha explicat que la Conselleria ha estat treballant en l'elaboració d'un mapa de necessitats que reflecteix que en l'àmbit de la diversitat funcional i salut mental continua havent-hi una forta demanda per part de la ciutadania, que amb aquest nou acord d'acció concertada es vol cobrir.

El nou concert, amb un pressupost que supera els 5,8 milions d'euros, està destinat a entitats sense ànim de lucre i les places resultants d'aquest s'integraran en el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials, que tindrà més de 1.000 noves places distribuïdes en recursos i serveis de diferent tipologia.

La previsió és que aquest miler de places es distribuïsquen per tota la Comunitat Valenciana, de manera que a la província d'Alacant puga haver-hi aproximadament 525 places, de les quals 226 siguen de centre d'atenció primerenca, 120 de centre de recuperació integral per a persones amb problemes de salut mental i 146 per a centres d'atenció diürna, mentre que els recursos residencials creixeran en 33 noves places.


El major increment a la província d'Alacant

Així, la província d'Alacant concentra més de la meitat de les places previstes en aquest nou concert, amb l'objectiu de cobrir la carència d'infraestructures que la província va patir durant dècades com a conseqüència de la "discriminació a què la tenia sotmesa l'antic govern", ha explicat la vicepresidenta.

A la província de Castelló la previsió és posar en marxa 113 noves places, de les quals 15 són per a centres d'atenció primerenca, 55 per a centres d'atenció diürna i 43 per a recursos residencials destinats a persones amb diversitat funcional o amb problemes de salut mental.

La província de València tindrà, previsiblement, 371 places, de les quals 65 són per a centres d'atenció primerenca, 259 per a recursos d'atenció diürna i 47 per a centres de caràcter residencial.

Creixement de la xarxa d'atenció primerenca

Oltra ha destacat que la majoria d'aquestes places es concentren en els centres d'atenció primerenca, on acudeixen els xiquets i xiquetes amb problemes de desenvolupament, que ara comptaran amb 306 noves places. Aquesta ampliació permetrà atendre al voltant de 520 persones menors d'edat que es troben a l'espera d'un recurs.

La vicepresidenta ha recordat que el Consell del Botànic ha posat en marxa "del no-res" una xarxa pública de centres d'atenció primerenca que era inexistent i que ara arriba a les 2.990 places, la qual cosa, segons la seua opinió, reflecteix el compromís del seu departament amb les polítiques d'infància en tots els àmbits.

Per la seua banda, els centres de dia per a persones amb diversitat funcional disposaran de 290 noves places, ha assenyalat la vicepresidenta, qui ha apuntat que aquest augment de recursos també segueix els criteris marcats pel mapa de necessitats que indica la carència de recursos d'atenció diürna que hi ha en la totalitat de la Comunitat Valenciana.

En aquest sentit, els centres de dia per a persones amb trastorn mental greu creixen en 35 places, els centres ocupacionals amplien la seua oferta amb 135 places i els centres de recuperació integral per a persones amb problemes de salut mental incrementen la seua oferta amb 120 noves places.

Quant als recursos de caràcter residencial, es creen 123 places, de les quals 54 són en residències, 25 en habitatges tutelats per a persones amb diversitat funcional i 44 per a habitatges tutelats de persones amb trastorn mental greu.

Creixement de la xarxa pública

La vicepresidenta ha destacat que amb la convocatòria d'aquest nou concert s'amplia la xarxa del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials concertada amb entitats del tercer sector i destinada a persones amb diversitat funcional o problemes de salut mental, i que en l'actualitat ja té 8.167 places en tota la Comunitat Valenciana, de les quals 1.622 corresponen a recursos residencials i 6.545 a centres d'atenció diürna.

La resolució del nou concert amplia l'oferta concertada fins a les 9.167 places, de les quals al voltant de 3.417 estaran a la província d'Alacant, 1.202 a la de Castelló i 4.557 a la de València.

Les places concertades se sumen a les oferides a través dels recursos de la xarxa pròpia de la Conselleria, que té 5.038 places, de les quals 3.991 corresponen a recursos per a persones amb diversitat funcional i 1.047 a les de salut mental.

Oltra ha destacat el compromís del Consell del Botànic amb l'atenció dels col·lectius més vulnerables "des d'una perspectiva de qualitat i estabilitat, que és la que ha impulsat la posada en marxa del concert social, que era una reclamació històrica de les entitats del tercer sector i que permet donar estabilitat als recursos".

El concert ha fet que es passe d'un sistema de subvencions, que feia que les entitats hagueren d'esperar cada any per a veure la quantia amb què podien comptar, a un sistema de concert, en què saben des de l'inici el nombre exacte de places que tindran subvencionades, la qual cosa també els permet assegurar la continuïtat de les seues plantilles.

D'aquesta manera, ha continuat, tot el sistema es reforça i el màxim beneficiari és la persona usuària, que té un servei de major qualitat en què l'acompanyament rebut té un caràcter continuat i pròxim, que per a col·lectius de tanta vulnerabilitat com aquests "és d'una gran importància", ha conclòs la vicepresidenta.

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra