Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives

El Consell aprova tres convenis amb les universitats d'Alacant, València i UJI de Castelló per a l'estudi sobre els serveis socials

09/07/2021
- L'objectiu és fomentar la investigació a través dels laboratoris de serveis socials de Ribera Alta, Benicarló, Vinaròs i Alacant
- La Generalitat destinarà per al finançament del projecte 180.000 euros
- L'objectiu és fomentar la investigació a través dels laboratoris de serveis socials de Ribera Alta, Benicarló, Vinaròs i Alacant
- La Generalitat destinarà per al finançament del projecte 180.000 euros



El Ple del Consell ha aprovat tres convenis de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives amb la Universitat de València (UV), la Universitat d'Alacant (UA) i la Jaume I de Castelló (UJI) per a fomentar la investigació en serveis socials de la Comunitat Valenciana.

Es tracta de fomentar l'activitat investigadora de les universitats a través dels laboratoris de serveis socials de la Ribera Alta, Benicarló-Vinaròs i d'Alacant, creats amb aquest objectiu, per al desenvolupament, l'anàlisi i l'avaluació dels models de diagnòstic i intervenció dels serveis socials d'atenció primària, així com dels models organitzatius que els acompanyen.

A més, en els treballs d'investigació de les universitats s'identificaran els indicadors territorials de vulnerabilitat amb l'objectiu d'afavorir i facilitar el coneixement de necessitats socials, i l'impacte que tenen les prestacions, els programes i els serveis públics, així com l'efectivitat dels recursos que s'assignen.

Tal com recullen els convenis subscrits, les universitats duran a terme un estudi de les característiques i els continguts dels processos de transformació necessaris per a reduir la vulnerabilitat territorial, des de la perspectiva dels serveis socials municipals d'atenció primària i amb la participació de les persones usuàries.

Així mateix, es realitzarà una anàlisi per a conéixer l'impacte de la COVID-19 en els serveis socials d'atenció primària bàsica i específica de les comarques objecte de l'estudi.

Pel que fa a la metodologia que s'utilitzarà, s'ha programat la recopilació de dades a través d'un treball de camp mitjançant les activitats de grups de discussió, anàlisis bibliogràfiques i entrevistes a persones usuàries, professionals i personal directiu dels centres de serveis socials d'atenció primària.

Per al finançament d'aquests projectes d'investigació, la Generalitat destinarà un import total de 180.000 euros, 60.000 per a cada una de les universitats que participen en aquests convenis.

A aquest projecte de laboratoris socials està previst que s'unisquen en breu les universitats Miguel Hernández d'Elx i la Politècnica de València, amb la qual cosa es completarà la xarxa d'universitats públiques valencianes.

Laboratoris de servei socials

Els laboratoris de serveis socials es conceben com a xarxes d'investigació, coneixement i millora contínua de la qualitat en serveis socials, a través de la creació de xarxes sinèrgiques entre tots els actors que participen en el sistema, administracions públiques -locals, supramunicipals, provincials i Generalitat-, universitats públiques i professionals del sistema.

Així, juntament amb les tres universitats esmentades, formen actualment part d'aquests laboratoris les diputacions provincials de València i Castelló, els ajuntaments d'Alzira, Alacant, Vinaròs i Benicarló i la Mancomunitat de la Ribera Alta.

Es tracta d'un model pioner a Espanya impulsat per la Generalitat per a valorar i dignificar, des del rigor científic, el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials.

Aquest model ha rebut el reconeixement internacional, a través del Premi Europeu a la Millor Pràctica Investigadora en Serveis Socials, concedit per la Xarxa Social Europea el desembre de 2020.