Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica

Martínez Dalmau presenta el procés participatiu 'Habita La Torre' de cara a una rehabilitació general del barri

20/07/2021
Martínez Dalmau presenta el procés participatiu 'Habita La Torre' de cara a una rehabilitació general del barri
- El vicepresident segon i conseller d'Habitatge aposta per un nou model de barri que revertisca en els esquelets inacabats de l'antiga Sociópolis
- S'ha referit al Pla 2400 de la Generalitat que preveu 287 habitatges nous, 96 de promoció pública i 191 de col·laboració publicoprivada
- El vicepresident segon i conseller d'Habitatge aposta per un nou model de barri que revertisca en els esquelets inacabats de l'antiga Sociópolis
- S'ha referit al Pla 2400 de la Generalitat que preveu 287 habitatges nous, 96 de promoció pública i 191 de col·laboració publicoprivada



El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha presentat el procés participatiu 'Habita La Torre', dirigit a incorporar aportacions de la ciutadania per a definir accions i estratègies de futur per a aquest barri de la ciutat de València.

En aquest sentit, ha manifestat que "en el Govern del Botànic estem treballant per a transformar les conseqüències de l'esclat de la bombolla immobiliària i en aquesta línia fer-les revertir en el barri de La Torre".

Segons ha explicat Martínez Dalmau, el projecte "preveu el desenvolupament dels solars que abans configuraven Sociópolis perquè ara s'integren en una rehabilitació general del barri. Estem dissenyant una millora integral que escometrem combinant la rehabilitació i l'ampliació del parc edificat, tenint en compte que és un dels objectius principals dels fons europeus, mitjançant nous habitatges a preus assequibles".

En concret, s'han previst 287 habitatges nous, 96 dels quals són de promoció pública i 191 més, via col·laboració publicoprivada. Els nous habitatges s'inclouen en el Pla 2400 de la Generalitat. A més, es fomenta un urbanisme basat en el comerç local o en la provisió dels serveis bàsics en el mateix barri.

El vicepresident ha dit com La Torre viu des de fa dècades a l'ombra dels esquelets dels que haurien d'haver sigut els pilars de l'anomenada Sociópolis. En aquest sentit, ha assenyalat que "hi ha èpoques que no es poden comprendre sense els seus símbols i els esquelets són el símbol del cicle d'acumulació que va fonamentar la bombolla immobiliària des dels anys noranta. Un model econòmic que va permetre desplegar la lògica d'un urbanisme sense mesura, que només considerava les expectatives del benefici, que construïa d'esquena a les necessitats de la majoria social, com ho saben bé els habitants del barri".

Martínez Dalmau ha explicat com els moments més durs del confinament recent han evidenciat les enormes carències d'un model habitacional i urbanístic. "Un aprenentatge ?ha dit? que es complementa amb la necessitat d'ampliar la vegetació urbana per a contrarestar els efectes nocius del canvi climàtic, o amb l'aposta per una ciutat basada en els desplaçaments curts i el comerç de proximitat, l'anomenat model de la ciutat dels 20 minuts, que es contraposa amb el somni residencial del barri dormitori".

Per la seua banda, Lucía Beamud, actual regidora de Pobles de l'Ajuntament de València, exalcaldessa de La Torre-Faitanar i expresidenta de l'Associació de Veïnes i Veïns de La Torre, ha declarat que hui "és un dia molt especial per a mi", perquè la presentació del Programa participatiu de La Torre "suposa un canvi de paradigma en la manera de fer política, ja que situa les persones i les seues necessitats en el centre del debat. Lluny queda Sociópolis i l'època ominosa dels megaprojectes urbanístics en què els interessos especulatius d'uns pocs primaven sobre els col·lectius".

Així mateix, Beamud ha destacat que "de tots els àmbits en què els processos participatius es poden desenvolupar, aquells que estan lligats a l'àmbit local són els que tenen més potencial. Ja que, quan es consulta a la ciutadania qüestions relacionades amb el seu entorn més pròxim, les aportacions que se'n recullen són molt útils per a l'Administració".

Procés per a millorar les actuacions al barri

El procés participatiu 'Habita La Torre', que arrancarà al setembre, pretén tindre un marcat caràcter pedagògic. D'una banda, cap a la ciutadania, perquè reforce el sentiment de pertinença al barri i genere confiança cap als espais de participació creats. D'altra banda, cap a l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (EVha), perquè facilite la incorporació d'aquests aspectes no previstos inicialment i que millore les seues actuacions al barri. En la web, consulteu ací, es pot fer la inscripció per al programa participatiu.

Martínez Dalmau ha insistit en la importància de la participació ciutadana del veïnat com a eina "per a conéixer i analitzar la situació actual". També ha destacat la necessitat d'implicació de l'alcaldia de La Torre-Faitanar, de la Regidoria de Pobles de l'Ajuntament de València, de les agrupacions de mares i pares del Centre d'Educació Infantil i Primària Padre Manjón, de l'Associació de Veïns La Torre i de la Plataforma Per l'Horta, les persones representants de la qual han assistit a l'acte.

El procés participatiu comprén una sèrie d'activitats, entre les quals s'inclouen tallers, sessions informatives i taules temàtiques, en què es presentaran les diverses propostes i s'elaboraran les conclusions.

En l'acte també han intervingut el regidor d'Hisenda de València, Borja Sanjuán, i l'alcalde pedani de La Torre-Faitanar, Roberto Cuartero. Així mateix, han assistit a la presentació el secretari autonòmic d'Habitatge, Alejandro Aguilar; el director general d'EVha, César Jiménez; la directora de l'IVE, Begoña Serrano, i la subdirectora de l'entitat, María Oliver.

Galeria d'imatges