Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Habitatge

Martínez Dalmau: "El nostre objectiu és que la xarxa XALOC possibilite a 4.300.000 persones l'accés directe a les oficines d'habitatge"

22/07/2021
Martínez Dalmau: 'El nostre objectiu és que la xarxa XALOC possibilite a 4.300.000 persones l'accés directe a les oficines d'habitatge'
- El vicepresident i conseller d'Habitatge clausura la jornada formativa sobre la xarxa XALOC, Xarxa d'Administracions Locals i Comarcals d'Habitatge
- Destaca que només en un any s'han sumat una trentena de convenis XALOC amb entitats locals
- El vicepresident i conseller d'Habitatge clausura la jornada formativa sobre la xarxa XALOC, Xarxa d'Administracions Locals i Comarcals d'Habitatge
- Destaca que només en un any s'han sumat una trentena de convenis XALOC amb entitats locals



El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha declarat que l'objectiu de la seua vicepresidència és que la Xarxa d'Administracions Locals i Comarcals d'Habitatge (XALOC) "permeta a més de 4.300.000 persones tindre accés directe als serveis d'aquestes oficines d'habitatge, la qual cosa permetrà atendre el 98 % de la població valenciana".

Martínez Dalmau ha fet aquest anunci durant la clausura de la jornada formativa sobre la Xarxa d'Administracions Locals i Comarcals d'Habitatge, que ha tingut lloc de manera telemàtica, ha estat organitzada per la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i ha comptat amb la col·laboració de l'Institut Valencià de l'Edificació (IVE).

El vicepresident ha insistit en el fet que l'objectiu és continuar desplegant aquesta xarxa d'oficines aprofitant, a més, les institucions històriques que vertebren el territori valencià, com ho són les mancomunitats comarcals. "A poc a poc avancem en aquest sentit i ja comptem amb una trentena de convenis XALOC consolidats o en tramitació".

En la jornada també han participat la subsecretària de la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Blanca Jiménez, i el director general d'Administració Local de Presidència de la Generalitat, Antoni Such. Una trobada que ha reunit un nombre significatiu de representants d'entitats locals interessades en les polítiques d'habitatge del Consell.

Les primeres ponències han exposat les experiències de diversos professionals i càrrecs municipals en la implantació de XALOC a Gandia, Dénia i la Mancomunitat de la Ribera. Uns testimonis que permeten "valorar, de primera mà, tant els èxits com les possibilitats de millora d'aquesta línia d'actuació municipalista implementada des de la Vicepresidència".

A més, la pandèmia ha evidenciat en l'últim any i mig "l'obligació institucional de garantir el dret a l'habitatge, la qual cosa requereix actuacions fermes i transversals", ha assenyalat.

Una d'aquestes actuacions és la creació d'aquesta xarxa amb un "model de governança basat en l'agilització i la transparència dels tràmits administratius", ha assegurat Martínez Dalmau. Això permet dotar l'estratègia XALOC d'objectius clars que responen "a la utilització més eficient dels recursos públics, així com la voluntat de fomentar que la ciutadania també participe en el disseny de les polítiques d'habitatge implementades al seu municipi".

També ha participat la directora general de Coordinació Institucional de la Vicepresidència Segona, Adoración Guamán, "l'incansable treball de la qual ha assentat les bases de la xarxa XALOC", ha recalcat el vicepresident.

Línies d'actuació

En la jornada s'han presentat les principals línies d'actuació dins de la xarxa XALOC. En primer lloc, la directora general d'Emergència Habitacional, Pura Peris, ha exposat les ajudes de la Conselleria per a la compra i el lloguer d'habitatges i protecció de la tinença (actuacions enfront dels desnonaments).

A continuació, la directora general d'Habitatge i Regeneració Urbana, Elena Azcárraga, ha donat a conéixer els instruments per a l'ampliació del parc d'habitatge públic municipal. Un vector de col·laboració amb les entitats locals que es pretén reforçar durant aquesta segona meitat de la legislatura.

A continuació, el director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, Alberto Rubio, ha explicat els programes d'ajudes a la reforma, la rehabilitació i les actuacions urbanes.

Finalment, Ana Sanchís, de l'Institut Valencià de l'Edificació (IVE), ha exposat els aprenentatges en matèria de foment i acompanyament de la rehabilitació dins del programa europeu 'Save the Homes'. Una experiència pionera en què la Generalitat participa junt amb diversos socis de quatre països europeus.

Galeria d'imatges