Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball

El Consell dona compte de l'Informe sobre les ajudes a persones treballadores amb rendes baixes afectades per un ERTO de 2020

23/07/2021
- Un total 199.503 persones van ser beneficiàries d'aquestes ajudes, la qual cosa suposa la concessió del 98,7 % de les ajudes resoltes i pagades
- La gestió d'aquestes ajudes urgents ha suposat un treball transversal entre les conselleries d'Economia i d'Hisenda
- Un total 199.503 persones van ser beneficiàries d'aquestes ajudes, la qual cosa suposa la concessió del 98,7 % de les ajudes resoltes i pagades
- La gestió d'aquestes ajudes urgents ha suposat un treball transversal entre les conselleries d'Economia i d'Hisenda



El Ple del Consell ha donat compte de l'Informe sobre les ajudes a persones treballadores amb rendes baixes afectades per un ERTO, com a conseqüència de la crisi sanitària provocada per la COVID-19 de 2020.

De l'informe es desprén que un total de 199.503 persones van ser beneficiades amb aquestes ajudes, la qual cosa suposa la concessió del 98,7 % de les ajudes resoltes i pagades. La gestió d'aquestes ajudes s'ha fet amb les bases de dades tant de la Generalitat com del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), la qual cosa ha suposat un treball transversal entre les conselleries d'Economia i d'Hisenda i singularment entre l'Agència Tributària Valenciana i LABORA.

Cal recordar que la crisi sanitària, social i econòmica provocada per l'epidèmia de COVID-19 va posar el focus de l'interés públic en la gestió que les administracions públiques estan realitzant en tots els àmbits d'acció empresos per a reduir els efectes negatius generats per aquesta crisi.

Una d'aquestes accions que ha emprés la Generalitat van ser les ajudes recollides en el Decret llei 3/2020, de 10 d'abril, d'adopció de mesures urgents per a establir ajudes econòmiques als treballadors i les treballadores afectats per un ERTO, als quals han reduït la jornada laboral per conciliació familiar amb motiu de la declaració de l'estat d'alarma per la crisi sanitària provocada per la COVID-19.

Per a fer-ho, el 24 d'abril de 2020, el Ple del Consell va aprovar les bases reguladores per a la concessió directa d'ajudes econòmiques a les persones treballadores de rendes baixes afectades per un expedient de regulació temporal d'ocupació, com a conseqüència de la paralització de l'activitat econòmica amb motiu de la COVID-19.

L'import total previst per a aquestes ajudes ascendia a 30 milions d'euros. L'objectiu de les ajudes és pal·liar els efectes negatius que les suspensions temporals dels contractes de treball estan provocant en els col·lectius més vulnerables, entre els quals es troben els treballadors de rendes baixes que presten els seus serveis en empreses radicades a la Comunitat Valenciana.

Aquestes ajudes eren de caràcter singular, per la situació d'excepcionalitat provocada per la pandèmia, i la quantia ascendia a 150 euros per persona beneficiària. La concessió es va fer de manera directa a totes les persones treballadores en les quals concorrien els requisits establits.

La concessió de les ajudes es va prioritzar en funció de la base de cotització de les possibles persones beneficiàries fins que s'esgotara l'import global, de manera que tenien prioritat les persones que tingueren bases de cotització inferiors.

En el cas que hi haguera diverses persones amb idèntica base de cotització, tindria prioritat la de més edat.

Ateses raons d'índole organitzativa i d'eficàcia administrativa, es va atribuir la tramitació i la gestió d'aquestes ajudes a l'Agència Tributària Valenciana, que va recaptar de la Direcció General de Treball, Benestar i Seguretat Laboral, del Servei Valencià d'Ocupació i Formació (LABORA), del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), i de qualsevol altra administració o entitat pública, la informació estrictament necessària per a l'atorgament de les ajudes.

Després del processament de la informació, la competència per a resoldre sobre la concessió de les ajudes va correspondre a la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball.

Persones beneficiàries i requisits

Les persones beneficiàries hauran de complir els requisits següents:

a) Tindre la condició de treballadors per compte d'altri.
b) Prestar els seus serveis en centres de treball radicats a la Comunitat Valenciana.
c) Que el seu contracte de treball haja sigut suspés temporalment, de manera total, per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció, o derivades de força major relacionades amb la COVID-19.
d) Que es troben inclosos en un expedient de regulació temporal d'ocupació sol·licitat entre el 14 de març i el 30 d'abril de 2020, tots dos inclusivament, que haja sigut aprovat per l'autoritat laboral, de manera expressa o per silenci administratiu.
e) Que hagen sigut donats d'alta en el Servei Valencià d'Ocupació i Formació (LABORA) amb motiu de l'expedient de regulació d'ocupació.