Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica

Martínez Dalmau i l'alcalde de Picanya signen un conveni per a cedir el dret de tanteig a l'Ajuntament per a adquirir habitatges

04/08/2021
Martínez Dalmau i l'alcalde de Picanya signen un conveni per a cedir el dret de tanteig a l'Ajuntament per a adquirir habitatges
- El vicepresident dona suport al paper de les administracions locals en l'ampliació dels parcs públics municipals
- Visita les obres de regeneració urbana que s'estan desenvolupant al municipi per a rehabilitar 57 habitatges
- El vicepresident dona suport al paper de les administracions locals en l'ampliació dels parcs públics municipals
- Visita les obres de regeneració urbana que s'estan desenvolupant al municipi per a rehabilitar 57 habitatg



El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha signat un conveni amb l'alcalde de Picanya, Josep Almenar, per a la cessió del dret de tanteig i retracte que permetrà a l'Ajuntament comprar habitatges per a atendre les necessitats habitacionals del municipi.

El vicepresident ha manifestat que "amb la signatura d'aquest conveni l'Ajuntament de Picanya se suma a la xarxa de municipis i entitats municipals col·laboradores de la Generalitat en matèria d'habitatge. Una xarxa cada vegada més gran que ens està permetent ampliar el parc públic d'habitatge atenent, amb més precisió, les necessitats habitacionals de cada municipi".

Així mateix, ha assenyalat que, en aquest sentit, s'està avançant en un objectiu estratègic de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge previst en el pla Hàbitat 20-30, que és la municipalització de les polítiques d'habitatge.

"Un pas que, en els pròxims mesos, farà un nou salt qualitatiu amb les diverses actuacions que estem articulant des de la Conselleria per a canalitzar els fons europeus cap a les entitats locals", ha indicat.

"Des de l'inici de la nostra gestió al capdavant de la Vicepresidència Segona hem defensat la importància que els ajuntaments tingueren un paper central quant a la gestió del parc públic d'habitatge i la signatura d'aquest conveni és un gran pas en aquest sentit", ha subratllat Martínez Dalmau.

El vicepresident també ha destacat que ja són una trentena els consistoris i les mancomunitats que s'han adherit al conveni, perquè "una atenció pròxima com la que ofereixen les administracions locals és fonamental quan hi ha problemes, especialment quan es tracta d'emergències habitacionals".

L'Ajuntament de Picanya pot optar a les subvencions que la Vicepresidència té perquè els municipis adquirisquen habitatge, que enguany ascendeixen a deu milions d'euros.

Els habitatges que l'Ajuntament de Picanya compre a través del tanteig i retracte es qualificaran de protecció oficial amb caràcter permanent, per la qual cosa s'incorporaran al parc públic municipal d'aquesta entitat. Per tant, serà l'Ajuntament l'encarregat de gestionar aquests habitatges, els termes de cessió i gestió dels quals es plasmaran en un conveni pròxim.

Un altre dels avantatges sobre la cessió d'aquest dret és que s'assegura més proximitat en els serveis que es presten en matèria d'habitatge i, en conseqüència, per a resoldre els problemes que sorgisquen tan prompte com siga possible.

Ja són una trentena les entitats locals que s'han adherit a aquest conveni amb la Generalitat, resultat del Decret llei 6/2020, de 5 de juny, del Consell, per a l'ampliació d'habitatge públic a la Comunitat Valenciana mitjançant els drets de tanteig i retracte.

Amb aquest conveni, la Generalitat pot cedir els drets d'adquisició preferent al municipi on s'ubique l'habitatge que és objecte de tanteig o retracte, quelcom que podrà exercir directament o a través d'un ens públic en què delegue les competències d'habitatge.

Actuació en marxa

Després de la reunió, el vicepresident, l'alcalde i el secretari autonòmic d'Habitatge i Funció Social, Alejandro Aguilar, han visitat les obres que s'estan desenvolupant a Picanya, en el marc del Programa de foment de la regeneració urbana i rural (ARRUR) dels plans estatals d'habitatge 2013-2016 i 2018-2021.

L'actuació comprén les obres de rehabilitació de 57 habitatges, així com la reurbanització de l'entorn, i compta amb un pressupost que ronda els 900.000 euros. Es tracta de dos blocs d'habitatges situats davant de la línia ferroviària dels carrers Doctor Gómez Ferrer, San Antonio Abad, Mare de Déu del Pilar i l'avinguda de Santa Maria del Puig.

Els principals objectius del programa de regeneració comprenen millorar de manera integral teixits urbans residencials desfavorits i recuperar conjunts històrics, centres urbans, barris degradats ?inclosos expressament l'infrahabitatge i el xabolisme? i nuclis rurals.

Les ajudes del programa ARRUR del Pla estatal d'habitatge segueixen el foment de la conservació, la millora de l'eficiència energètica i la implantació de l'accessibilitat universal, no només dels edificis, sinó també de l'entorn urbà, per la qual cosa repercuteixen directament en la millora de la qualitat de vida de veïnes i veïns.

El projecte preveu que la rehabilitació i la regeneració urbana reben fons europeus del Fons de recuperació NextGeneration, instrument concebut per la UE per a impulsar la reconstrucció d'una Europa més ecològica i resilient després de l'impacte de la COVID-19.

Galeria d'imatges