Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Vivienda

Héctor Illueca es reuneix amb la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i manifesta que la Llei estatal d'habitatge "ha de protegir les famílies enfront dels desnonaments"

16/09/2021
Héctor Illueca es reuneix amb la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i manifesta que la Llei estatal d'habitatge 'ha de protegir les famílies ...
- Illueca té la seua primera reunió institucional amb una organització social com a vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
- Valora l'eficiència de la Unitat d'Ajuda davant de Desnonaments de la Generalitat
- Illueca té la seua primera reunió institucional amb una organització social com a vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
- Valora l'eficiència de la Unitat d'Ajuda davant de Desnonaments de la Generalitat



El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, s'ha reunit amb representants de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i ha assegurat que la Llei estatal d'habitatge "ha de ser capaç de transformar en permanent la protecció de les famílies enfront dels desnonaments".

Així mateix, ha destacat que des de la Conselleria "s'ha fet un esforç gegantí per a posar en marxa polítiques públiques noves que n'estan sent reconegudes des de l'avaluació científica", per la qual cosa confia que la futura llei estatal d'habitatge "estiga a l'altura dels temps".

Héctor Illueca ha assegurat que la seua primera reunió institucional amb col·lectius socials ha volgut que siga amb la PAH, ja que és "un moviment decisiu perquè el dret a l'habitatge haja passat a ser un poc més que paraules i siga considerat una obligació dels poders públics per a donar resposta a aquesta necessitat social". Quelcom que, està convençut, "quedarà per a la història".

El vicepresident s'ha referit al problema de l'habitatge com dels més importants que afecten les valencianes i els valencians. "El dret a l'habitatge està garantit en la Constitució i com a poder públic tenim l'obligació de garantir-lo a través dels mecanismes que considerem més eficaços, i per a fer-ho és fonamental anar de la mà de la PAH", ha recalcat.

Illueca ha mostrat la seua satisfacció en aquesta primera trobada amb els representants de la PAH, en la qual s'ha parlat de la importància de tindre una bona coordinació amb aquesta organització i amb el teixit associatiu de la Comunitat Valenciana.

Illueca també ha destacat el treball que ha dut a terme l'equip de la Conselleria "en haver assentat les bases de les polítiques d'habitatge més progressistes del panorama espanyol" i, per això, "continuarem caminant a fi que cap persona haja d'abandonar sa casa per un desdonament".

En la reunió han participat, per part de la Conselleria, el secretari autonòmic d'Habitatge i Funció Social, Alejandro Aguilar; la directora general de Coordinació Institucional, Adoración Guamán, i la directora general d'Emergència Habitacional, Pura Peris. Per part de la PAH, han assistit de manera presencial José Luis González, Amparo Delgado, Delfina Sánchez, Joan Torres i Elisea Tous, mentre que altres membres ho han fet telemàticament.

Més de mil famílies ateses per la UAD

En la reunió, Héctor Illueca ha valorat l'eficàcia de la Unitat d'Ajuda davant de Desnonaments (UAD) creada fa un any per la Conselleria d'Habitatge, els resultats de la qual estan sent molt satisfactoris. Una unitat que ha permés que la Generalitat compte, per primera vegada, amb un equip multidisciplinari dedicat específicament al seguiment i la resposta de les situacions d'emergència habitacional que es donen a la Comunitat.

Aquesta unitat té per objecte plantejar una resposta integral gràcies a la seua coordinació amb els serveis territorials i amb la xarxa d'oficines d'habitatge Xaloc en els diversos municipis i mancomunitats. La principal missió que té és atendre des de la proximitat, cas per cas, totes les notificacions de persones individuals, entitats o associacions de la societat civil.

Durant aquest primer any, la UAD ha atés 1.076 unitats de convivència, hi ha hagut 15 suspensions per intervenció directa de la Direcció General d'Emergència Habitacional i 40 paralitzacions de desnonaments amb la mediació, l'assessorament i la coordinació oferida tant a les persones usuàries com d'assessoria jurídica, advocats i advocades de les persones afectades, Serveis Socials, regidories, etc.

Totes les actuacions que ha dut a terme la UAD s'han desenvolupat valorant necessitats de la persona afectada en cada situació. S'ha oferit un assessorament previ i individualitzat informant sobre les alternatives que hi ha a la seua disposició, com, per exemple, sol·licitar justícia gratuïta, ajudes dels Serveis Socials municipals i assessorament en ajudes en matèria d'habitatge, lloguer i compra que puguen sol·licitar des de la Conselleria.

Torn d'ofici

A més, Héctor Illueca ha comunicat a la PAH que s'està treballant en la creació d'un torn d'ofici en cas que hi haja desnonaments. "Es tracta de posar-hi tantes eines com siga possible perquè cap persona estiga indefensa davant de les pràctiques abusives d'entitats financeres i fons d'inversió", ha explicat.

La previsió és que el torn d'ofici estiga en marxa en l'últim trimestre de l'any, en el marc de convenis en aquest sentit, programes de formació en matèria de desnonaments i mediació als advocats del torn. S'està estudiant la possibilitat que els serveis de mediació del Col·legi d'Advocats de València (ICAV) puguen fer tasques de mediació als municipis i, posteriorment, traslladar aquesta formació i les tasques de mediació a la resta de col·legis d'advocats.

També s'està avançant per a ultimar un conveni amb el Consell de Col·legis d'Advocats per a guanyar efectivitat i la Direcció General d'Emergència Habitacional ha mantingut recentment reunions amb la Direcció General de Reformes Democràtiques per a resoldre problemes detectats que puguen posar en perill la tutela judicial efectiva en temes d'habitatges i desdonament.

En la reunió també s'ha fet un repàs a les ajudes al lloguer concedides per la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica. Concretament, en l'edició recent es van concedir 140 ajudes a entitats locals per a pal·liar situacions d'especial vulnerabilitat per la COVID-19 per valor de 4.603.627 euros.

D'altra banda, mitjançant les ajudes de la convocatòria ordinària de 2020, provinents del Pla estatal d'habitatge 2018-2021, es van concedir 16.034 ajudes destinades al pagament del lloguer habitual, amb un pressupost total de 28.247.283 euros.

En la convocatòria de 2021 s'han diferenciat ajudes ordinàries, amb un pressupost inicial de 14.282.000 euros, i ajudes destinades exclusivament a joves, amb 7.153.160 euros. Cal afegir-hi que aquesta quantitat es pot incrementar mitjançant la incorporació de romanents d'altres línies pressupostàries "en el cas que siga necessari".

Galeria d'imatges