Hisenda i Model Econòmic

CSIRT-CV llança una campanya per a proporcionar recursos al personal docent en matèria de ciberseguretat

18/09/2021
CSIRT-CV llança una campanya per a proporcionar recursos al personal docent en matèria de ciberseguretat
- Amb aquesta campanya, la Generalitat pretén proporcionar als professors i professores les eines per a afrontar el dia a dia en l'aula en matèria de ciberseguretat
- Així, podran formar les noves generacions per a no ser víctimes d'un atac en les xarxes
- Amb aquesta campanya, la Generalitat pretén proporcionar als professors i professores les eines per a afrontar el dia a dia en l'aula en matèria de ciberseguretat
- Així, podran formar les noves generacions per a no ser víctimes d'un atac en les xarxes



El Centre de Seguretat TIC de la Generalitat, CSIRT-CV, dependent de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, llança aquesta setmana una de les habituals campanyes que fa per a proporcionar recursos al personal docent per a conscienciar i formar els joves en matèria de ciberseguretat.

La campanya, sota el títol de 'Ciberseguretat, una assignatura pendent', tindrà una duració de dues setmanes, temps en el qual des d'Hisenda es pretén dotar el personal docent amb algunes eines per a formar les noves generacions en ciberseguretat i protegir-les de les ciberamenaces en la xarxa.

Tal com ha apuntat el director general de les TIC, José Manuel García Duarte, "els menors són natius digitals que tendeixen a infravalorar els perills als quals estan exposats i no perceben la falta de seguretat que els fa vulnerables".

En aquest sentit, García Duarte ha destacat que la fi última d'aquesta campanya "és fer que els i les nostres joves siguen actors conscients del ciberespai, és a dir, que quan prenguen decisions sàpien les conseqüències que tenen, que coneguen el concepte de privacitat i que sàpien com manejar-lo en el món virtual".

Tenint en compte aquesta realitat, el CSIRT-CV busca proporcionar als professors i professores "els recursos necessaris en ciberseguretat per a afrontar les situacions del dia a dia en l'aula i enfocar aquest assumpte pedagògicament amb l'alumnat", hi ha afegit el responsable de la DGTIC.

"Per això ?ha explicat el director general de les TIC? volem dotar els i les docents de les eines i els coneixements necessaris perquè puguen transmetre als i les nostres joves els reptes i les amenaces que suposa l'ús de les noves tecnologies".

Durant els anys que CSIRT-CV està impartint sessions de ciberseguretat a alumnes de Secundària en col·legis i instituts de tota la Comunitat Valenciana, s'ha apreciat la necessitat d'introduir la ciberseguretat com un aspecte clau que cal tractar durant tot el curs acadèmic.

Així, en la campanya, els professors i professores rebran consells per al seu alumnat, com algunes claus perquè ningú suplante les seues identitats en les xarxes socials o faça seu el poder d'un compte de correu electrònic, gràcies a contrasenyes més robustes.

Però també uns altres més bàsics, com ara recordar als joves que no han d'obrir correus de remitents que no coneguen, per a evitar que un virus acampe a lloure en el seu ordinador o telèfon.

També, i sobretot, cuidar la seua intimitat. El CSIRT-CV creu que és primordial conscienciar les noves generacions d'usar amb el cap les xarxes socials i reflexionar sobre quina informació privada es pot compartir en la xarxa. Per això aconsellen tapar la càmera web dels dispositius i recorden que no han de parlar amb desconeguts i que, davant de qualsevol moviment estrany, el millor és comunicar-ho als seus tutors.

Nous perfils laborals

La seguretat interessa a tota mena d'organitzacions, des de grans companyies, que controlen infraestructures crítiques d'un país, fins a petites empreses que en tenen informatitzada la informació, passant per institucions i governs.

Per això el mes de juny el CSIRT-CV va llançar una campanya per a animar els joves a dedicar-se professionalment a la ciberseguretat, tenint en compte la demanda creixent. Encara més, ja que, segons les últimes dades, en l'actualitat hi ha quasi el doble de ciberatacs dels que es van registrar en tot l'any 2019.

La formació més comuna per a accedir a aquesta classe d'ocupació són les branques tècniques. En concret, un grau d'enginyeria de telecomunicacions, industrial o informàtica, així com un màster en seguretat informàtica, però també hi ha mòduls de Formació Professional especialitzats en ciberseguretat.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

- Declaracions del director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, José Manuel García Duarte