Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Atenció primerenca

La xarxa pública de centres d'atenció primerenca atendrà aquest curs 5.626 xiquetes i xiquets amb problemes de desenvolupament

25/09/2021
- Igualtat destina un pressupost de 13 milions d'euros per al finançament de les places d'acció concertada i contracte programa
- Des de 2015 la Conselleria ha triplicat les places d'atenció primerenca i les atencions que ofereix aquesta classe de recurs
- Igualtat destina un pressupost de 13 milions d'euros per al finançament de les places d'acció concertada i contracte programa
- Des de 2015 la Conselleria ha triplicat les places d'atenció primerenca i les atencions que ofereix aquesta classe de recurs



La xarxa pública de centres d'atenció primerenca de la Comunitat Valenciana ha iniciat el curs escolar amb la previsió d'atendre 5.626 xiquetes i xiquets que tenen dificultats en el desenvolupament o tenen risc de patir-les, segons ha destacat la directora general de Diversitat Funcional i Salut Mental, Elena Albert.

Aquesta xarxa, que s'inclou en el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials, realitza una atenció dirigida a xiquets i xiquetes entre 0 i 6 anys, la família i l'entorn, amb l'objecte de donar resposta al més prompte possible a les necessitats transitòries o permanents que tinguen, a través d'un equip de professionals d'orientació interdisciplinària.

Albert, que ha recordat que abans de l'arribada del Consell del Botànic en 2015 l'antic govern no havia plantejat la creació d'una xarxa pròpia, ha destacat el gran esforç pressupostari que s'ha fet perquè aquestes famílies tinguen accés a una plaça pública en què els seus fills i filles reben les cures que necessiten.

L'objectiu, ha assenyalat, "és poder arribar a atendre la demanda existent i oferir l'atenció que requereixen les famílies amb xiquetes i xiquets menors de 6 anys des d'una perspectiva global en els àmbits sanitari, social i educatiu", ja que la seua evolució "dependrà en gran manera del moment d'inici de la intervenció".

La responsable de Diversitat Funcional del Govern Valencià ha explicat que en aquesta línia s'està treballant en el desenvolupament i la futura posada en marxa d'un programa d'atenció al desenvolupament infantil conjuntament amb els ajuntaments, per a coordinar els recursos professionals de les àrees implicades.

Elena Albert ha indicat que des de 2015 la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha triplicat els recursos d'atenció primerenca, que han passat de les 1.021 places que hi havia en 2015 a les 3.290 que hi ha en aquests moments, la qual cosa permet realitzar atencions especialitzades a 5.626 xiquetes i xiquets amb trastorns de neurodesenvolupament.

Així mateix, ha precisat que la Conselleria ha destinat enguany prop de 13 milions d'euros per al manteniment d'aquestes places, que es financen a través del concert social amb entitats sense ànim de lucre, i a la modalitat de contracte programa amb entitats locals que gestionen aquesta classe de centres.

La directora general ha recordat que les polítiques d'infància són una prioritat per al Consell, que té en el centre les persones i, especialment, aquelles que poden patir una situació de vulnerabilitat, "com ocorre amb les xiquetes i xiquets que tenen algun problema de desenvolupament i que requereixen una atenció immediata que afavorisca el seu creixement".

Per a dur-ho a terme, des de 2015 la Conselleria ha anat augmentat el pressupost per al finançament de les places d'atenció primerenca i ampliar l'oferta d'aquest recurs, amb un increment total des de llavors del 161 %, cosa que ha permés assolir enguany la quantitat de 12.945.898 euros.

Protocol d'atenció primerenca

Albert també ha indicat que, junt amb la Conselleria de Sanitat, hi ha un protocol per a la derivació i el seguiment de l'atenció prestada en els centres d'atenció primerenca, que ha contribuït, entre altres aspectes, a millorar la detecció i la derivació, que es fa de manera "més ràpida i coordinada".

Gràcies al protocol s'ha optimitzat el procés d'atenció i s'han establit normes, terminis i tràmits des de l'inici del procés; s'han millorat els documents de treball, i s'ha elaborat i unificat la informació que s'ha de presentar, tant a l'inici del procés com en el seguiment i la fi d'aquest període.

També ha indicat que una altra de les qüestions importants que garanteix el protocol és que és la família la que tria el centre a què es deriva el xiquet o xiqueta amb problemes desenvolupament, on rebrà l'atenció ambulatòria que requerisca, així com les prestacions assistencials adequades a les seues necessitats.

Assistent personal

D'altra banda, la directora general també ha recordat que la Conselleria va incloure l'any passat en el Catàleg del sistema d'atenció a la dependència la figura de la persona d'assistència terapèutica infantil, PATI, per a xiquets i xiquetes amb problemes en el desenvolupament.

L'objectiu d'aquesta nova tipologia d'assistent personal és "impulsar totes les capacitats en la primera etapa de vida, millorar habilitats i fomentar la integració i la rehabilitació d'aquests xiquets i xiquetes".

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la directora general de Diversitat Funcional i Salut Mental, Elena Albert.