Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Inclusió social

Igualtat incorpora per primera vegada al Sistema Públic de Serveis Socials places per a col·lectius vulnerables i en exclusió social

02/10/2021
- Ixen a concert 1.265 places en albergs i habitatges per a persones sense llar, migrants, dones en risc d'exclusió, entre altres
- Oltra ha destacat que és la primera vegada que la Generalitat comptarà amb una xarxa que es gestionarà mitjançant entitats del tercer sector
- Oltra ha destacat que és la primera vegada que la Generalitat comptarà amb una xarxa que es gestionarà mitjançant entitats del tercer sector


La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha tret a concert 1.265 places en albergs i habitatges dirigits a col·lectius vulnerables i en risc o situació d'exclusió social, que entraran a formar part del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials.

Així ho ha anunciat la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, que ha assenyalat que és la primera vegada que la Generalitat, a través del concert social, crea una xarxa de places, més enllà de subvencionar recursos concrets, i ha destacat que això permetrà donar una millor atenció a la ciutadania més vulnerable.

"El concert social, que ja s'ha aplicat en altres sectors com ara la diversitat funcional i la salut mental, les persones majors o la infància i l'adolescència, s'estendrà enguany a les entitats que gestionen centres destinats a col·lectius vulnerables, com les persones sense llar, persones amb VIH, exrecluses, migrants, LGTBI, dones en risc d'exclusió social i altres col·lectius en situació de vulnerabilitat social", ha indicat.

Oltra ha ressaltat que d'aquesta manera la Generalitat assumirà el finançament de 722 places en albergs i de 543 en habitatges que són gestionades a través d'entitats d'iniciativa social i assumeix així "una de les grans reivindicacions del sector que és passar de la subvenció al concert i que donarà una major estabilitat en el finançament de les places".

La posada en marxa d'aquest concert suposarà una inversió anual per part de la Conselleria de més 24 milions d'euros, que permetrà "garantir una millor atenció a les persones que es troben en una situació de vulnerabilitat i de risc d'exclusió social i a les quals des de la Conselleria tenim com a col·lectiu prioritari a l'hora de millorar i reforçar els recursos que permeten la seua inclusió en la societat".

En aquest sentit, ha recordat que des del Consell s'han posat en marxa instruments per a reforçar l'autonomia d'aquestes persones com és la renda valenciana d'inclusió, de la qual en aquests moments ja es beneficien més de 75.000 persones, i que es complementa amb itineraris sociolaborals que busquen dotar-los d'eines per a afavorir la seua vida independent.

La xarxa d'atenció a persones en situació d'exclusió social, ha afirmat, busca convertir-se "en una peça més d'aquesta tasca de rescatar persones que ha sigut i continua sent la prioritat fonamental per al Govern valencià", ha afirmat.

Habitatges i albergues

La xarxa d'inclusió comptarà amb habitatges, que no podran superar les deu places, i que estaran destinats per a estades mitjanes i llargues en el temps, en què les persones usuàries conviuran en règim parcialment autogestionat, ja que comptaran amb el suport d'un equip de professionals que hauran d'elaborar un pla d'atenció individual que inclourà: assessorament jurídic; intervenció social; atenció psicològica; suport a la inserció sociolaboral, i traducció i aprenentatge de l'idioma, en els casos en què siga necessari.

Oltra ha explicat que les persones destinatàries d'aquests centres "seran les que es troben en situació o risc d'exclusió social i no disposen d'habitatge ni de recursos econòmics suficients per a procurar-se'l, i necessiten intervenció social per a la seua inclusió".

D'altra banda, els centres d'acolliment o albergs a partir d'onze places, seran destinats a estades curtes o intermitents en el temps i per a aquelles persones que, per requerir una intervenció més intensa, no estiguen en condicions d'habitar un habitatge. Aquestes estades inclouen el servei d'allotjament, manutenció, atenció bàsica i realització d'itineraris d'inclusió social i laboral.

La vicepresidenta ha indicat que aquests recursos estan pensats fonamentalment per a persones que viuen al carrer, amb un alt grau d'exclusió social i que necessiten una atenció immediata a curt termini.

En aquests casos, les persones usuàries també hauran de seguir un pla individualitzat que inclourà assessorament jurídic, intervenció social, atenció psicològica, suport a la inclusió sociolaboral, així com traducció i aprenentatge de l'idioma en el cas que siga necessari.

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra