Sanitat Universal i Salut Pública
Dia Mundial de l'Osteoporosi

L'Incliva estudia el potencial de molècules xicotetes d'ARN com a biomarcadors amb capacitat d'anticipar qui patirà osteoporosi i artrosi

19/10/2021
L'Incliva estudia el potencial de molècules xicotetes d'ARN com a biomarcadors amb capacitat d'anticipar qui patirà osteoporosi i artrosi
- Són patologies d'inici tardà, però molt freqüents, i que van a més a causa de l'augment en l'esperança de vida
- El treball del grup d'investigació valencià s'ha publicat en una revista científica d'impacte
- El 20 d'octubre es commemora el Dia Mundial de l'Osteoporosi
- Són patologies d'inici tardà, però molt freqüents, i que van a més a causa de l'augment en l'esperança de vida
- El treball del grup d'investigació valencià s'ha publicat en una revista científica d'impacte
- El 20 d'octubre es commemora el Dia Mundial de l'Osteoporosi



Un estudi de l'Institut per a la Investigació de l'Hospital Clínic de València (Incliva), centre dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, ha analitzat el potencial com a biomarcadors d'osteoporosi i artrosi dels microARN, que són molècules xicotetes d'àcid ribonucleic que permeten que les cèl·lules continguen la informació genètica que porta l'ADN.

Els resultats, que s'han donat a conéixer en la vespra del Dia Mundial de l'Osteoporosi que es commemora cada 20 d'octubre, apunten el miR-497 circulant com a biomarcador significatiu.

L'osteoporosi i l'artrosi són patologies d'inici tardà i, a causa de l'augment en l'esperança de vida, amb elevada prevalença, sobretot en el grup de dones postmenopàusiques a causa dels canvis en els nivells d'hormones que regulen el metabolisme ossi. Produeixen des de dolor fins a deformitat òssia i fractures, i redueixen la qualitat de vida dels que les pateixen.

El seu origen es pot deure tant a factors genètics com ambientals i d'estil de vida. S'estima que quasi una de cada quatre dones majors de 50 anys pateix osteoporosi, mentre que la prevalença global d'artrosi és del 47 %.

L'objectiu de l'actual investigació, que parteix d'una altra de 2015, és buscar com anticipar qui tindrà aquestes patologies a través de biomarcadors, substàncies que es poden quantificar en alguna mostra de l'organisme i que poden servir com a indicadors d'estat biològic de normalitat, de malaltia o de resposta a un tractament.

En l'estudi actual han participat 100 dones postmenopàusiques, dividides en grup control (sense patologia òssia), grup amb artrosi de maluc i grup amb fractura de maluc.

La troballa més important ha sigut la identificació del miR-497 com un excel·lent discriminador del grup d'artrosi de maluc enfront del de dones sense patologia òssia i com un discriminador acceptable del grup d'artrosi de maluc enfront del de fractura. Es tracta d'una troballa prometedora que podria contribuir al diagnòstic futur en etapes primerenques d'aquesta malaltia.

El treball s'ha presentat en el Congrés Mundial d'Osteoporosi, Osteoartritis i Malalties Musculoesquelètiques 2021 i s'acaba de publicar en obert en l'últim número de la revista 'Scientific Reports' en un article titulat 'Serum microRNAs in osteoporotic fracture and osteoarthritis: a genetic and functional study'.

L'investigador principal és Miguel Ángel García Pérez, professor titular del Departament de Genètica de la Facultat de Ciències Biològiques de la Universitat de València (UV) i coordinador del grup d'Investigació en Genètica de l'Osteoporosi d'Incliva, un dels objectius principals del qual és la recerca de biomarcadors genètics i sèrics, principalment en l'osteoporosi postmenopàusica.

La investigació compta, així mateix, amb la participació de Damián Mifsut, del mateix grup d'investigació i cap de secció del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l'Hospital Clínic de València; Antonio Cano, cap del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital Clínic de València, i Clara Pertusa, investigadora predoctoral del grup.

L'estudi ha sigut finançat per l'Institut de Salut Carlos III, 'Acció estratègica en salut' (PI17/01875), que inclou fons de la UE (EU FEDER Program).

Galeria d'imatges