Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball
Economía

Climent destaca a Alacant que el Dia del Comerç Local donarà visibilitat a la tasca de comerciants de barris, pobles i ciutats de la província

19/10/2021
- El conseller ha presentat la campanya del Dia del Comerç Local, que se celebrarà per primera vegada el pròxim 25 d'octubre a la Comunitat
- Subratlla que el comerç de proximitat és "una peça clau del teixit socioeconòmic del territori"
- El conseller ha presentat la campanya del Dia del Comerç Local, que se celebrarà per primera vegada el pròxim 25 d'octubre a la Comunitat
- Subratlla que el comerç de proximitat és "una peça clau del teixit socioeconòmic del territori"



El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha destacat que el Dia del Comerç Local de la Comunitat Valenciana "donarà visibilitat a la tasca tan important que desenvolupen els comerciants de barris, pobles i ciutats de la província d'Alacant".

En aquest sentit, ha subratllat que el comerç de proximitat dels municipis "és una peça clau del teixit socioeconòmic del nostre territori i un element essencial per a la qualitat de vida de les localitats".

Climent s'ha manifestat així a Alacant durant la presentació de la campanya del Dia del Comerç Local, que se celebrarà per primera vegada el pròxim 25 d'octubre en tota la Comunitat Valenciana. Es tracta d'una iniciativa de la Conselleria d'Economia Sostenible que compta amb la col·laboració de la Confederació de Comerç d'Alacant, Castelló i València, Confecomerç i Unió Gremial i a la qual s'han adherit la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i més d'un centenar d'ajuntaments.

Aquest esdeveniment ha comptat amb la participació de la directora general de Comerç, Artesania i Consum, Rosana Seguí; l'alcalde d'Alacant, Luis Barcala; la regidora de Comerç i Hostaleria, Lidia López, i també han assistit representants de Confecomerç, Unió Gremial, Facpyme i diverses associacions de comerciants i consumidors d'Alacant.

Climent ha destacat el caràcter comercial i mediterrani d'Alacant i ha assegurat que "estem convençuts que donar suport al comerç local i l'artesania significa potenciar un model de desenvolupament sostenible i una economia al servei de les persones, que és el model productiu que volem per a la Comunitat Valenciana".

"No volem que el 25 d'octubre siga únicament un dia commemoratiu ?ha continuat? sinó que la ciutadania el perceba com una invitació a entendre la importància de preservar aquest model comercial, que fa que els nostres barris, pobles i ciutats s'òmpliguen de vida, ja que els comerços generen importants sinergies socials i econòmiques".

Objectius de la campanya

Per a la campanya del Dia del Comerç Local s'ha triat el 25 d'octubre perquè com a data específica no hi havia un dia comercial. Es tracta d'un número fàcil de recordar i octubre és un mes en què costa arrancar l'activitat comercial. El Ple del Consell del pròxim dia 22 d'octubre aprovarà oficialment la instauració d'aquest dia.

La campanya que té com a fita el 25 d'octubre es presenta com "la festa de les nostres botigues i parades" i agraeix la tasca del petit comerç: "Aquest dia és vostre i juntes i junts farem una gran festa. Gràcies per estar sempre ací. Gràcies per fer barri, per fer poble, per fer ciutat". La creativitat ha sigut realitzada per l'empresa Granissat.

El titular d'Economia ha destacat que "el model de comerç local encarna com cap altre els valors de sostenibilitat i respecte al medi ambient, en aquests moments de lluita contra el canvi climàtic i d'assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible als quals ens hem compromés".

Per això, ha manifestat que "campanyes com aquesta són necessàries perquè les persones consumidores siguem conscients que, a través de les nostres decisions de compra, també estem decidint sobre quina mena de model de desenvolupament volem per a la nostra societat".

Ajudes al comerç

En els últims anys, des del Govern Valencià s'han anat posant en marxa una sèrie d'accions estratègiques per a garantir el futur del petit comerç i de l'artesania. Així, s'ha incrementat un 100 % la dotació pressupostària de les ajudes a la promoció del comerç i els bons de consum en el comerç local, amb un import total de 10 milions.

També s'han convocat ajudes destinades a les entitats locals valencianes per a mantindre una xarxa de suport al comerç de proximitat; realitzar accions de promoció i dinamització del comerç local, com ara fires comercials i serveis d'assessorament, i finançar obres de reforma en mercats municipals i millorar les infraestructures destinades a mercats de venda no sedentària. A més, en municipis de menys de 1.000 habitants es dona suport a l'activitat comercial en espais multifuncionals.

Una altra de les línies estratègiques és la de les ajudes a la innovació i la digitalització de les pimes comercials i artesanes, per a finançar inversions en equipament per a l'establiment comercial; la implantació de la venda en línia segura o integrar-la en una plataforma en línia de comerç electrònic, i les ajudes a les associacions empresarials i cambres de comerç, perquè disposen de mitjans tècnics per a prestar serveis de suport a les empreses comercials.

A més, quant a l'artesania, Climent ha anunciat "una nova línia destinada a les pimes artesanes per a realitzar inversions en equipament, amb un pressupost total de 500.000 euros, i la creació d'una càtedra d'artesania en la Universitat Politècnica de València, amb la finalitat de difondre-la i fer-la valdre".

Al marge d'aquestes línies estratègiques, el conseller ha destacat que "des de l'any passat ens hem dotat d'un instrument, el Pla d'acció territorial sectorial del comerç de la Comunitat Valenciana (Patsecova), que fixa els criteris per al desenvolupament comercial, d'una banda per a assegurar-ne la coherència amb els objectius de qualitat de vida i desenvolupament sostenible previstos en la legislació valenciana d'ordenació del territori i protecció del paisatge; d'altra banda, per a salvaguardar el comerç existent en l'espai rural valencià i en àrees de baixa densitat demogràfica".

Galeria d'imatges