Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Habitatge

Personal expert conclou que el cohabitatge és "un exemple per a satisfer el dret a un habitatge digne"

22/10/2021
- Es desenvolupa la segona jornada 'Innovació en l'accés a l'habitatge', organitzada per la Vicepresidència Segona, la Universitat de València i Fecovi
- Es donen a conéixer els nous mecanismes de finançament per a l'impuls de l'habitatge cooperatiu
- Es desenvolupa la segona jornada 'Innovació en l'accés a l'habitatge', organitzada per la Vicepresidència Segona, la Universitat de València i Fecovi
- Es donen a conéixer els nous mecanismes de finançament per a l'impuls de l'habitatge cooperatiu



'Innovació en l'accés a l'habitatge: habitatge en cessió d'ús i 'cohousing'' és el títol de la jornada telemàtica que s'ha desenvolupat organitzada per la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, la Federació de Cooperatives d'Habitatges i Rehabilitació de la Comunitat Valenciana (Fecovi) i l'Institut Universitari d'Investigació en Economia Social, Cooperativisme i Emprenedoria de la Universitat de València.

El personal expert que ha participat en la jornada ha coincidit a dir que la fórmula del cohabitatge, o 'cohousing', és un exemple per a satisfer el dret a un habitatge digne.

La directora general d'Habitatge i Regeneració Urbana, Elena Azcárraga, ha donat a conéixer els treballs que s'estan duent a terme, junt amb l'Institut Valencià de Finances de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic.

Es tracta de "mecanismes innovadors de finançament per a l'impuls dels projectes d'habitatge cooperatiu, en especial els que compten amb sòl públic cedit per la Generalitat o per entitats locals. Això amb la mirada posada en una segona convocatòria de cessió de sòls públics dirigits a aquesta classe de projectes emmarcats en l'economia social".

El director tècnic de Fecovi, Francisco Merino Garrido, ha fet una anàlisi de les necessitats i les aspiracions cap a un nou model d'habitar, per a donar pas a la primera de les taules redones de la jornada en què s'ha abordat l'experiència de l'habitatge en cessió d'ús i cohabitatge. Hi han participat representants de Los Milagros SCA, Entrepatios i Sostre Cívic.

En la segona taula, moderada per Jaime Oñate, secretari general de la Confederació de Cooperatives d'Habitatges d'Espanya (Concovi), han participat Cristina Grau, com a experta jurídica en la Dinamo Fundació; Santiago Merino, lletrat del Consell Superior de Cooperatives d'Euskadi; Luis Campos Saavedra, expert en antropologia i comunitats de bé comú; Luis Campo, especialista en gerontologia en la Fundació Pilares, i Nacho Collado, expert jurídic del Laboratori Domèstiques.

Per la seua banda, la directora general d'Innovació Ecològica en la Construcció, Nuria Matarredona, ha moderat la tercera taula redona en què s'ha reflexionat sobre les polítiques públiques de l'habitatge en cessió d'ús i el cohabitatge.

La taula ha comptat amb les intervencions d'Elena Azcárraga; Teresa García, directora general d'Emprenedoria i Cooperativisme; Paula Álvarez, directora general de Gestió de Drets Socials del Principat d'Astúries; Artur Fornés, secretari de la taula d'Habitatge Cooperatiu de l'Ajuntament de Barcelona, i María Oliver, subdirectora de gestió de l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (EVha).

Les conclusions les han exposat la mateixa directora general d'Habitatge i Regeneració Urbana; el president de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (Concoval), Emili Villaescusa, i la vicedegana de Qualitat, Formació, Cultura i Projecció Social de la Facultat de Dret, María Dolores Mas.

Tots han coincidit a destacar que "el model d'habitatge col·laboratiu és un exemple de com es pot satisfer el dret a un habitatge digne i assequible i assolir l'equilibri entre la solidaritat cooperativa, així com el disseny arquitectònic i la lluita contra el canvi climàtic".

Galeria d'imatges